Otthon

20 év alatt több agglomerációs településen is megduplázódott a lakosságszám

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban – közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Hozzátették, hogy az áremelkedés hátterében a megnövekedett kereslet állt, mert az agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac kedvelt terepe.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a Pest vármegyében található települések 70 százalékában nőtt a népesség és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el.

Hozzátette, hogy két évtized alatt több településen is megduplázódott a lakosságszám, ilyen például Délegyháza, Telki, vagy Pócsmegyer, a vándorlási többlet pedig hatott az árakra.A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor megállapítható, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot – ismertette Soóki-Tóth Gábor.

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel, míg a vármegye 18 járása közül a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal. A középmezőnyben található egyebek mellett a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvári és Gödöllői járás 600 ezer forintos fajlagos árral. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb: a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

Kapcsolódó
Külföldiek keresik leginkább a prémium ingatlanokat Budapesten
A hazai adásvételek 5-10 százaléka tartozhat a prémium kategóriába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik