Sport

Úszóügy: “Nagyon könnyen megvásárolják a szavazatokat”

24.hu
24.hu

2016. 11. 23. 07:38

Korábban a témában:

Egyre inkább úgy tűnik, Gyárfás Tamás valóban zsákutcában van. Kedden este a TV2 Tények Extra című műsora is beleszállt a sportvezetőbe. A hosszútávúszók korábbi szövetségi kapitánya, Németh Zsolt szólalt meg a riportban, ő szavazatvásárlási rutinról számolt be:

Megkülönböztetés van a szövetségen belül, vannak klubok, melyeknek több szavazata van, vannak, amelyeknek kevesebb, és ez az állapot befolyásolja a döntéseket. Nagyon könnyen megvásárolják a szavazatokat, a közgyűlés előtti héten kapnak egy szerződést és, ha jól sikerül a közgyűlés – a MÚSZ kívánságai szerint, – akkor 118-1-re lehet egy közgyűlést megnyerni, utána meg utalják is a pénzt, így mindenki meg van vásárolva

-utalt Németh arra az áprilisi közgyűlésre, melyen 118 igen, egy-egy tartózkodás és nem szavazat mellett további öt évre megválasztották Gyárfást.

Bárki bármilyen problémával fordul az elnökség vagy Gyárfás Tamás felé, az nem talál meghallgatásra. Akár az edzőtáborok kérdésében, akár a pénzek elosztásában. Ezt meg kell szüntetni, kell egy tiszta elnökség, egy tiszta elnök.

Utóbbit már Széles Sándor, Gyurta Dániel korábbi edzője mondja, aki szerint mindenkinek távoznia kellene az aktuális vezetésből.

A magyar kormány is állást foglalt az ügyben, szeretnék minél hamarabb lezárni a háborút. A 24.hu szerint dr. Sós Csaba lehet a megmentő, akit mindkét fél elfogad. A Blikk kedden azt írta, Gyárfás Tamás esetleges távozása esetén az olimpiai bajnok Czene Attila vagy Seszták Miklós fejlesztési miniszter lehet az új elnök.

Fotó: Hódos Hajni
Fotó: Hódos Hajni

Nem tudjuk, hogy végződik majd ez az ügy, a nép részéről valaki mindenesetre üzent, és továbbra is kint van a molinó az M3-ason, mely megpróbálja segíteni a döntésében a 67 éves sportvezetőt.

Az úszóügy előzményei több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás múlt kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, amelynek lényege az, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.
 20. Az úszószövetség szerint tévúton járnak a feltüzelt versenyzők és abban bíznak, hogy a világbajnokság végéig “elcsitulnak a fegyverek”.
 21. Biczó Bence is csatlakozott úszótársaihoz. Azt mondta: “Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízok egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában.”
  Két edző mellett ő a kilencedik válogatott úszó.
 22. A MÚSZ hitelrontásért bepereli Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szintén jogi lépéseket tesz Szabó József olimpiai bajnok ellen, aki a fullank.com internetes portálon fogalmazott meg pénzügyi vádakat ellene.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.