Kultúra

Vidnyánszky elhatárolódott Kerényi buzizásától

A politika és a színház kapcsolatáról szóló vitában a moderátor Veiszer Alinda felvetette a szimbolikus lépést, majd a Nemzeti Színház igazgatója meg is tette – írja az Origo.

„Akkor, amikor a párbeszédre volna szükség, fölösleges, megengedhetetlen módon szólalt meg” – mondta Vidnyánszky Attila Kerényi Imre múlt csütörtöki megnyilvánulásáról. Kerényi ekkor a Keresztény Színházi Fesztiválon arról beszélt, hogy a hazai színházi képzésben szerinte a “buzilobbi” irányít, és megvonná a pénzt a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemtől. Vidnyánszky azt mondta, hogy a miniszteri biztos megszólalásával sem stílusában, sem tartalmában nem ért egyet – derül ki az Origo cikkéből.

 

 

Nehezen találják a közös nevezőt

A hírportál tudósítója szerint a bejelentés hallatán megfáradt taps tört ki a Katona József Színházban, hiszen ezt a mondatot egy kétórás, kezdetben a forró kását óvatosan kerülgető, majd egy önmagát gyakran ismétlő, sérelmeket felsorakoztató vita előzte meg, amelynek végén a moderátor harapófogóval húzta ki az állásfoglalást a Nemzeti Színház igazgatójából.

A vita közben mindenesetre kiderült, a Nemzeti Színház igazgatójának már elege van a színházi szkanderozásból, most leginkább az érdekli, hogy “szabadságra tud-e lelni”. Itt azt is megtudhatták a résztvevők, hogy a Nemzeti igazgatója nehezen találja a közös nevezőt Schilling Árpáddal és Ascher Tamással. Homlokegyenest más gondolnak a színház jövöjéről, vagy csak rossz volt eddig a kommunikáció?

Végül Veiszer Alinda vetette föl, hogy az első szimbolikus lépés lehetne az, hogy elhatárolódnak Kerényi Imre szavaitól. Ezt Vidnyánszky megtette.

Orbán Viktorra várnak

Hétfőn Kulka János írt nyílt levelet Orbán Viktorhoz Kerényi Imre múlt heti kijelentéseivel kapcsolatban, amikor a miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztivál háttérbeszélgetésén többek között azt mondta, hogy fel kell venni a harcot a „buzilobbi” ellen.

A másságát nyíltan vállaló Kulka a nyílt levélben az említett mondatra – és Kerényi korábbi hasonló kirohanásaira – utalva leírja, hogy a miniszterelnök nemhogy nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta megbízottját a homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentések után. A színész arra kéri a miniszterelnököt, hogy határolódjon el Kerényi Imrétől, „mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik