Belföld

Orbán olimpiai érmet kaphatna, Schmitt nem lehetne doktor

Az igazi egyenértékűség alapján módosítaná a törvényt Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője.

A parlament minap elfogadta a felsőoktatási törvény olyan módosítását, amely szerint már nem kell feltétlenül doktornak lenni ahhoz, hogy valaki egyetemi tanár lehessen a testnevelési egyetemen, vagy egy művészeti felsőoktatási intézményben. Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője ezt nem hagyná annyiban.

A független honatya önálló indítványában módosítaná a módosítást, vélhetően azért, hogy ne csak a kormány dönthesse el maga, ki kapjon a tudományos fokozatokkal egyenértékű címet, hanem a tudományos fokozattal rendelkező is azt, akar-e olimpiai érmet. Az oktatási törvény módosítása szerint ugyanis a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem „a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül”. Ugyanez érvényes a művészeti felsőoktatásban bizonyos elismerésekre, elsősorban a Kossuth-díjra.

Varju László javaslatának indokolása szerint is egyenértékű a sportteljesítmény és a tudományos eredmény. Az olimpián elért első három hely bármelyike tudományos fokozatú címhasználatra jogosít. „Ez alól csak egy kivétel lenne, ha valakit korábban már doktori címtől megfosztottak a címhasználatára vonatkozó érdemtelenség miatt”. Mint ismert, Schmitt Pál volt köztársasági elnök neve elől azért tűnt el a doktori cím, mert azt visszavonták tőle. Az új módosítás szerint még úgy sem lehet doktor, hogy a párbajtőrcsapat tagjaként kétszer is olimpiai bajnok volt.

A képviselői önálló indítvány ennél azonban tovább megy. Megfordítva a törvény indoklását kimondaná, hogy „a PhD, a DPhil, továbbá a DLA tudományos fokozat, valamint az egyetemi tanári kinevezés egyenértékű a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a Paralimpián, továbbá Siketlimpián elért 1-3. helyezés valamelyikével, feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben részesült egy maga által választott sportágban”.

A tudományos fokozatot elnyert, illetve egyetemi tanárrá kinevezett így az egyenértékűség elve alapján – egy maga választott sportágban – akár olimpia bajnoki címet is kérhetne. A kormányfő – aki egyébként valóban jogi doktor – focista múltja alapján így például akár olimpiai bajnok is lehetne.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik