Nagyvilág

Védelmi miniszter: Robert Fico az életéért harcol

Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP
Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP

Sajtótájékoztatót tartott a Robert Fico elleni merényletről Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter. Most először közöltek hivatalos információkat a támadás óta. Elmondták, hogy a miniszterelnököt még mindig operálják, a műtét három és fél órája tart.

Az állapota nagyon súlyos, tették hozzá. Azt, hogy sikerült volna stabilizálni az állapotát, ahogy korábban a ta3 televízió közölte, kifejezetten cáfolták.

Kaliňák közölte, hogy Fico az életéért harcol. Több lövés érte a testét, polytraumát okozva.

Megerősítették, hogy ötször lőttek rá Ficóra, a mostani információk szerint politikai indíttatás volt a támadás mögött.

Robert Ficot szerda délután lőtték meg, amikor egy kampányúton az emberek közé ment Handlová (Nyitrabánya) városában. Az elkövető egy 71 éves költő, Juraj Cintula volt, aki korábban biztonsági őrként is dolgozott, valamint tagja volt egy oroszbarát szélsőséges csoportnak. 

A belügyminiszter szerint az elkövető kifejezetten a nemrég megtartott elnökválasztás után döntötte el, hogy támadni fog.

Ami ma történt, az olyan stigma, ami évekig üldöz majd minket.

– tette hozzá a védelmi miniszter.

Bízunk benne, hogy elég erős ahhoz, hogy felvegye a harcot ezzel a traumával.

– tette hozzá a miniszterelnökről, majd azt mondta:

A mai nap a szlovák demokrácia 31 évének legszomorúbb pillanata. A miniszterelnök elleni támadás a demokrácia elleni támadás. Ez az állam elleni támadás.

Šutaj-Eštok belügyminiszter ezután a politikusokat és a sajtót kezdte támadni. Arra kért mindenkit, hogy hagyják abba a gyűlöletkeltést, majd közölte:

Ami most történt, annak a magvait önök közül sokan vetették el a gyűlöletükkel.

Ficot a támadás után a biztonsági szolgálat autóba ültette, és helikopterrel Besztercebányára szállították. Azért nem Pozsonyba, mert a hírek szerint az állapota nem bírta volna el a hosszú utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik