Élő Sport

A tongai izomemberrel és az egyesült Koreával nyitották a téli olimpiát

Noha csütörtökön már elkezdődött a hivatalos program, az ünnepélyes megnyitót csak pénteken tartották Dél-Koreában, a 23. téli olimpia helyszínén, Phjongcshangban.

Több hír is arról szólt az elmúlt napokban, hogy rendkívüli időjárás fogadta a versenyzőket és a stábokat, sőt a legújabb információ szerint utoljára 1994-ben, a norvégiai Lillehammerben volt hidegebb.

A magyar csapatot 19 fő képviseli, a legnagyobb éremesélyesnek mindenképpen a Liu testvéreket, Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort tartják.

Phjongcshang 2018: a magyar csapat
Alpesi sí – négy fő: A magyar sísportokat négy alpesi síző, továbbá két sífutó és egy szabadstílusú síző képviseli a phjongcshangi téli olimpián.

Az utolsó érmünket – egy ezüstöt – a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncduó szerezte 1980-ban, Lake Placidban. A magyarok programját itt találja:

Téli olimpia 2018: menetrend
Tizenkilenc magyar sportoló hat sportágban képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián. Íme a részletes programjuk.

Térdre csehek!

A csehek, a chileiek, majd a kazahok jöttek. A csehek a bejövetelkor hirtelen térdre dobták magukat, majd felálltak és továbbmentek, ún. koreográfia. A kazahokat pedig nem szabad leírni, vannak jó sífutóik és extrém sízőik is.

Olimpiai zászló alatt jönnek az oroszok

Történelmi pillanat ez, az oroszok nem saját zászló alatt vonulhattak be a doppingbotrány miatt. Hiába engedték volna utólag, hogy több orosz induljon, ők már lemaradtak a nevezésről, de ha indulhattak volna, akkor sem a piros-fehér-kék trikolór alatt. Orosz himnuszt tehát nem fogunk hallani az olimpián.

Babahírek

A szlovén alpesi síző, Tina Maze már visszavonult, egy nappal ezelőtt ráadásul anyauka lett, kislánynak adott életet. Ő Szocsiban két aranyérmet nyert, lesiklásban és óriás-műlesiklásban. Két ötkarikás ezüstérme van még, mindkettő Vancouverből.

Ecuador sportolója alapította a szakági szvöetséget

Megjöttek Izland után az írek jöttek apró csapattal, majd az azeriek kocogtak be. Andorra után az albánok jöttek, akik 2006-ban voltak amúgy először téli olimpián. Eritrea most debütált az olimpián, sízőjük amúgy Kanadában született. Megjöttek az észtek is hálistennek egy közepes méretű teammel, majd egy egyenlítői ország, Ecuador jött egyetlen versenyzővel, aki létrehozta a téli szövetséget.

Spanyoloktól argentinokig

Spanyolok is vannak az olimpián, egész kövérkés csapattal (létszám szempontból), majd északi szomszédaink, a szlovákok jöttek be nem kis csapattal. Utánuk nem meglepő módon egy másik alpesi-téli nemzet, Szlovénia jött szintén szép nagy, 71 fős csapattal. Roland kolléga szerint még csúnyább a kabátjuk, mint a bolgár. A szingapúri csapat nem meglepően elég apró, egyetlen shorttrackes képviseli őket. Az örmények sincsenek túl sokan, egy sífutó viszi a zászlót. Az argentin csapat is befutott, egy fociválogatottat nem tennének ki, hiába az Andok.

Bermudától Belgrádig.

Az USA után folytatódtak az apró nemzetek: Bermuda egyetlen versenyzővel. A belgák nem aprók, de téli érmeik alig vannak, a mostani csapatuk se gigászi. A fehéroroszok viszont már nem leírhatók, elég a biatlonista Domarcsevára gondolni Szocsiból, de pl. extrém síelésben se rossz. A bosnyák csapat vonult be ezután (nekik ugye olimpiájuk is volt 1984-ben Szarajevóban). 26 év után Bolívia is visszatért két sportolóval. A bolgárok eléggé fura, neonzöld kukásruhában jöttek be, majd a brazilok érkeztek kilenc fővel (bobos és műkoris is lesz közülük). Őket az apró San Marino apró csapata követte, majd a nagy Szerbia apró csapata jött be.

Képek, képek, képek!

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 09: Dancers perform during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images)
PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA – FEBRUARY 09: The South Korean flag “Taegeukgi” is seen during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images)

Megjött az Egyesült Államok is,

ahol pénzfeldobással döntötték el, ki vigye a zászlót. Így is lehet.

Fun fact, ott van Mike Pence, Donald Trump alelnöke is, aki a díszvacsorán nem fogott kezet az észak-koreai küldöttel, és elég hűvösen viselt felé. Az érzés kölcsönös volt.

Özönlenek a nem télisportos nemzetek

Luxemburg kövezetett, meglepő módon nekik már vannak ’92-ből alpesisí-érmeik. A litvánok követték őket, majd a legkisebb alpesi állam, Liechtenstein vonult be egy kis küldöttséggel. Nekik 1976-88 között 9 érmük is volt alpesi síben a Wenzel-testvérek révén. Újabb meglepő állam jött, Madagaszkár, egy amúgy francia síelő indul tőlük. Malajzia újoncként megjelent, aztán befutott a mexikói team. A zászlóvivőjük sombreróban jött be. A monacóiakat maga Albert herceg is köszöntötte a helyszínen. Marokkóban ott az Atlasz, úgyhogy nekik is illett sportolót küldeni, pipa. Montenegró háromfős csapattal jött, de a moldávok se tolták túl két fővel. Az egyik osztrák, akinek szalagszakadása volt korábban, moldávvá vált emiatt. A mongolok meglepően pici csoporttal vonultak be a Gangnam Style-ra, aztán jött az USA.

Olvasói sztorik