Poszt ITT

Pártkatonák, akik felfelé buknak

Nem Szentmihályi Szabó Péter római nagykövetjelölt az egyetlen, akit a párthűség emelt volna magas polcra az elmúlt években. Körkép.

Áll a bál az olasz nyelvtudás és diplomáciai tapasztalat nélküli, ám számtalan szélsőséges cikket és verset jegyző Szentmihályi Szabó Péter római nagykövetté nevezése körül. A sajtó és a politika öt napos tiltakozássorozata után Szentmihályi ma azt közölte: nem kíván nagyköveti posztot betölteni. Nem ő lett volna az első, aki vitatható életművel kerül magas posztra.

Fotó: Hír24

Sokakat megdöbbentett, amikor a kommunista rendszer ünnepelt színigazgatóját, az MSZMP-tagból harcos Fidesz-propagandistává lett Kerényi Imrét nevezte ki kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottnak Orbán Viktor. Kerényi 2004-ben távozott a Madách Színház éléről, azóta leginkább alpári kiszólásaival hívja fel magára a figyelmet. A Fidesz-közeli HírTV-n az indulás éveiben egy mulatságosan ripacskodó stílusú véleményműsora futott Szerintem címmel.

2005-ben, a Fidesz kampányembereként háborús jelszavakkal toborzott tagokat a „hadseregébe”. Az Index tudósítása szerint így:

„Aki szereti a hazáját, az lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni.”

A 2006-os választások után a Demokrata hetilap DVD-mellékletének Sajtóklub című műsorában kijelentette:

“Gyurcsány Ferenc kormányát nem ismerem el legitimnek – azt gondolom, hogy ez egy gengszterbanda. Életcélom innentől kezdve az, hogy ezt a hatalmat szétzúzzam, olyan eszközökkel, amilyenekkel tudom.”

Hozzátette: “Ki kell zárni a másik Magyarországot.”

A Fidesz 2010-es győzelme óta újra felfelé ível Kerényi csillaga: olyan rendszerdicsőítő közpénzköltések fűződnek a nevéhez, mint a kisiskolások körében terjeszett zsebfüzet-sorozat, az azóta érdeklődés hiányában megszüntetett Alaptörvény Asztala vagy a baráti művészektől megrendelt dilettánsan giccses festménysorozat.

Nyilvános megszólalásaiban a exszínidirektor továbbra sem fogja vissza magát: Alföldi Róbert távozása után az új Nemzeti Színházról azt mondta, az „nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról meg a hűségről”, idén májusban pedig arról beszélt: fel kell venni a harcot a „buzilobbi” ellen. A vállalhatatlan kijelentések ellen Alföldi Róbert és Kulka János magánemberként, a Magyar Színházi Társaság pedig testületileg tiltakozott, sőt, Vidnyánszky Attila is azt mondta: sem stílusában, sem tartalmában nem ért egyet Kerényivel. Orbán Viktor mindezidáig egyszer sem ítélte el az általa kinevezett miniszterelnöki megbízott szavait.

Fotó: MTI

A Jobbik médiaügyi kabinetfőnökéből lett az MTVA hírműsorainak főszerkesztője Papp Dániel. Neve 2011-ben került középpontba, amikor egy riportjában hamisan számolt be az Orbán-kormányt élesen bíráló Daniel-Cohn Bendit magyarországi sajtótájékoztatójáról. Pár hónappal később bűnözők megjelenítésére szolgáló módszerrel retusálták ki a köztévé híradójából Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, majd tetézve a sajtóetikai vétséget, az ominózus felvételt meghamisítva töltötték fel az MTV és a Duna TV videótárába. Papp ezt a botrányt is megúszta: bár a Hír- és hírháttér Főszerkesztőség éléről menesztették, ő maradt a Közéleti és Dokumentum Főszerkesztőség vezetője.

Néhány napja beszámoltunk róla, hogy Papp Dániel újabb csúcspozíciót kap az évi 77 milliárd forint közpénzből működő MTVA-nál: tartalomszolgáltatási igazgató lesz. A hvg.hu Papp kinevezéséről próbált érdeklődni az MTVA sajtóirodájánál, amire egy olyan bicskanyitogató stílusú, személyeskedésektől hemzsegő válaszlevelet kaptak, amely teljességgel elfogadhatatlan egy adófizetői pénzből fenntartott közintézmény kommunikációs osztályától.

Fotó: Hír24

Schmitt Pál párbajtőrözőből és szállodaigazgatóból lett államfő úgy, hogy – mint kiderült – a saját pozícióját sem tudja helyesen leírni. („Első álamfői látogatásom első álomásán” – írta a hegyeshalmi Paprika Csárda emlékkönyvébe.)  Miután kiderült,  kisdoktori disszertációjának 96-97%-át más művekből plagizálta, a közvélemény teljesen elfordult tőle és államfőkhöz mérten rekordalacsony népszerűségi indexe további mélyrepülésbe kezdett. Az őt jelölő Fidesz gyakorlatiasságát dicséri, hogy ha erkölcsi okokból nem is, de a népszerűségvesztés láttán, a kárminimalizálás jegyében végül lemondatták Schmittet.


Fotó: Facebook 

Korábban vihart kavart, hogy Németh Lászlóné felsőfokú végzettség nélkül került az évi 600 milliárd fölött rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére. Sőt, mint az Index kiderítette: Németh 2010-ben úgy ülhetett a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesi székébe, hogy a kedvéért módosítottak azon a szabályon, amely szerint csak szakirányú végzettséggel tölthető be vezető állás az MFB-ben.

Fotó: Hír24

Néhány hónappal az egyetem elvégzése után, 25 éves korában lett a főváros teljes közlekedését irányító Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója Vitézy Dávid. A fiatalember korábban egy civilszervezet, a VEKE szóvivőjeként tevékenykedett, valamint 21 éves korától a BKV felügyelőbizottságában ült a Fidesz delegáltjaként. A szédületes karrier magyarázata sokak szerint nem annyira Vitézy rendkívüli rátermettségében, mint szerencsés családi hátterében keresendő: a fiatalember édesanyja Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő, apai ágon féltestvére Vitézy Zsófia, Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére. A Tarlós István főpolgármesterrel már sokadik csatáját vívó ifjú BKK-vezért legutóbb a Jobbik szólította fel lemondásra a többmilliárd forintos trolibusztender körüli közpénzherdálások miatt.

MInap jött a hír, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiadványainak minőségellenőre lett az a Holfingerné Petró Ildikó, aki zavarbaejtően meleg hangvételű, Orbán Viktort dicsőítő cikkeivel vált ismertté az elmúlt hónapokban. A Közszolgálat című szakmai lap főszerkesztőjeként idén áprilisban például azt írta a miniszterelnökről:

“Sajnos nem ismerem személyesen. Persze szeretném, de hát ki ne szeretné. Idei március 15-i beszéde után ismét melegség töltötte el a lelkemet, mint minden beszéde végén, és nem feltétlenül az elmondottak miatt, hiszen azok egyértelműek, hanem azért, ahogyan minden egyes alkalommal szemöldökét felhúzva, fejét kissé zavartan lehajtva, papírjait rendezgetve igyekszik leplezni meghatottságát. Merthogy meghatódik… Most (…) már büszkén mondhatom, hogy kicsiny, de egyre erősebb hazám miniszterelnöke változatlanul a nagyon is emberi Orbán Viktor.”

Nem bontották ki az igazság minden részletét

A szocialisták háza táján is volt pár kínos személyzeti ügy. 2002-ben Gál J. Zoltán kormányszóvivő ügye vert port: országgyűlési honlapján két diplomát is feltüntetett magának, ám kiderült: csupán érettségije van. 2009-ben Juhász Gábor titokminiszterről derült ki: nincs diplomája, noha életrajzában ezt állította. Pár hónapja Kunhalmi Ágnest, az MSZP oktatáspolitikusát kapták turpisságon: noha két diplomát is „bevallott”, nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik