Sport sport

Gyárfás Tamás szembetalálkozott 39 évvel ezelőtti önmagával

Sokan, sokféle igazságot vélnek felfedezni a legújabb úszóügyben. Lecsupaszított gondolatok a Gyárfás, kontra mindenki másról.

Mindketten sportoltak. Kevés sikerrel. Tehetségüknek, elhivatottságuknak, munkamániájuknak, ambíciójuknak köszönhetően mégis a sportban alkotnak nagyot. Olyan karrieréhes emberek, akik életében a pénz központi szerepet játszik. Ha kitűznek egy célt,  tűzön-vízen keresztülviszik. Nem kérnek kegyelmet, de nem is adnak.

Mindenről tudni akarnak, mert az információ hatalom. Mindenben övék kell legyen a végső szó. Ha hatékony, kíméletlen módszereket alkalmaznak; kihasználnak és összeugrasztanak, bármi megengedett. A cél szentesíti az eszközt.

Azért nem esznek egymás tenyeréből, mert a pozitív pólus taszítja a pozitívat, a negatív a negatívat. A kihívó nem áll szóba a kihívottal és fordítva. Egyikük a kirakatban áll a másik épp a háttérből igyekszik átrendezni azt. 

Harminckilenc év a korkülönbség, mégis szembeötlő a párhuzam. Csak szocializáció helyszíne más, és ez gondolkodásmódjukban meghatározó különbséget eredményezett.

Shane Tusup amerikai módszerekkel ,nagyban gondolkodik. Több lábon álló vállalatot épít, több területen támad. Fiatalos lendülettel használja ki és egyben élvezi a magyar sportpolitika nyújtotta előnyöket, miközben multikra jellemző stratégiai gondolkodással látott hozzá a hazai úszópiac elfoglalásának. Üzletet köt, alkut nem.

Gyárfás is nagyban gondolkodik, de magyar módszerekkel. Lendülete hatvanhét évesen sem tört meg. Az “ügyei” azt bizonyítják, ifjúkora kommunista reflexeinek köszönhetően olyan nagypályássá vált, aki képtelen szabadulni a kispályás cselektől. Alkuhegyeket kötött és köt. Ad, de mindig kér cserébe.

Gyárfás huszonhárom éve áll a MÚSZ élén. Tusup négy éve van Magyarországon. Gyárfás tizenkilenc évnyi előnnyel indult a “négyes pályán”, amit Tusup négy év alatt simán ledolgozott az “ötösön”, majd idén augusztusban a felesége segítségével három “aranyrészvénnyel” nyomatékosította trónkövetelését.

Hogy mi okozza az elmúlt két év legnagyobb problémáját Gyárfás Tamásnak? Shane Tusup.

A MÚSZ elnöke szembetalálkozott harminckilenc évvel ezelőtti önmagával. Csak sokkal modernebb kiadásban. A kettejük által vert hullámot meg egyre többen, más és más motiváció mentén próbálják meglovagolni.

Aki lemaradt volna: az úszóügy előzményei több felvonásban

 1. Gyárfás Tamás múlt kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közőtt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, melyben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, ahol Gyárfás elmondta: felvetődött benne a távozás, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó a közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkrét vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, melyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a kritikákra, azt szeretné, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, melynek lényege, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.
 20. Az úszószövetség szerint tévúton járnak a feltüzelt versenyzők, és abban bíznak, hogy a világbajnokság végéig “elcsitulnak a fegyverek”.
 21. Biczó Bence is felsorakozott úszótársai mögé. Azt mondta: “Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízom egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában.”
  Két edző mellett ő a kilencedik válogatott úszó.
 22. A MÚSZ hitelrontásért bepereli Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szintén jogi lépéseket tesz Szabó József olimpiai bajnok ellen, aki a fullank.com internetes portálon fogalmazott meg pénzügyi vádakat ellene.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.