Otthon

5 nyomós érv, miért vegyük le a cipőt otthonunkban

Az emberiség több mint 40 ezer éve hord cipőket. Az első lábbelikre azért volt szüksége őseinknek, hogy megvédje őket a hótól és a hidegtől, és tekintve, hogy nem egy selymes fűvel borított bolygón élünk, a cipők alapvető kényelemérzetet adnak a hétköznapokban.

De hordhatjuk-e azokat a lakásban? A legtöbb kultúrában nem, mégis vannak olyan országok, ahol úgy vélik, hogy a cipő az ember tartozéka. Most utána jártunk, miért érdemes már a bejárati ajtónál megszabadulnunk a lábbeliktől.

Baktériumok

Egyszerű a képlet: a cipőn megragadnak a szemmel nem látható baktériumok, amik aztán szépen szétterjednek a lakásban, ha összejárkáljuk azt. Az Arizona Egyetem egyik kutatásában azt vizsgálta, hogy milyen baktériumok és mikrobák tapadnak meg a cipőkön. Összesen 421 ezer baktériumot találtak a ruhanemű külső oldalán, köztük az agyhártyagyulladásért, hasmenéses betegségekért, tüdőgyulladásért, sebfertőzésekért és légzőszervi megbetegedésekért felelős kórokozókat.

Toxinok

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) tanulmánya bizonyította elsőként, hogy a cipőkkel az egészségre káros gyomirtószereket viszünk be az otthonunkba már egy hét használat után. A tudósok nem világítottak rá pontosan a szer egészségre gyakorolt hatását, de Dr. Robert G. Lewis kutatásvezető szerint fő az elővigyázatosság. Mint fogalmazott, a kimutatott toxin bőrkiütéseket és bélrendszeri problémákat okozhatnak, de hosszútávú hatásai egyelőre ismeretlenek.

8 dolog, ami a tudomány szerint boldoggá tesz otthonunkban
Az, hogy a lakásunk stílusos és tiszta, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a lehető legboldogabb életet éljük. Közhelynek hangzik, de a tudomány

Piszok

A baktériumok és a toxinok mellett a cipőkön rengeteg más szennyeződés felfedezhető. Otthoni viselet esetén ez egyrészt azt jelenti, hogy többször kell megtisztítani, másrészt jóval több tisztítószert kell vásárolnunk. De miért akarnánk erre időt fecsérelni, ha megelőzhetjük a bajt úgy is, ha levesszük a lábbelit, miután hazaértünk?

A padló látja kárát

Ha otthon is cipőben járkálunk, akkor a szennyeződés megragad a padlón, a szőnyegen. Ezek a hatások pedig idővel azt eredményezhetik, hogy a burkolat a kukában végzi.

Kényelem és egészség

Amennyiben nincs olyan egészségügyi problémánk, amelynél a cipő viselete enyhíti a fájdalmunkat, akkor függetlenül attól, milyen kényelmes a lábbeli, a lábaink jobban érzik magunkat szabadon. Amint levesszük magunkról a cipőt, a lábujjaink újra életre kelnek. Emellett tudat alatt is ad egy érzelmi löketet, ha megválunk a cipőktől, mert tudjuk: hazaértünk.

5 gyönyörű szobanövény, amivel nem kell törődni
Attól, mert rosszak a fényviszonyok a lakásban, még nem feltétlen kell lemondani a szobanövényekről.

via, kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik