Sport

2018 igazán ütős év lesz a sportrajongók számára

2017 már a múlt, most már 2018-ra koncentrálunk, mi pedig megpróbáltunk szemezgetni az év legjobban várt sporteseményei között. Az biztos, hogy nagyon tartalmas évünk lesz.

A gyorskorcsolyázók számára igazán izgalmasan indul a 2018-as év, hiszen január 5-én rajtol az oroszországi Kolomnában az Európa-bajnokság, majd a sportág rövidpályás menői is belecsapnak, Drezdában egy héttel később kezdődnek a versenyek, és a németországi Eb kiváló bemelegítés lehet Liu Shaolin Sándornak és társainak a februári téli olimpia előtt.

Ha január, akkor kézilabda-Eb, idén Horvátország lesz a házigazda, a magyar csapat pedig kőkemény csoportba került a 12-én rajtoló tornán, mert Spanyolország, Dánia és Csehország ellen lép pályára az első fázisban. A kézisekkel párhuzamosan a műkorcsolyázók is Eb-érmekért pörögnek, ugrálnak Moszkvában (15-21.), és január közepén indul a világ túlsó felén az idény első Grand Slam-tornája, az Australian Open, ahol Babos Tímeáért szurkolhatunk majd (15-28.).

Január 24-én a svájci Lausanne-ra figyelnek majd az európai futballdrukkerek, ekkor sorsolják ugyanis az új sorozat, a Nemzetek Ligája csoportjait,

és megtudjuk, az ősszel melyik válogatott ellen mutatkozhat be tétmeccsen az új kapitány, Georges Leekens.

Február másodikán óriási feladat vár a Világcsoportba visszajutó Davis Kupa-csapatunkra, amely a tavaly döntőt játszó belgák otthonában próbál ismét olyan eredményt elérni, amire mindenki felkapja a fejét. Február negyedikén kiderül, ki lesz az NFL bajnoka, a Super Bowlnak ezúttal Minneapolis ad otthont, a döntősökre pedig egyelőre még tippelni is nehéz, hiszen még el sem kezdődött a rájátszás.

Február 9-én rajtol az év egyik legjobban várt sporteseménye, a téli olimpia, amelynek a dél-koreai Phjongcshang a házigazdája. Mi pedig nagy reményekkel várhatjuk az olimpiát, hiszen a rövidpályás gyorskorcsolyázók és a súlyos sérülése után visszatérő Miklós Edit is nagy dolgokra lehet képes. Február 19-én WTA-torna kezdődik a BOK Csarnokban, úgyhogy hazai pályán láthatjuk Babost, aki tavaly első kiemeltként nem engedte át másnak a győzelmet.

A március az atléták fedettpályás vébéjével robban be, amelynek Birmingham ad otthont elseje és negyedike között. A téli paralimpia március 9-én kezdődik, a Phjongcshangban reményeink szerint érmeket bezsebelő rövidpályás gyorskorcsolyázóink pedig Montrealban már vb-érmekért szállnak harcba. A Forma-1 rajongói minden bizonnyal izgatottan várják, mit hoz az új szezon, március 25-én az Ausztrál Nagydíjon mindenki képet kaphat majd arról, kik lehetnek Lewis Hamilton legkomolyabb kihívói.

Talán elsőre meglepőnek tűnhet, de a vitorlázók már áprilisban vízre szállnak, a sportág hazai rajongói biztosan fejből tudják már, hogy Balatonföldvár lesz a házigazdája a Laser Radial Európa-bajnokságnak (április 7-14.).

Április végén várhatóan telt ház előtt játszhat mindenki nagy kedvence, a magyar jégkorong-válogatott, amely a 22-én kezdődő divízió I-es világbajnokságon Kazahsztán, Olaszország, Szlovénia, Lengyelország és Nagy-Britannia ellen lép jégre.

A mezőny erősségét látva hatalmas siker lenne, ha sikerülne összehozni a feljutást, de az elmúlt években láthattuk már, hogy hokisaink nem ismernek lehetetlent.

A hónap végén hokisaink mellett cselgáncsozóinknak és birkózóinknak is szurkolhatunk, akik Tel-Avivban, illetve Kaszpijszkban mérkőznek meg a legjobb európai riválisokkal.

Májusban Alsóörsön kerül sor a vitorlázók Soling-Eb-jére (1-5.), Kecskemét öttusa világkupát rendez (3-7.), Budapest pedig a női kézilabda-BL négyes döntőjének ad otthont, emlékezhetünk, tavaly a Győr drámai csatában, hosszabbítás után ünnepelhetett.

Izgalmas döntőkből nem lesz hiány májusban, hiszen a labdarúgó Európa Liga (16.) és Bajnokok Ligája (26.) mellett a férfi kézisek BL-sorozata is ekkor ér véget (26-27.). Szintén májusban veszi kezdetét az év első kerékpáros körversenye, a Giro (4-27.), a teniszezők pedig 28-ától a párizsi vörös salakon rohangálnak a labda után.

A június meghozza az év egyik legfontosabb eseményét, sajnos az oroszországi focivébén (június 14.-július 15.) a magyar válogatott nem vesz részt, de ettől még jól fogunk szórakozni, erre a brazil, a spanyol, a német, a francia, az angol vagy az argentin csapat a garancia.

Júniusban megtudjuk majd, melyik Európa legjobb férfivízilabda-csapata (7-9.), a vívók Újvidékre utaznak Eb-zni, és akit zavar a zaj, az már most kezdje el tervezgetni, hogy mit csinál június 23-24-én, mert a Red Bull Air Race repülői ismét fölöttünk zúgnak majd.

Az év második fele a minden évben nagyon komoly neveket felvonultató Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjjal indul (július 1-2.), a debreceni U20-as női kézilabda-vb-n (1-15.) pedig megmutathatják a lányok, hogy mire képes az utánpótlás. A tenisz szerelmesei Wimbledonra figyelnek majd (2-15.), a kerékpárrajongók a Tour de France-ra (7-29.) Európa legjobb 18 éven alatti atlétái pedig Győrben szerezhetnek érmeket és kellemes élményeket (5-8.).

A hazai eseményeknek ezzel még nincs vége, Székesfehérvár (17-23.) öttusa-Eb-t rendez, és a hónap végén a Hungaroringen dübörög majd a Forma-1 mezőnye (27-29.). Pólósaink a barcelonai Eb-n hajtanak majd a dobogóért (14-28.), vívóink pedig Kínába utaznak a vébére (19-27.).

Multisport Európa-bajnokság, egyelőre még csak ízlelgetjük a jelzőt, augusztusban pedig megtudjuk majd, miről is van szó pontosan.

Az biztos, hogy Glasgow-ban úszásban, műúszásban, nyíltvízi úszásban, műugrásban, triatlonban, golfban, tornában, evezésben és kerékpárban rendeznek versenyeket másodika és tizenkettedike között.

Márton Anita és a többi magyar atléta eközben Berlinben szerepel majd az Európa-bajnokságon (7-12.), ifjúsági vízilabdázóink pedig hazai pályán, Szombathelyen vívják majd a vb-meccseket. Kajak-kenusaink Portugáliába utaznak a vébére (22-26.), a Tour de Hongrie mezőnye hat nap alatt teker végig az országon (14-19.), de szintén a nyolcadik hónapban rajtol el a Vuelta (25.) és a tenisz US Open is (27.).

Szeptemberben a sportlövők (augusztus 31.-szeptember 14.) és a cselgáncsozók (16-23.) is olimpiai kvalifikációs vébén vesznek részt, az öttusázókén (8-16.) kvótát nem lehet szerezni, de ettől még ugyanolyan fontos.

Októberben jön egy újabb rangos budapesti esemény, a birkózók vébéje (20-28.),

a női teniszezők hagyományos év végi világbajnokságát pedig ezúttal Szingapúrban tartják (22-28.). A legjobb férfi teniszezők Londonban ütögetnek majd, de már novemberben (12-18.), amely tornavébét (október 25.-november 3.) és Davis Kupa-döntőt (23-25.) tartogat még számunkra, és véget ér a Forma-1-es idény is, bár nem kizárt, hogy az Abu-Dzabi Nagydíjnak (25.) már nem lesz tétje.

A december sem lesz éppen eseménytelen, a női kézisekre a franciaországi Európa-bajnokság vár, az úszókra a kínai rövidpályás vébé (3-8.), és december másodikán az is kiderül,

kik lesznek a fociválogatott ellenfelei a 2020-as Eb-selejtezők során.

Kiemelt fotó: Konstantin Chalabov / RIA Novosti / Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik