Sport téli olimpia 2018

Phjongcshang 2018: versenyhelyszínek

A XXIII. téli olimpiai játékok versenyhelyszínei két központban, valamint további két, különálló helyszínen találhatóak, így annak, aki a a négy sportközpont valamelyikében a helyszínen szeretné megtekinteni az egyes versenyeket kell ingáznia bőven.

Magyar szempontból a tengerparti központ, és jeges események érdekelnek a legjobban, vagy legalábbis nagyobb eséllyel tekintünk itt, kiváltképp a rövidpályás-gyorskorcsolya helyszínén az éremszerzésre, mint mondjuk az alpesi, vagy az északi számok esetében.
(Nyitóképen: A téli olimpiára kiutazó magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

MTI

1, Tengerparti sportközpont, Kangnung:

Jégkorong Központ:
A tízezer férőhelyes, újonnan épült arénában elsősorban a férfi jégkorongtorna küzdelmeit tartják, de a nők éremcsatározásaira is ebben a létesítményben kerül sor.
Curling Központ:
Ez az egyetlen olyan épület, amely már az olimpiarendezés elnyerése előtt is állt, ám a játékokra felújították. Az eredetileg egyszerűen Kangnungi Tornacsarnoknak nevezett, 3500 fő befogadására alkalmas létesítményben a curlingversenyeket rendezik.
Ovál:
A 8500 nézőt befogadó, négyemeletes épületben egy kétsávos, 400 méteres jégpálya épült 2014 és 2017 között. Itt rendezik majd a gyorskorcsolyázók versenyeit.
Jégcsarnok:

mob.hu

A magyar csapat számára ez a legfontosabb helyszín, hiszen – a műkorcsolyázók versenyei mellett – itt rendezik a rövidpályás gyorskorcsolya csatározásait is. A négy plusz kétemeletes, modern kinézetű, kívülről hófehér csarnokban két, egyenként 60×30 méteres jégpálya kapott helyet. A létesítményben környezetbarát módon hűtik a jeget, az olimpia után a nagyközönség használja majd. Az ötkarikás játékok idején 12 ezer néző szurkolhat majd a helyszínen.
Kvandong Jégkorong Központ:
Az olimpia női jégkorongtornájának eseményei után a kvandongi Katolikus Egyetem multifunkcionális tornacsarnokaként működik majd tovább az aréna, amelyet a téli játékokra építettek újjá. Összesen hatezer néző befogadására alkalmas.

2, Hegyi sportközpont, Alpensia

Phjongcshangi Olimpiai Stadion:

mob.hu

A nevével ellentétben a Degvalljong-mjonban lévő stadion ideiglenesen épült a nyitó-, valamint záróünnepségre – az Alpensia síközponttól két kilométerre. Az ötszög alakú arénában 35 ezer néző figyelheti majd a ceremóniákat.

Síugró Stadion:

mob.hu

Az olimpián összesen 8500 szurkoló befogadására alkalmas létesítményben – melynek érkező zónája normál esetben labdarúgó-stadionként működik – egy 125 méteres nagy- és egy 95 méteres normálsánc található. A síugrás mellett az északi összetett első felét is itt bonyolítják le.
Sífutó Központ:
Az 1995-ben épült, 2009-ben felújított létesítmény egy része a Sílövő Központtal közös – a két létesítmény lelátója ugyanúgy néz ki. Összesen 7500-an szurkolhatnak a sportolóknak a helyszínen. A pálya összeköttetésben van a síugrók stadionjával is. A nyári időszakban golfklubként üzemel.
Sílövő Központ:
Az 1995-ben épült, 2009-ben felújított létesítmény egy része a Sífutó Központtal közös – a két létesítmény lelátója ugyanúgy néz ki. Összesen 7500-an szurkolhatnak a sportolóknak a helyszínen. A pálya összeköttetésben van a síugrók stadionjával is. A nyári időszakban golfklubként üzemel.
Csúszó Központ:
A bob-, a szánkó- és a szkeletonversenyek otthonául szolgáló jégcsatorna 2018 méter hosszú, az olimpia évére utalva. A pálya lejtése 140 méter, összesen 7000 néző befogadására alkalmas.
Phjongcshang Alpesi Központ:
A technikás számoknak – óriás-műlesiklás, műlesiklás, csapatverseny – otthont adó pálya mellett 6000 néző drukkolhat. A gyors számokat Dzsongszonban tarják, ahol hosszabb pályákat lehetett kialakítani.

3, Dzsongszon alpesi központ

mob.hu

A gyors számokat – lesiklás, szuperóriás-műlesiklás, kombináció – vendégül látó helyszínen 6500 néző élvezheti a futamokat. A férfi lesiklópálya 2852 méter hosszú, a női 2217 méteres. A férfiak versenyei eredetileg nem itt lettek volna, ám a környezetvédők tiltakozása miatt végül erre a helyszínre hozták azokat is.

4, Bogvang Phoenix havas park 

mob.hu

A hódeszkások és a szabadstílusú sízők versenyeinek otthont adó parkban 18 ezer néző élvezheti a különböző versenyszámokat. Ez a legtávolabbi helyszín, 35 kilométerre nyugatra fekszik az olimpiai stadiontól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik