Élő Sport

A tongai izomemberrel és az egyesült Koreával nyitották a téli olimpiát

Noha csütörtökön már elkezdődött a hivatalos program, az ünnepélyes megnyitót csak pénteken tartották Dél-Koreában, a 23. téli olimpia helyszínén, Phjongcshangban.

Több hír is arról szólt az elmúlt napokban, hogy rendkívüli időjárás fogadta a versenyzőket és a stábokat, sőt a legújabb információ szerint utoljára 1994-ben, a norvégiai Lillehammerben volt hidegebb.

A magyar csapatot 19 fő képviseli, a legnagyobb éremesélyesnek mindenképpen a Liu testvéreket, Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort tartják.

Phjongcshang 2018: a magyar csapat
Alpesi sí – négy fő: A magyar sísportokat négy alpesi síző, továbbá két sífutó és egy szabadstílusú síző képviseli a phjongcshangi téli olimpián.

Az utolsó érmünket – egy ezüstöt – a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncduó szerezte 1980-ban, Lake Placidban. A magyarok programját itt találja:

Téli olimpia 2018: menetrend
Tizenkilenc magyar sportoló hat sportágban képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián. Íme a részletes programjuk.

Kelet-Timortól Libanonig

A világ egyik legfiatalabb országa, Kelet-Timor is bevonult pár fővel, majd a lettek jöttek egy közepes méretű csapattal. Ezután Libanon jött, ami gyakran küld alpesi sízőket kis számban, végtére is van egy háromezres hegyük.

Megjöttek a norvégok, sokan vannak

109 fős küldöttséggel érkezett meg Norvégia, ami a téli olimpiák egyik királynemzete. Szinte minden szakágban van éremesélyesük az alpesi sítől az extrém szakágakon át a sífutásig. Ja, meg a curling. Szóval elég sok várható olimpiai bajnok vonult el előttünk.

Megjött a nigériai bobcsapat!

Lehet nevetni, hogy egy trópusi ország bobozik, de ez sporttörténelem, Afrika még sose küldött bobost téli olimpiára. Ollé és hajrá! Dél-Afrika csak egy síelőt küldött, ami annak függvényében meglepő, hogy vannak magas, télen sokszor havas hegyeik.

Nagyon szép fényképek Phjongcsangból, repüljön a lájk!

Leszedtünk pár ékes fotót a képügynökségektől. Ezen az egyik koreográfia látható műtigrissel:

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 09: Dancers perform “The Land of Peace” segment during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Észak-koreai rajongók:

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 09: North Korean cheerleaders sing and wave prior to the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Így fest az olimpiai stadion távolról, tűzijáték közben:

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 09: Fireworks are seen during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)

De hol van ilyenkor Orbán Viktor?

Az előbb mutatták nekünk a dísztribünt, kerestük a kipirult, pozsgás kis arcocskák között a Magyar Miniszterelnököt, de sehol se leltük Orbán Viktort, de még Rogán Antalt sem (oké, Phjongcsang nem helikoptertáv). A megoldás prózaian egyszerű: Belgrád Budapestre jött, a szerb kormánnyal tárgyal hazánk vezetője épp. Még egy naugyére se futotta a Facebookon a kormányfőtől, így a fekete VW-kisbusz feltűnésére hiába is számítottunk Koreában.

Dobok, azok a dobok!

371 dobos és táncos van most a színpadon. Kicsit hasonlít a dolog arra, amikor a pekingi olimpián néhány ezren doboltak a megnyitón 2008-ban. Molnár kolléga szerint olyan hangja van most ezeknek a hangszereknek, mintha a mátészalkai gyorson ülne.

A négysánc polák királya már készül

Kamil Stoch is bejelentkezett az Instagramon, ő ugyebár a síugrás Lionel Messije per pillanat, nagy meglepetés lenne, ha nem állna dobogóra. A lengyel síugró csapat is jó lehet még éremre, várható nagy ünneplés hamarosan Gdansktól Katowicéig.

Az oroszoknál volt malőr, vajon itt is lesz?

Emlékezetes esemény volt a túlárazott szocsi olimpián négy éve, hogy az oroszok minden igyekezete ellenére nem sikerült flottul a megnyitó. Kinyílt volna virágszál módjára az olimpiai öt karika, azonban az ötödik úgy maradt. Másnap aztán a fél világsajtó erről írt, bár a megnyitó többi részével nem volt nagyobb gond. Azért Putyin elnök úr biztos, Szibériába küldött pár hibázó felelőst.

Országimázzsal kezdődött

A megnyitó előtt egy országimázst erősítő filmet játszottak le, bemutatták Incshont meg a repteret, plusz mindenhova betettek valami sífelvonót és korcsolyázó embereket. Értik, mintha az utcákon is olimpia lenne, a felhőkarcolók között is mogulosok csapatnák a lejtőn. Hogy mi a mogul, azt majd elmagyarázzuk szépen.

Olvasói sztorik