Sport

Bármilyen támadás is érte, azt Gyárfás Tamás túlélte

A Magyar Úszó Szövetség elnöke sportújságíróból lett sportdiplomata. Tizennyolc évet húzott le a Népsportnál, majd a csőd széléről virágoztatta fel a Nap TV-t. Meggyanúsították Fenyő János meggyilkoltatásával, a Fidesz bojkottálta a műsorát, az úszósport botrányaitól volt hangos a sajtó, miközben ő szép csendben zsebelte be a címeket és lépkedett egyre feljebb. Portré.

Gyárfás Tamást szerény körülmények közt nevelték szülei egy budapesti társbérletben. Édesapja anyagbeszerzőként, édesanyja áruházi eladóként dolgozott. Magyar-történelem szakos tanárként diplomázott, majd sportújságíróként 1972-től tizennyolc évet húzott le a Népsportnál.

Elhivatott, szorgalmas, ambiciózus, törtető

– jellemezték őt akkori kollégái az Index szerint.

Érdekelte a sportdiplomácia világa, ennek érdekében pedig folyamatosan építette kapcsolatrendszerét. A nyolcvanas évekre jóban lett a szakma meghatározó alakjaival, köztük Vitray Tamással és Gyulai Istvánnal is.

’84-es áttörés

Pályafutása egyik legfontosabb állomása az 1984-es Los Angeles-i olimpia volt. Az amerikai Sports Illustrated című lap felkérte, hogy írjon a magazinnak bemutató cikkeket a szocialista országokról. Végül a keleti blokk – Románia és Jugoszlávia kivételével – bojkottálta az ötkarikás játékokat, de a Népsport nemzetközi rovat vezetőjeként tudósíthatott Los Angelesből.

Gyulain keresztül itt ismerkedett meg azzal a Bodnár Györggyel, akinek kint papír-írószer kereskedelemmel foglalkozó cége volt

Bodnárt hírbe hozták a “Papírmaffia” néven elhíresült “Los Angeles-i magyar maffiával” és börtönben is ült, amikor 1974-ben csalás miatt elítélték 30 hónapra. Néhány hónap után azonban megszökött a börtönből, majd tíz évvel később barátok lettek Gyárfással.

Gyárfás később bemutatta Bodnárnak a szintén delegációtag Békesi Lászlót, aki hat évvel később a Németh-kormány pénzügyminiszereként segítette Bodnár budapesti kaszinójának működését. Gyárfás és Békési könyvet is írtak az olimpiáról, amit a megjelenés után egy évvel bezúzattak, mert az MSZMP Politikai Bizottsága szerint nem egyeztettek velük és saját zsebre dolgoztak. Pártfegyelmit kaptak, Gyárfást lefokozták a Népsportnál, de mégis kint lehetett az 1988-as szöuli olimpián. Addigra – a hazatérő Bodnár hatására – az üzleti világ kezdte érdekelni, akinek a személyében tőkeerős hátteret tudhatott maga mögött.

Médiabiznisz

Bodnár Magyarországon akarta befektetni a pénzét, és Gyárfással elindították a Sport Plusz nevű sportbulvárlapot. Gyárfás hamar ráeszmélt, ha piacvezető akar lenni, akkor sztárújságíróra van szüksége, amit Havas Henrik személyében meg is talált.

Rajta keresztül ismerte meg Székely Ferencet, a Nap TV alapítóját. Gyárfás sportrovatot akart indítani az első kereskedelmi magántelevízióban. Csakhogy a televízió a csőd szélén állt, Gyárfás pedig – mint később kiderült, remek üzleti érzékkel – felajánlotta, hogy rendezi az anyagi hátteret. Mindössze annyit kért, hadd értékesítse ő a reklámidőt. A megállapodás értelmében a hozzájárulása arányában szerzett végül többségi tulajdonrészt a tévében Bodnárral közösen.

Gyárfás munkamániás volt, nyaralni és szórakozni sem járt. Minden forintot megbecsült, de gyakran nagy üzletekről is képes volt pillanatok alatt dönteni. A műsor egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, a nézettség őt igazolta.

A Nap TV által egyre több befolyásos politikussal ismerkedett meg, akik házhoz mentek és nekik adtak először interjút. Gyárfás kiépítette a birodalmát, nem érhette baj. Megúszta azt a balhét is, mikor kiderült, hogy állami közműcégek vezetői pénzért adtak interjút a műsorban, hogy ne kelljen reklámként feltüntetni azokat.

gyarfas_2

Hatalmi harcok

Gyárfásnak két komoly konfliktusa volt abban az időben: az egyik Princz Gáborral, a Postabank vezérével, a másik Fenyő János médiavállalkozóval. Mindketten a Nap TV-re pályáztak.

Princz társtulajdonos lett 1990-ben a televíziónál, de hamar kivonult. Fenyőt azonban nem volt olyan egyszerű lerázni. Amikor Székely a köztelevízió alelnöke lett 1994-ben, üzletet kötött Fenyővel. A rivalizálásról mindenki tudott, egy ízben még Horn Gyula akkori kormányfő is kérte Fenyőt, felejtse el a producert. 1998-ban Fenyőt fényes nappal megölte egy bérgyilkos, Gyárfást pedig sokan megbízóként emlegették, de később tisztázta magát. A gyilkosság előtti időkben egyébként valamelyest rendeződött a viszonyuk.

Mikor hatalomra került az Orbán-kormány, a Nap TV-nek lőttek a köztévénél. Gyárfás műsorát előbb a TV3, majd az ATV fogadta be. Százszázalékos tulajdonos lett, mert a társai tartottak tőle, hogy innentől csak veszteséget termel majd. Aztán 2002-ben a kormányváltás után visszaszivárgott a köztévébe a Nap TV.

A Fidesz és Gyárfás viszonya 2006-ban ért a mélypontra.

A párt bojkottot hirdetett a műsor ellen, mert szerintük az Schmitt Pál MOB-elnök megbuktatására törekedett. Gyárfásék ugyanis nem értettek vele egyet, hogy EP-képviselőként külföldön tartózkodik és onnan irányítja a bizottságot.

A Nap TV-nek 2009. szeptember 25-én fellegzett be, amikor Dobos Menyhért közéleti igazgató közölte Gyárfásékkal, hogy ennyi, nincs tovább. Ezután a Story Tv-vel tárgyaltak a folytatásról, de nem lett belőle semmi, jó eséllyel a Fidesz miatt.

B-terv

Gyárfás médiahatalma egyik pillanatról a másikra összeomlott. De ott volt a Magyar Úszó Szövetség, ahol 1993 óta töltötte be az elnöki posztot, 2004-től a LEN elnökségének tagja, majd 2008-tól alelnöke lett.

Ezt kihasználva lapot és műsorokat kezdett gyártani az európai és a nemzetközi úszószövetségnek, és párhuzamosan nőtt a befolyása is a sportágban. Mostanra csak magyarok dolgoznak a LEN és a FINA forgatócsoportjában.

A sikeres 2012-es olimpia után rendeződött a kapcsolata a Fidesszel, a pártnál ugyanis rájöttek, a számos Magyarországra hozott világesemény hasznot hoz az országnak és a kormányzatnak. Hoz a továbbiakban is, 2013 júliusában megkaptuk a 2021-es vizes-vb rendezési jogát, ami Guadalajara visszalépése miatt 2017-ben lesz.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Úszóbotrányok

Gyárfásnak a szövetségnél is voltak mára feledésbe merülő zűrös ügyei.

1996-ban például a huszonkét fős magyar olimpiai úszócsapatból tizenkét versenyzőt hamisított eredményekkel küldött a játékokra. Gyárfásék azzal takaróztak, hogy szakmai döntést hoztak, nem akartak haszont húzni belőle. Gyárfás Tamás le is mondott posztjáról, de a következő közgyűlésen újraválasztották – írja az Átlátszó.

Aztán 2011-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított az egy évvel korábbi úszó-Európa-bajnokságnak nyújtott állami támogatások felhasználásával kapcsolatban. A szövetség ugyanis 120 millió forint támogatásra nem volt jogosult, 60 milliót pedig jogszerűtlenül vertek el. A balhét Ruza József főtitkár vitte el.

Tavaly pedig jött Hosszú Katinka kifakadása, ami néhány napja újra lángra kapott, és senki nem tudja, ki jön ki győztesen belőle.

Hosszú kontra Gyárfás

  1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
  2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
  3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
  4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
  5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
  6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
  7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
  8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
  9. A korábbi négy válogatott úszókhoz csatlakozva a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
  10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
  11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
  12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
  13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
  14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
  15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik