Mobil
3141456 06/28/2017 IT systems in several countries have undergone a global ransomware attack. Alexey Malgavko/Sputnik

A veszélyeztetett országok közt vagyunk, ha zsarolóvírusról van szó

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 28. 11:55

Bár az elmúlt fél évben a zsarolóvírusos (ransomware) fertőzések döntő többsége windowsos eszközök ellen irányult, az Android, a Linux és a MacOS platformok sem voltak immunisak a támadásokkal szemben. Hazánk felkerült idén a zsarolóvírusok által leginkább érintett tíz európai ország listájára is.
Korábban a témában:

Az idén májusban elszabadult WannaCry nevű zsarolóvírus (ransomware) volt a felhasználók gépein észlelt leggyakoribb kártevő, megfosztva trónjától a 2016 elején megjelent Cerbert – derül ki a Sophos kiberbiztonsági cég 2018-as előrejelzéséből. A WannaCry a Sophos által megfigyelt esetek 45,3 százalékában volt jelen, a Cerber pedig 44,2-ben.

Habár a WannaCry visszaszorult, a veszély még nem múlt el, hiszen természetéből fakadóan folyamatosan keresi és támadja a számítógépeket. A Sophos arra számít, hogy a digitális bűnözők a WannaCry és a NotPetya esetében látott terjedési módszerekre fognak alapozni. Ennek egyik jele a nemrég felfedezett Bad Rabbit, amely sok hasonlóságot mutat a NotPetyával.

A zsarolóvírusok által leginkább érintett tíz európai ország listájára Magyarország is felkerült, első helyen az Egyesült Királyság áll 31 százalékos kitettséggel, ezt követi Belgium (23 %), majd Németország (8 %) a top háromban.

A MOBILRA IS FIGYELNI KELL

Nem csak a windowsos, de az androidos zsarolók is szaporodtak, ezen eszközök elleni támadások száma 2017-ben majdnem minden hónapban nőtt. Szeptemberben a Sophos által feldolgozott Android kártevők 30,4 százalékát zsarolóprogramok tették ki, míg októberben körülbelül 45 százalékot.

Az egyik ok, ami miatt az androidos zsarolóvírus támadások népszerűbbé válására számít a Sophos az, hogy a digitális bűnözők számára ez egy egyszerű módszer a pénzszerzésre, ellentétben a kapcsolatinformációk és SMS-ek ellopásával, a felugró ablakok használatával, melyek mind kifinomult hackelési technikákat követelnek meg.

Forrás: AFP

Az androidos zsarolóvírusok leginkább a Google Playen kívüli digitális áruházakban bukkannak fel – újabb indok az óvatosságra a felhasználók részéről azzal kapcsolatban, hogy honnan és milyen jellegű appokat töltenek le.

A Sophos elemzése két androidos támadástípus megjelenéséről is beszámol:

  • az egyik az adatok titkosítása nélkül zárja le a telefont
  • a másik lezárja a telefont, majd titkosítja is azokat

A Google mobilplatformját támadó legtöbb zsarolóvírus nem titkosítja a felhasználói adatokat, viszont maga a képernyőzár sokak számára kétségbeejtően hat, pláne úgy, ha belegondolunk, egyetlen nap alatt hányszor férnek hozzá az információkhoz a személyi eszközökön.

A biztonsági szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a számítógépekhez hasonlóan rendszeres időközönként készítsünk biztonsági másolatot a telefonunkon tárolt fontos adatokról, hogy elkerüljük a hozzáférés visszaszerzéséhez szükséges váltságdíj kifizetését (ami egyébként sem ajánlott).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.