Nagyvilág

Volt szlovák rendőrfőkapitány: A testőröknek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük Ficót

RTVS / AFP
RTVS / AFP

Fatális hibáról beszélt a Denník N-nek adott interjújában a Robert Ficót ért merénylettel kapcsolatban Hamran István volt rendőrfőkapitány.

Káosz volt, ez nyilvánvaló, ez pedig kudarc

– mondta Hamran, aki emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök maga utalt arra néhány hete, hogy valaki politikusokra lőhet. „Hogyan elemezték ezeket a fenyegetéseket, ki értékelte ki őket?” – tette fel a kérdést.

Hamran szerint a merényletről készült felvételek alapján a testőröknek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a miniszterelnököt, ehelyett több testőr a támadóra vetette magát, a miniszterelnök autója körül futkostak. Mint mondta, a testőröknek a miniszterelnökkel kell foglalkozniuk, a támadót pedig a rendőröknek kell lefegyverezniük.

Merénylet esetén a kormány tagjait is azonnal biztonságos helyre kell vinni, fűzte hozzá, de őket is csak később evakuáltak, és a hírek szerint nem minden politikus hagyta el a támadás helyszínét.

Ilyen kihelyezett kormányülésekkor a testőrök és az egyenruhás rendőrök mellett civil rendőrök, a titkosszolgálat tagjai és a rendőrség speciális egységei is részt vehetnek a közjogi méltóságok védelmezésében. Hamran azt mondta, korábban arra is volt példa, hogy a Lynx kommandó tagjai védelmezték a közjogi méltóságokat.

Arról, hogy milyen egységeket vonnak be a kormánytagok védelmébe, mindig a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal vezetője dönt, jelezte.

Hamran István szerint minden civilizált országban egy ilyen merényletet követően a belügyminiszter távozik a posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik