Belföld

Kossuth-díj helyett nagykövetség? Az ellenzék kiakadt

A DK és az Együtt-PM külön-külön, de egybehangzóan azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza Szentmihályi Szabó Péter jelölését.

Az Együtt-PM szerint az utóbbi hetek külügyi kinevezései jelzik, hogy a diplomáciában már nem számít a profizmus, csak az „elkötelezett” jobboldaliság. A legfrissebb bizonyíték, hogy a kormány Magyarország római nagykövetének Szentmihályi Szabó Péter írót készül kinevezni. A lépés beleillik a Külügyminisztérium szétverésének hónapok óta tartó folyamatába – emlékeztet a szövetség. Az Együtt PM követeli, hogy ne nevezzék ki Szentmihályi Szabó Pétert római nagykövetté, mert arra nemcsak alkalmatlan, de érdemtelen is!” – írta Hajdu Nóra, az Együtt-PM Szövetség külügyi szakpolitikusa.

DK: a jelölés a Jobbiknak tett gesztus

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Szentmihályi Szabó Péter szélsőjobboldali. Írásai „gyakorta jelentek meg a legszélsőségesebb magyar orgánumok hasábjain, így a Csurka István alapította Magyar Fórumban, a Kárpátiában, a Nemzetőrben. Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetvezetője szerint „Szentmihályi Szabó nem beszél olaszul, még fideszes körökben is meglepetést keltett jelölése. (…) életművének erősen kétséges színvonala miatt Kossuth-díjat nem kaphat, így a kormány egy nagyköveti poszttal próbálja honorálni eddigi szolgálatait”.

A jelölés – a DK szerint – már koalíció a Jobbikkal, a párt ezért visszautasítja, hogy „Szentmihályi Szabó Péter vagy a hozzá hasonlatos, rasszista szellemiségű figurák szerepet kaphassanak a magyar diplomáciában”.

Szentmihályi már dolgozott a külügyben

Szentmihályi az Antall-Boross-kormány idején a Külügyminisztérium sajtófőnöke volt. A Magyar Hírlapban saját „Sarkosan fogalmazva” című rovatában ma éppen a politikai emlékezet rövidségéről értekezett. A szerző jónak tartana egy tényszerű párttörténeti lexikont, „az utóbbi negyedszázad pártjainak krónikájával és főbb tisztségviselői névsorával, kommentár nélkül. Ott lennének köztük a saját pártjukat elhagyók, szétverők, még rosszabb pártot alapítók, a politika reménytelen szerelmesei, meg azok is, akik idejében elhagyták a süllyedő hajót és bankárok, üzletemberek, földbirtokosok lettek, távolról szemlélve a romokat, melyek a többieket maguk alá temették”.

Valóban jó lenne egy ilyen lexikon, hiszen abban biztosan szerepelne Az ész álma című kötetének (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1977.) gyöngyszeme, amellyel a hvg.hu köszöntötte most a leendő nagykövetet, aki annak idején azért fohászkodott, hogy a kommunizmus ne késlekedjen már annyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik