Otthon

8 dolog, ami a tudomány szerint boldoggá tesz otthonunkban

Az, hogy a lakásunk stílusos és tiszta, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a lehető legboldogabb életet éljük. Közhelynek hangzik, de a tudomány szerint az alábbi színeknek, illatoknak és kellékeknek kell mindenképp ott lennie a lakásunkban, hogy hatalmas lépést tegyünk a teljes boldogság irányába.

Zöld vagy sárga falak

Az amszterdami Vrije University tanulmánya szerint a zöldre és sárgára festett falak tesznek a leginkább boldoggá a lakásban. Mivel élénk színekről van szó, mi inkább azt javasoljuk, hogy csak egy-egy falrészen jelenítsük meg őket.

Friss virágok

Nincs is annál szomorúbb, amikor az elhalt virágoktól meg kell szabadulnunk, de ne felejtsük, hogy mennyi örömet okoznak nekünk életükben. A Rutgers által végzett kutatás rámutatott, hogy a virágok látványa boldogságot vált ki belőlünk és fokozza az elégedettségünket. Irány a kertészet!

Thinkstock

Érzelgős fotók

Ha az éjjeliszekrényünk tartalma jelenleg könyvekre és egy pohár vízre korlátozódik, akkor frissítsük fel azonnal egy családi fényképpel. A Portsmouth-i Egyetem arra a következtetésre jutott, hogy a régi felvételek láttán pozitív érzelmek szabadulnak fel bennünk és nyugodtabbak leszünk általuk.

Vaníliás gyertya

Egyszerű oka van, hogy egy stresszes nap után előszeretettel gyújtunk gyertyát: rendkívül relaxáló hatású. Ráadásul a gyertya illata is jelentősen befolyásolja boldogságérzetünket. A Chemical Senses tanulmánya szerint ez esetben a vanília a legjobb választás.

5 gyönyörű szobanövény, amivel nem kell törődni
Attól, mert rosszak a fényviszonyok a lakásban, még nem feltétlen kell lemondani a szobanövényekről.

Egy újság

A napilapokban található írások nemcsak a jövőbeni hangulatunkat, hanem a jövőben érzéseinket is meghatározzák. A Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a korábbi cikkek újbóli elolvasása boldogságérzetet ad.

Szőrös barátok

Nem véletlenül hívják a kutyákat az ember legjobb barátaink. A Journal of Personality and Social Psyhology című lapban publikált tanulmányban arra jutottak, hogy a háziállatok jelentős támogatást nyújtanak a gazdinak és segítik őket kimozdítani a társadalmi elszigeteltségükből.

Thinkstock

Virágillatok

Ha legközelebb parfümöt, légfrissítőt választunk, mindenképp a virágillatú mellett döntsünk. Az orrban lévő receptorok ugyanis az agy azon részéhez kapcsolódnak, amelyek meghatározzák az érzelmeinket, az Association for Psychological Science szerint pedig a virágillatokkal egyenes út vezet a boldogsághoz.

Vetett ágy

A Hunch.com által végzett közvéleménykutatás szerint a reggel beágyazó emberek 71 százaléka érzi magát boldognak, míg a be nem ágyazók 62 százaléka boldogtalannak vallotta magát. Ezek után alighanem megéri ráfordítani két percet az ágy megvetésére.

Ezért ne engedjük be a kutyát az ágyunkba
Jó érzés a kedvencünkkel aludni, de megéri?

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik