Mobil

Mindenkit kicsinál a technostressz, ha nem teszünk valamit

A The Guardian egyik újságírója saját bőrén vizsgálta, hogy mit tesz az emberrel, ha egész nap az e-mailjeit figyelgeti. A konklúzió nem olyan meglepő: nem sok jót. Cary Cooper pszichológus kifejezetten nyugtalanító válaszokat adott neki ezzel kapcsolatban, a szakember szerint a folyamatos elérhetőség lassan megöli az embereket.

Aggódáshoz, szorongáshoz, depresszióhoz és fizikai betegségekhez vezet. Egy egész új kutatási terület foglalkozik az úgynevezett technostressz jelenségével, és bizonyíték van arra, hogy az erőltetett e-mailek károsan hatnak az emberek egészségére.”

Könnyen lehet, hogy életünkben nem hallottuk még a „technostressz” kifejezést, de a tüneteit minden bizonnyal saját bőrünkön is tapasztalhatjuk.

Ron Friedman pszichológus szerint nemcsak az egészségünkre hat rosszul, ha folyamatosan a leveleket csekkoljuk, de a produktivitást is csökkenti, és az általános életminőséget is rontja. A munkaidő után kapott e-mailek egészen a kimerültségig hajszolhatják az alkalmazottat. A szakemberek ennek megoldására azt javasolják, hogy a munkáltatók vegyék komolyan a problémát, és korlátozzák a munkahelyi e-maileket ilyen vagy olyan módon.

Ez a hozzáállás egyre elterjedtebb: a Porsche alkalmazottainak küldött leveleket este hét és reggel hat közt visszadobja a rendszer a feladónak, Franciaországban pedig bevezették azt a törvényt, miszerint munkaidő után tilos az alkalmazottakat e-mailban zaklatni. Legalábbis akkor, ha olyan cégről beszélünk, ahol legalább ötvenen dolgoznak, mert kevesebb melós esetén továbbra is mehet a munkaidőn túli levelezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik