Sport

Megvan a csoda: a magyar tenisz a világ élvonalában

A mindkét egyes meccsét megnyerő és Balázs Attilával párosban is győző Fucsovics Márton a világ élvonalába vezette a magyar teniszt. A sokkal esélyesebb, idén kiváló grand slam eredményeket elérő fiatalokkal felálló orosz csapat legyőzésével Davis Kupa-válogatottunk 22 év után feljutott a világcsoportba, a legjobb 16 közé, Spanyolország, Franciaország és Szerbia mellé.

Fucsovics Márton vasárnap délután három szettben legyőzte azt a Karen Hacsanovot, aki az idén a Roland Garroson a legjobb 16, Wimbledonban a legjobb 32 közé jutott (Párizsban az akkori világelső, Andy Murray, Londonban a jelenlegi, Rafael Nadal állította meg.)

Az eső miatt a Kopaszi-gát alkalmi pályáján több mint kétórás késéssel kezdődő meccsen – amit a magyarok a szombati párosgyőzelem után előnyből vártak – Fucsovics már a harmadik játékban breaklabdáig jutott a világranglistán 32., 198 centis és rendre 200 km/h-val szerváló Hacsanov adogatásánál, az orosz azonban hárított.

Marci 4:3-nál került bajba, 40:15 után két pontnál is azt mutatta, hogy a Napba nézett (erre se előtte, se utána nem volt lehetőség a borongós időben), a breaklabdánál viszont vele voltak az égiek, két ütése is a vonalon landolt. Hozta a szerváját, majd kissé váratlanul elvette Hacsanovét, akinek jól támadta meg a második adogatásait.

Ekkor azonban megingott Fucsovics: 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet. De szerencsére a breaksorozat folytatódott, a magyar remekül fogadott, Hacsanov pedig egy kettős hibával újra elbukta az adogatását.

Marci másodszor nem kegyelmezett: 7:5-re nyerte a játszmát.

A második szettre az önbizalom is megjött: Fucsovics bátran lépett fel a hálóhoz, vette át az irányítást labdameneten belül, rövidített, ütötte a nyerőket, és 2:2-nél brékelt. Mintha nem is a Roland Garros nyolcaddöntőse állt volna a túloldalon, úgy vette el ismét Hacsanov adogatását remek tenisszel.

A szett kiszerválása elsőre megint nem jött össze, de 5:4-nél Fucsovics összerakta a játékát, és egy tenyeres nyerővel megszerezte a 2:0-ás előnyt.

Innen már nem volt megállás, Fucsovics a harmadik szettben végigvitte a korán megszerzett breakelőnyt, és az utolsó gémet 15:40-ről megfordítva győzött. Az utolsó pontnál a vonalbíró outot kiáltott, és vele együtt ezt tette szinte az összes néző is. A mérkőzésvezető, a svéd Louise Engzell lejött a székből, de nem találta a labda nyomát az igen kritikus állapotú pályán, így az oroszok hiába reklamáltak ingerülten.

Fucsovics Andrej Rubljov pénteki legyőzése után újabb top40-es ellenfelet múlt felül, és a világ élvonalába juttatta a magyar csapatot.

A világcsoportban legutóbb 1996-ban szereplő magyar csapat 2013 áprilisában az Elektromos-pályán kikapott Luxemburgtól, ezzel kiesett a Davis Kupa 3-as, legalsó csoportjába, ahonnan már nincs lejjebb. Innen a következő évben visszakapaszkodott a válogatott, amely 2015-ben hazai pályán legyőzte a moldáv és a bosnyák csapatot. Bulgáriában pedig az 1-es csoportba jutást is sikerült kiharcolnia a Grigor Dimitrov nélkül felálló hazaiak ellen.

2016-ban Izrael legyőzése következett, Szlovákia viszont megállította a magyarokat, így Fucsovicsék akkor még nem kerültek be a világcsoportba jutásért folyó rájátszásba.

Az idén viszont az immáron Köves Gábor irányításával pályára lépő csapat győzni tudott Pozsonyban, ahol Fucsovics remekelt egyesben, és az is kiderült, hogy milyen jó párost alkot a hosszú kihagyás után visszatérő Balázs Attilával.

Jöhettek az oroszok – bebizonyosodott, hogy a páros valóban összeszokott, és az is, hogy Fucsovics, aki 2010-ben juniorként wimbledoni bajnok lett, még mindig sokra hivatott teniszező. Olyan – igaz, nála öt-hat évvel fiatalabb – játékosokat győzött le, akiket az idén az egész világ megismert a grand slameken mutatott játékuk miatt. Abban lehet bízni, hogy ez a siker lökést ad Fucsovics a felnőtt mezőnyben eddig igencsak akadozó karrierjének, mert a hétvégén mutatott játéka alapján teljesen egyértelmű, hogy

a 113. hely a világranglistán messze elmarad a tudásától.

Jövőre aztán a Davis Kupában jöhetnek a legnagyobb sztárok, a spanyolok, a szerbek vagy akár a svájciak.

Davis Kupa, Magyarország-Oroszország, világcsoportba jutásért, program:

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

Helyszín:
Budapest, Kopaszi Gát

Végeredmény:
Magyarország-Oroszország 3-1

Péntek:
Fucsovics Márton (113.) – Andrej Rubljov (37.) 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila (164.) – Karen Hacsanov (32.) 6:3, 2:6, 6:7, 1:6

Szombat:
Páros: Fucsovics/Balázs – Konsztantyin Kravcsuk/Danyiil Medvegyev 7:6, 6:4, 7:6

Vasárnap:
Fucsovics (113.) – Hacsanov (32.) 7:5, 6:4, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik