Sport sport

Gyárfásék: A feltüzelt versenyzők tévúton járnak

Ahogyan arra számítani lehetett, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) reagált arra az állásfoglalásra, amit kilenc úszó tett közzé hétfőn, és amiben azt írták: Gyárfás Tamás távozzon a szervezet éléről és adjon teret egy új korszak megszületésének. Az Index írt a szövetség közleményéről – amit az elnökség többsége igen szavazatával visszaigazolt -, ami úgy kezdődik:

A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok.

A magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló. Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, melynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – idézi az Index a közleményt.

Azt írták, hogy a szövetség gazdálkodása átlátható, bármely MÚSZ-tag számára hozzáférhető. A finanszírozási kérdésekben az eredményesség dönt, így bármit kértek a válogatott versenyzők, azt a szervezet maradéktalanul teljesítette, írják.

A MÚSZ beszámolója szerint 81 egyesület idén 600 millió forintot kapott négy program keretében, továbbá 133 millió forint értékben hozzájutottak uszodai felszerelésekhez és a felkészüléshez fontos eszközökhöz.

A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 úszó vett részt, rájuk 2016-ban – az általuk igényelt sporteszközök és táplálékkiegészítők beszerzésével együtt – további közel 394 millió forintot fordított a MÚSZ. Belengetik azt is, hogy a Tüske-uszoda egy éve ott áll az úszókra várva, van benne edzőterem, mozgáselemző kamerarendszer és regenerációt segítő modern berendezések. Ezután kitértek Hosszú Katinkára és Shane Tusupra:

Tény, hogy a Magyar Úszó Szövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak.

Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni” – írták.

A közlemény úgy zárul, hogy jobb lenne, ha a 2017-es budapesti vizes világbajnokság végéig mindenki félretenné a sérelmeit:

“A kérdés: valóban most van itt az ideje a csatározásnak, vagy – legalább a világbajnokság végéig – mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára. Ösztönözzük, hogy legalább a világbajnokság végéig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezzék, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőitől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk” – zárul a közlemény.

Előzmények több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, amelynek lényege az, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.