Sport

Úszóügy: ebből a nyilatkozatból kiderül, hogy a szövetség mennyire nem érti a problémát

A napokban kirobbant úszóbotrány kapcsán a szövetség csütörtökön közleményben konkrétumokat kért, este pedig meg is kapta azt a Bernek Pétert képviselő menedzsmenttől. Tarpai Zoltán egy nagyon fontos dologra világított rá, amikor azt mondta a Sport TV Mai helyzet c. műsorában, hogy:

„Kicsit olyan érzésünk van, mintha a szövetség elöljárói a saját zsebükben szednék össze a pénzt, és adnák oda a sportolóknak, ezért személyes sértésnek veszik, ha egy szakmai közösség, mondjuk egy klub szeretné eldönteni, hogy a rá eső támogatást milyen edzőtáborban, hogyan és milyen névsorral szeretné elkölteni.”

És akkor ezek után nézzük, mit is mondott Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke az ATV-nek, amit a 444 vett észre. Sós kerek-perec kijelentette, hogy szerintük az olimpiai felkészülésre szánt összeg nem jár, hanem adható.

Azaz a szövetség sajátjaként kezeli az állam pénzét.

A MÚSZ tavaly úgy döntött, hogy a legjobb magyar úszóknak a felkészülést támogatandó ad „egy halom pénzt”, amit végül ketten nem fogadtak el, Hosszú Katinka és Bernek Péter. Előbbi széttépte a szerződést, utóbbi pedig egy menedzserirodának odaadta az arculati és a névhasználati jogokat.

Sós ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy hallotta, hogy a sportolók arra panaszkodtak, a szerződésről nem volt szakmai konzultáció, most majd nyilván lesz. Miután egyre több sportoló adott ki közleményt arról, hogy nincs rend a sportágban.

Az úszószövetségtől csak az nem kapta meg a felkészülésre szánt pénzt, aki nem írta alá a szerződést. Ahogy Sós fogalmazott:

Ha valaki ad pénzt, azért valamit szokott is kérni.

Sós Csaba szerint világszínvonal van mindkét oldalon (már az úszók és a szövetség részéről), úgyhogy most komoly tárgyalásoknak, vitának kell követnie ezt a botrányt, ők mindennek az orvoslására törekednek.

“De lássuk be: az úszásban a végén mindig ott van a siker.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Előzmények több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.