Sport

Sportbotrányok 2016-ban – Gyárfás-ügy

A 2016-os évet végigkísérte Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség háborúja. A többfelvonásos küzdelem a MÚSZ-elnök lemondásával zárult, de ne szaladjunk ennyire előre:

2012-ben azért költöztem haza, hogy részese lehessek a magyar úszó sportnak, a magyar sportéletnek és ezáltal megpróbáljam inspirálni a jövőbeli generációkat. Azzal kellett szembesülnöm, hogy bár a Magyar Úszó Szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, az ő oldalukról közel sem biztosított a világszínvonalú háttér

mondta az Iron Lady tavaly karácsony előtt tartott sajtótájékoztatóján. Azt is megosztotta az újságírókkal, hogy a Magyar Úszó Szövetség a szakmai kérései teljesítését attól tette függővé, hogy arcát adja-e a 2017-es budapesti vizes világbajnokság promotálásához.

Ezt követően újabb tájékoztatóra hívta össze a sajtó képviselőit az Iron Lady, melyen a kamerák kereszttüzében tépte szét azt a szerződést, ami tizenkét millió forintot biztosított volna neki. A MÚSZ a karácsony előtti sajtótájékoztató után egy nappal ajánlotta fel ezt az összeget, melynek feltétele volt a fent említett reklámszereplés.

Ilyen előzmények után elsöprő többséggel (118 igen, 1 nem, 1 tartózkodás) szavazott bizalmat Gyárfás Tamásnak a MÚSZ-közgyűlés, így továbbra is ő töltötte be a szövetség elnöki posztját.

A csata intenzitása alábbhagyott, Hosszú Katinka elutazott a riói olimpiára, ahol három arany- és egy ezüstérmet szerzett. Ősszel aztán megint zajlani kezdtek az események a sportág világában, Gyárfás novemberben azt nyilatkozta, csendes a MÚSZ és az úszónő közti viszony, illetve egyértelművé tette: nem távozik posztjáról:

Nem tudom, miért és hova kellene menekülnöm. A MÚSZ-tagok döntenek az elnök személyéről. Tavasszal egy-egy ellenszavazat és tartózkodás mellett kaptam bizalmat. A sportvezetés, a kormány támogatását az úszás hatékonyan élvezi. Soha nem volt ilyen jó dolgunk.

Sportbotrányok 2016-ban – Gyárfás-ügy 1

Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, melyben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt. Gyárfás elmondása szerint el is gondolkodott a távozáson, de aztán végül meggyőzték, hogy maradjon.

Eközben Gyurta Dániel és Kapás Boglárka is csatlakozott Hosszú Katinkához, mindketten sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy nincs rend a sportágban. Nem sokkal később Bernek PéterVerrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid is a MÚSZ-szal szemben foglalt állást, mint írták:

Megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében.

A MÚSZ közleményben reagált az élsportolók kritikájára, azt kérték, hogy az úszók konkretizálják, szerintük hogyan lehetne effektívebb a szervezet működése.

Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott az úszók táborához, majd Kozma Dominik is elégedetlenségének adott hangot.

Hargitay András eközben egyértelművé tette, nem mond le a szövetségi kapitányi posztról, illetve hangsúlyozta: jobb lenne, ha mindenki magába szállna, hiszen Gyárfás Tamás sikert sikerre halmozott a MÚSZ élén.

Konkrétumokat kért a szövetség november közepén, Bernek Péter képviselői azt mondták, a tehetetlenségben keresendő a mostani konfliktus forrása.

Nem sokkal később az 1992-es barcelonai olimpia bajnoka, Czene Attila bírálta nyíltan a MÚSZ-elnököt, amit Hargitay utasított vissza: elmondása szerint nincs diktatúra a magyar úszásban.

November 21-én aztán  kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, melynek lényege az volt, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszó Szövetség elnöksége is álljon fel, vagyis gombolják újra a sportág vezetését.


A MÚSZ álláspontja szerint tévúton jártak a feltüzelt versenyzők, akikhez időközben Biczó Bence is csatlakozott. A szövetség hitelrontásért perrel fenyegette Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Szabó József olimpiai bajnok is hasonló vádakat fogalmazott meg az elnökkel szemben.

Gyárfás Tamás november 30-án jelentette be, hogy lemond posztjáról. December 14-én írásban is megerősítette ebbéli szándékát, a 2017-es vb-szervezőbizottság alelnöki pozícióját viszont megtartotta.

Cseh László szerint a sportvezető távozása önmagában még nem oldja meg a problémákat, szerinte ez egy hosszú folyamat első lépése volt.

A Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjára kiírt jelöltállítási időszak lezárult, a legtöbb jelölés Gyárfás Tamásra érkezett, ő azonban nem vállalta a jelölést.

Egy-egy jelölés érkezett Bienerth Gusztávra (őt egy külön cikkben, részletesen is bemutattuk), Hornyák Viktorra (neki már több vitája volt Gyárfással korábban, egyébként a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője) és Tóth Istvánra (ő a szentendrei úszóklub szakosztály-elnöke), akik a jelölést elfogadták, így ők felkerülnek az elnökjelöltek listájára a MÚSZ 2017. január 8-ai közgyűlésén.

A magyarországi vizes világbajnokságot július 14 és 30 között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik