Sport téli olimpia 2018

Tízemeletről ugranak, buckán ölik a térdüket, félcsőben pörögnek

A téli olimpia leglátványosabb sportjait az extrémek világából emelték át. Tátva marad az ember szája a trükkök és esések láttán. Bemutatjuk a szabadsí és a hódeszka legnagyobb figuráit és persze a szabályokat, hogy mindenki értse, hogyan pontozzák a buckasízőket és félcsőben snowboardozókat.
Korábban a témában:

Pénteken a megnyitó ünnepséggel hivatalosan is elrajtol a hómániások legszentebb eseménye, a téli olimpia a dél-koreai Phjongcsang megyében. A több helyszínen zajló téli játékokról elsőre mindenkinek a klasszikus téli sportok ugranak be: az alpesi sí, a jégkorong, a gyors- és műkorcsolya, esetleg a bob. Azonban engedve a modernitásnak, a programba évek óta egyre több, korábban extrémnek tartott sportág és szám kerül be, amik hiperlátványosak és rendkívüli képességeket igényelnek.

Síakrobatika, szabadsí

Meglepő, de a szabadstílusú, azaz freestyle síelés előbb került bele a programba, mint a hódeszkás számok. Az 1988-as calgary-i játékokon demonstrációs céllal, éremosztás nélkül mutatták be a mogult, az ugrást (aerials) és a síbalettet (amiről e bekezdés alatt egy videót is mutatunk). 1992-ben a mogul debütált a hivatalos programban, 1994-ben az ugrás, 2010-ben a síkrossz, 2014-ben a félcső és a slopestyle. Lássuk egyenként mik ezek, mik a szabályok, hányan indulnak, kik az esélyesek (a Nemzetközi Síszövetség, a FIS 2018-as ranglistái szerint)!

Mogul

A mogul nem az indiai uralkodók nevéből, hanem a bajor-német tájszóból, a Mugelből ered, ami halmot, buckát jelent. Aki síelt már meredekebb pályán, amin sok a friss hó, tudhatja, hogy egy idő után buckákat síelnek ki rajta az emberek, amiket ahogy kerülgetnek, egyre nagyobbra hízlalnak. Az olimpiai szám persze nem a véletlenre épít: tudatosan kiépített buckás pályán mennek le a síelők, amit 2 ugrató tarkít, összesen 250 méter hosszan. Húszan indulnak Phjongcsangban, három kör alatt derül ki a hat döntős személye, az utolsó körben hatan versenyeznek a dobogóért.

Ahogy az egész freestyle szakág, ez is erősen a hétfős pontozózsűri jóindulatára épít. A versenyzők pontokat kapnak, a pontok fele a fordulótechnikáért jár a buckapályán, negyede az ugrás közbeni pörgésért, negyede pedig a sebességért, tehát itt az is számít, mennyi idő alatt ér valaki a célba. A hét bíróból ketten az ugrásokat, öten a fordulókat értékelik. Érdekesség, hogy a végén a legalacsonyabb és legmagasabb pontot adó fordulóbírók számait nem számítják bele a végső pontszámba.

Esélyesek: A legjobb férfi mogulosok között kanadai, kazah, ausztrál, dél-koreai, japán, amerikai is akad, jelenleg a top 3-at a kanadai (Szocsiban is dobogós) Mikael Kingsbury, a kazah Dmitrij Rejkherd és az ausztrál Matt Graham alkotják. Nőknél is vegyes a kép nemzetiségileg, most épp az amerikai Jaelin Kauf, a kanadai Andi Naude és a francia Perrine Laffont a legjobbak.

Ugrás

Az aerialsnak is nevezett ugrószámban 2-4 méter távra, 6 méter magasra ugranak a síakrobaták, akik mindenféle csavarokat és dugóhúzókat mutatnak be a levegőben, majd landolnak. Itt is három kör alatt jutunk el a négyfős döntőig. Vannak különböző nehézségi fokok, nem mindegy például, hogy egy vagy három hátraszaltót csinál a versenyző. Öt bíró dönt a gyakorlatokról egy 10 pontos skálán. A pontszám 20 százalékát a levegőben megejtett gyakorlat objektív része teszi ki, 50 százalékát a stílus és kivitelezés, 30 százalékát a landolás.

Esélyesek: Ugrásban megdöbbentő, de a tornasportból váltott belorusz az egyik legeredményesebb nemzet, de az akrobatikára érzékeny oroszok, kínaiak, ukránok se rosszak. Férfiaknál a top 3 most az orosz Makszim Burov, a kínai Csia Zongjang, Szocsi bronzérmese és a belorusz Anton Kusnir, Szocsi bajnoka. Nőknél az ausztrálokra is oda kell figyelni, bár a legjobb háromban nincsenek ott: a kínai Hszu Mengtao (Szocsi ezüst), a belorusz Hanna Huszkova és az orosz Krisztina Szpiridonova foglalják el ezeket a helyeket.

Síkrossz

A síkrossz magasan a legizgalmasabb az összes szám közül. Egy cirka egy kilométer hosszú, fixen kijelölt pályán indítanak el négy versenyzőt egymás mellett. A pálya aránylag szűk, tele van döntött kanyarokkal, ugratókkal, hullámos szakaszokkal, így nagy az esés esélye is. Főleg azért, mert a négy síző egymással is küzd, gyakran összeakadnak, nagyokat zakóznak (a lenti videón az a szocsi negyedöntő látható, ahol hárman estek a célvonal előtt, a seggen becsúszó versenyzők között minden idők legviccesebb célfotója döntött). Az első két kvalifikációs körben több csoportban küzd a 32-36 síző, akik közül ketten mennek tovább. Vannak negyed- és elődöntők, végül egy négyes finálé.

Esélyesek: A férfiaknál a svájciak és a franciák dominálnak igazán, a legjobbak a svájci Marc Bischofsberger, a francia Jean Frederic Chapuis (Szocsi bajnoka) és a svájci Alex Fiva. A nőknél más nemzetek se rosszak, de a kanadaiak jöhetnek még be esélyesnek. A legjobbak most a svéd Sandra Naeslund, a német Heidi Zacher és a svájci Fanny Smith. Érdekesség, hogy Zacher nem indul az olimpián, sőt a ranglista negyedik, kanadai Georgia Simmerling sem. Ellenben az ötödik francia Marielle Berger Sabbatel igen.

Félcső

Aki egy picit is kapcsolatba került már az extrém sportokkal, tisztában van vele, hogy mi az a félcső, miért maga a mennyország. Síben is létezik e szakág, a dolog egyszerű: egy enyhén lejtő félcsőben cikkcakkoznak lefelé a seílők, akik nagy ugrásokat és forgásokat végeznek közben. Maximum 100 pontot kaphatnak, öt bíró ítéli meg a pontszámot az ugrások magassága, a fordulók, a technika, a bonyolultság alapján. Minden síelő kétszer csúszik, a magasabb pontszám számít. Mindössze két kör van, a második már a döntő, ide a legjobb 12 kerül be.

Esélyesek: Félcsőben brutális az észak-amerikai dominancia, az amerikai és kanadai síelők mellett a top tízben csak két francia van. A férfi top 3 mind amerikai: Alex Ferreira, David Wise (Szocsi bajnoka) és Aaron Blunck. Nőknél az igazi esélyesek az amerikai Brita Sigourney, a kínai Zsang Kehszin és a kanadai Cassie Sharpe.

A magyar származású, magyar színekben versenyző, ezzel sporttörténelmet író Swaney Elizabeth Marian is indul, bár nem nagy esélyesként, a világkupa ranglistán a 34. jelenleg.

Slopestyle

Kissé sután hangzik a slopestyle, ha le akarnánk fordítani magyarra (lejtőmódi!), pedig az egyik leglátványosabb szabadsíző szám, kicsit a városi gördeszkázásra hasonlít. A sízők egy olyan pályán csúsznak le, amin a kisebb-nagyobb ugratók mellett korlátok, falak, dobozok, egyéb terepelemek vannak, a sízők pedig választhatnak, melyeket használják csúszásuk során. Öt bíró pontoz 100-ig, értékelik az ugrások magasságát, a fordulókat, a technikát és bonyolultságát. Mindenki kétszer csúszik, a legjobb pontszám számít. A döntőbe 24 férfi és 12 nő jut. Fun fact (mókás tény): imádnak a versenyzők rükvercben lecsúszni, a bírók is emelik ezért kalapjukat.

Esélyesek: Ebben a szakágban az északi és hegyvidéki országok a legjobbak. A férfi top 3-ban ott van a svájci Andri Ragettli, a norvég Oystein Braaten és a svéd Oscar Wester. Nőknél is hasonló a helyzet, a legjobb háromban van a svéd Jennie-Lee Burmansson, illetve két norvég, Tiril Sjaastad Christiansen és Killi Johanne.

Snowboard, hódeszka

Meglepő, de a hatvanas években kitalált deszkázás később került be az olimpiai programba, mint a szabadsízés. 1998-ban az óriás-műlesiklással (ezt aztán párhuzamosan kezdték űzni) és a félcsővel kezdődött minden, majd 2006-ben mutatkozott be a snowboard krossz, 2014-ben a slopestyle, idén pedig a big air lesz az új szám. Szocsiban volt párhuzamos műlesiklás is, de Pjongcsangban ez már kimarad a programból. Lássuk a számokat egyenként!

Párhuzamos óriás-műlesiklás

Nem túl bonyolult dolog ez a szám: egyszerre indítanak két boardost két szeparált, de megegyező nyomvonalú, lejtésű pályán, zászlókat kell kerülgetni, a gyorsabban célba érő győz. Mind a két pályán végigmegy mindenki egyszer, a legjobb 16 között pedig annyival később indítanak valakit, amennyi hátránnyal az első futamban beért. A pálya ajánlott hossza 550 méter, szintkülönbsége 120-200 méter.

Esélyesek: A szakágban európai dominancia uralkodik, az alpesi nemzetek mellett egy bolgár is elég jó. A top hármat itt a svájci Nevin Galmarini (Szocsi ezüst), az osztrák Andreas Prommegger (negyedik olimpiája lesz!) és Alexander Payer alkotja. Nőknél egy cseh vezet a németek és osztrákok előtt: ő Ester Ledecká. Mögötte Theresia Ramona Hofmeister és Selina Jörg található Németországból.

Félcső

Snowboardban is van félcső, ami ugyanúgy néz ki: lecsúsznak, ugrálnak, forognak a sportolók. Hat bíró értékeli mindezt magasság, forgások, technika, bonyolultsági fok alapján, 100 pontos skálán. A legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot itt is szanálják. Minden deszkás kétszer csúszhat egy futamban.

Esélyesek: Félcsőben elképesztő változás ment le, az amerikai dominancia enyhült, a japánoknak öt versenyzőjük van a legjobb ötben a férfiak között. A legjobb három is japán, sorban Tocuka Juto, Hirano Ajumu (Szocsi ezüst) és Katajama Raibu. A sportág legendája, Torinóban és Vancouverben bajnok, Szocsiban csalódásra csak negyedik Shaun White, azaz a Repülő Paradicsom is indul. Nőknél amerikai-kínai fölény van (bár egy spanyol is befért a legjobbak közé), a legjobb hármat az amerikai Chloe Kim, valamint a kínai Liu Csiaju és Cai Hszuetong alkotják.

Snowboard krossz

A snowboard krossz se tartogat sok újdonságot azoknak, akik elolvasták a síkrossz szabályzatát: 4-6 boardos csúszik le az ugratókkal, huplikkal tarkított szűkös, kilométeres pályán. Két futamnyi selejtező után 32-36 sportoló jut a döntő körökbe, majd a legjobb 2-3 nyomja le a végső finálét. Értelemszerűen a leggyorsabb és el nem eső versenyző nyer.

Esélyesek: E számban nemzetiségileg vegyes a kép, a legjobb háromban a Szocsiban bajnok, negyedik olimpiájára igyekvő francia Pierre Vaultier, az ausztrál Alex Pullin és az osztrák Alessandro Hämmerle van benne. A női vonalon az olasz Michela Moioli, a francia Chloe Trespeuch (Szocsi bronz) és Nelly Moenne Loccoz indulnak eséllyel, de a címvédő cseh Eva Samkova se marad otthon.

Big air

Az újonc szám a szabadsís ugrás, az aerials megfelelője, csak valami amerikaibb, menőbb, eladhatóbb nevet találtak neki, ez lett a big air (azaz nagy lég). Ez is egyszerű, mint a kő: egy nagy lejtőn lecsúszik a deszkás, aztán egy rámpáról hatalmasat ugrik, össze-vissza szaltózva, frontside-okat és backslide-okat tolva egymás után. A pontszámot itt is az ugrás magassága, minősége és a leérkezés teszik ki. Sajnos arról nem leltünk infót, hány körös a kvalifikáció, hány kört kell lenyomni a döntőig.

Esélyesek: Big airben is vegyes a kép, három kontinensről jönnek a legjobbak: az amerikai Chris Corning, a japán Okubo Juri és a norvég Mons Roisland. Nőknél az osztrák Anna Gasser per pillanat a legjobb, őt követi a japán Onicuka Mijabi és egy síkvidéki versenyző, a holland Cheryl Maas.

Slopestyle

A slopestyle is követi a szabadsí vonalát, egy korlátokkal, ugratókkal és egyéb felhasználható tereptárgyakkal tarkított pályán csúsznak le a deszkások, akik maguk választhatják meg, melyik akadályt használják. Hat bíró értékeli az ugrások magasságát, a forgásokat, a technikát, a nehézségi fokot 100 pontos skálán. A legkedvesebb és legszenyóbb bíró pontszámait itt se számítják bele a végeredménybe. Minden versenyző kétszer csúszhat, a jobb pontszámot viszi magával.

Esélyesek: Slopestyle-ban négy földrész országai közül kerülnek ki a legjobb férfiak, még új-zélandiak is befutók lehetnek, de a top 3 így néz ki: Redmond Gerard (USA), Marcus Kleveland (Norvégia), Kunitake Hiroaki (Japán). A nők között a japán Ivabucsi Reira, az új-zélandi Christy Prior és az amerikai Jamie Anderson (a szám címvédője) a legjobbak. Prior azonban nem indul, így még megemlíthetjük a big airnél is esélyes japán Onicukát. Mellesleg nagy az átfedés a két szám között, sok versenyző indul big airben és slopestyle-ban is.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Daniel Karmann

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.