Sport téli olimpia 2018

Miklós Edit 120 km/h-s szembeszéllel dacol és örül, hogy csalódást okozott

2017. Január 15., Altenmarkt-Zauchensee. A hely és az időpont, amely egészen biztosan örökre beíródott Miklós Edit emlékezetébe. Az ausztriai lesikló világkupa edzésén ekkor esett akkorát, hogy tropára ment mind a két térde.

Aki ott állt a pálya aljában és a célban várta Editet, de csak nem jött, rosszat sejtett. Aztán megjelent a helikopter, alatta a tehetetlen csomagként lógó Miklós Edittel.

2017. Október 25., Győr. Stefan Abplanalp, Edit edzője ötletgazdaként megkereste az Audit, hogy a gyár technológiai hátterének segítségével szélcsatornában tesztelhesse versenyzőjét.

Kálnoki Kis Attila / 24.hu

Téli olimpiai előtt állunk, és egy horror esés, és a szinte kompletten kimaradt versenyévad után kilenc hónappal Miklós Edit immár 120 km/órás szembeszélben tesztel.

Sokan nem gondolták hogy újra sílécre állok, de szerencsére csalódniuk kellett. Az edzésen után nyolc hónappal már lesiklást edzettem, nincsenek fájdalmaim, 100 százalékos állapotban vagyok és nagyon várom a decemberi világkupa rajtot Lake Luisban. Tavaly pódiumon álltam, így kifejezetten örömmel és vágyakozással térek oda vissza.

– vázolta Edit. Hogy milyen adalék a győri teszt a versenyzőnő karrierjében, a visszatéréséhez, arról Stefan Abplanalp edző ad betekintést.

Az aerodinamika a sí Forma-1-ének, a lesiklásnak a lelke, ezért is fontos számunkra a mai nap. Ez lesz Edit első szélcsatornás tesztje, holott a világ már csinálja egy ideje. A sportban nem szabad kompromisszumot kötni, Editnek ugyanazt a feltételt kell megkapnia, mint a legjobbaknak. Egy-egy kikísérletezett, jól felvett pozíció megtartása egy 250 méteres egyenesben szakaszon akár 0,06-0,07 másodpercet, egy általános lesikló pálya tíz egyenes ér figyelembe véve 0,6-0,7 másodpercet is jelenthet a célban

– érvelt a svájci edző.

Hogy ez a minimális időkülönbség, ha úgy tetszik előny, az olimpián mit jelenthet azt talán nem szükséges taglalni.

Kérdés persze, vajon Miklós Edit fejében mi zajlott le az elmúlt kilenc hónapban? Maradt-e benne a félelemnek akár kicsike szikrája is?

Sokan úgy vélekednek, lehetetlen, hogy nem. Ezért is szkeptikusak az olimpiai szereplésével kapcsolatban.

A teszten szemlélve ezt a végtelenül konok székely lányt azt láttuk, erősebb, elszántabb, mint balesete előtt. Pont, mint Hermann Maier a 2001-es, kis híján végzetes motorbalesete után, amikor még az is felmerült, amputálni kell a jobb lábát.

Azt nem állítjuk, hogy Miklós Edit az osztrák legendához hasonlóan olimpiai éremmel tér vissza, de hogy elképesztő akaraterővel mindent megtesz ezért, az biztos. És ez már magában megsüvegelendő teljesítmény.

Olvasói sztorik