Sport

13+1 kérdés Nagy Lászlóról

Az MKB Veszprém csapatába igazol a spanyol állampolgárságot szerző világklasszis magyar kézilabdázó, Nagy László. Csak kérdéseink vannak.

1. Miért lebegteti válogatottbeli szereplését Nagy László több mint egy éve? 2011. február 10-én bejelentette, addig nem szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatottban, amíg megfelelő körülmények nem alakulnak ki akörül (biztosítási pénzek, napidíj). A körülmények kialakultak, miért nem mondott igent vagy nemet a szövetségnek, ha megkeresték, ha nem, hogy tiszta vízzel telítődjön meg az a félig üres vagy teli pohár?

2. Nagy László 12 éve Barcelonában él, szinte minden odaköti, ezt többször is nyilatkozta, második otthona lett a katalán főváros, természetes mindez. Miért kockáztatja majdani jövőjét a játékos? Miért nem volt elég számára a megbecsülés, a kínált fizetésemelés, az életre szóló szerződés, a leendő szakmai munka a klubnál edzőként?

3. Miért nyilatkozta a Délmagyarország című lapnak Nagy László 2011 decemberében, hogy csak két csapatban, a Pick Szegedben és a Barcelonában tudja elképzelni jövőjét, más csapat szóba sem jöhet?

4. Ha csak 2013-től igazol Veszprémbe a magyar játékos, akkor vajon hogyan viszonyulnak majd hozzá a Barcelona szurkolói? Mert bár arrafelé a szurkolás nem jár együtt a primitívséggel, mindenki tudni fogja, Nagy szíve akkor már nem csupán a Barcelonáért dobog majd…

5. Vajon hogyan fogadják majd Nagy Lászlót a veszprémi drukkerek, akik szegediként eddig sem feltétlenül kedvelték, most pedig spanyolként, ráadásul a körülmények ismeretében az anyagi érdekeket is szem előtt tartó játékosként kell, hogy megismerjék?

6. Miből gondolja, hogy majdani veszprémiként alapember lehet a jövendő Barcelonában? Nyugaton bevett szokás, hogy a már elkötelezett játékosokat kevésbé foglalkoztatják az átmeneti időszakban (erről Tőzsér Dániel tudna sokat mondani a Genk labdarúgócsapatából).

7. Miért kerülnek a felszínre ordas, a sötét korokat időző gondolatok a magukat szurkolónak becéző embertársainktól, akik mellesleg egy emberként ugranak fel Carlos Perez vagy Milorad Krivokapic magyar válogatottban szerzett góljai alkalmával?

8. Ebből kifolyólag hogy fog visszailleszkedni 12 év távollét után a végtelenül megosztott magyar társadalomba a játékos, tiszta szívvel jól érzi-e majd magát hazánkban, végig tud-e sétálni a szegedi Kárász utcán vagy a veszprémi főtéren anélkül, hogy bárki is inzultálná verbálisan?

9. Miért hozta – szokatlan őszinteséggel – kellemetlen helyzetbe a Barcelona technikai vezetője, Enric Masip Nagyot azzal, hogy elárulta: a játékos a pénzért igazolt Veszprémbe?

10. Honnan van a Veszprém csapatának ekkora költségvetése, és ha lesz, miért tartják a Szeged elleni bajnoki döntő előtt teljes bizonytalanságban a jelenlegi keret tagjait? Hiszen röpködnek a nevek a leendő igazolásokról, világsztárok érkezését dobták a köztudatba, akik bizony riválisai a jelenlegi kézilabdázóknak.

11. Ha nem lép pályára a spanyol válogatottban, és esetleg visszatérne a magyar együttesbe, vajon kit szorítana ki a csapatból az átlövő poszton? És mennyire lenne fair dolog az olimpiai kvalifikációt kiharcoló, az ország kedvenceivé méltán váló, rendkívül egységes fiatal magyar csapat tagjai közül bárkit is kihagyni a visszatérés miatt?

12. Ha szívesen lenne magyar válogatott Nagy László, a magyar kapitány, Mocsai Lajos pedig tisztán a szakmaiságot veszi figyelembe (ez pokoli nehéz feladat), elbírja-e azt a luxust a magyar válogatott, hogy kihagyja a világklasszist a csapatból?

13. Meddig őrzi meg nyugalmát a magyar kézilabda-társadalom az ügyben? Mikor szakad el valakinél a cérna?

13+1. Végezetül: hogy jövünk mi ahhoz, hogy a világ egyik legjobb játékosának, az egyik legsikeresebb magyar sportembernek a döntését megkérdőjelezzük?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik