Sport téli olimpia 2018

Történelmi hidegre készülnek a téli olimpián

Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiájára készülnek  következik Phjongcshangban. Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-ben, a norvégiai Lillehammerben fordult elő legutóbb, hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számoltak a szervezők. A curlingesek például az időjárásnak köszönhetően kezdték előbb a versenyt.

A Szöultól 180 kilométerre található Phjongcshang a Koreai Köztársaság egyik leghidegebb régiójaként ismert. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé. A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988. és Calgary tartja, Kanadában ugyanis mínusz 45 fokot is mértek.

A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak.

A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik