Média

Engedély nélkül szól a Rádió 1 a Balatonnál, a Médiatanács mégse cselekszik

Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Továbbra is szól a Rádió 1 a Balatonnál, holott az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1 hálózatának tagja, a Life Essence Kft. 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága közel egy hónapja, május 24-én lejárt, és bár a határidőt néhány nappal megtoldotta egy ideiglenes bírói intézkedés, a kft. jelenleg is 105,7 Rádió 1 néven sugároz műsort a Balaton térségében Tihanyból az FM 105,7 MHz-en.

Ha nincs érvényes hatósági szerződés, ez kalózadásnak minősül, azaz jogszerűtlen. Csakhogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem siet, hogy elnémíttassa a rádiót, sőt az NMHH honlapján a nyilvántartásában változatlanul szerepelteti a kft.-t és a frekvenciát, mintha érvényes engedéllyel sugározna a cég.

Az ügy előzménye, hogy a Médiatanács egy korábbi súlyos jogsértésre hivatkozva idén január 30-án elutasította a rádiós cég 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságának további 5 évvel történő meghosszabbítása iránti kérelmét. Az indoklás szerint azért, mert a cég évekkel korábban hatósági engedély nélkül, sőt kifejezetten hatósági tiltás ellenére kapcsolódott hálózatba a győri BMC Rádióval, ami súlyos jogsértésnek minősül.

A tihanyi 105,7 Rádió 1 adását engedélyek hiányában ez alapján május 24-én el kellett volna némítani, de a Life Essence Kft. – amely pert indított a Médiatanács hosszabbítást elutasító döntése ellen – még ezt megelőzően azonnali jogvédelemként ideiglenes bírói intézkedést kérve elérte, hogy az ügyben a hosszabbítási eljárás ügyében születendő jogerős bírói ítéletig tovább szólhasson az adás. Az ítélet azonban május 30-án megszületett, ami teljes mértékben a Médiatanácsnak adott igazat. Az ítélet kézhezvételét követően elvben fel kellett volna hagyni a Rádió 1 sugárzásával a Balatonnál, hiszen ezzel hatályát vesztette az ideiglenes bírói intézkedés, és hatósági szerződés hiányában nem folytatható médiaszolgáltatás az FM hullámsávon.

Bukta a Balatont a Rádió 1, a Médiatanács nyerte a pert
Egy tegnapi bírósági ítélet értelmében a Médiatanács jogszerűen veszi el a Rádió 1 Tihany frekvenciáját, mivel az azt működtető kft. elvesztette perét a grémium ellen.

Az NMHH kommunikációs osztályán először még azt közölték a 24.hu érdeklődésére, hogy amint megkapják a május 30-i ítéletet, intézkedni fognak. Június 4-én ezt írták az NMHH-tól:

Az ügyben szerdán született ítélet, amelynek szóbeli indokolása szerint az az NMHH minden érvét elfogadva megállapította, hogy a megújítást a korábban megállapított súlyos jogsértés kizárja. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. Amint megküldi a bíróság az ítéletet hivatalosan, írásban, a Médiatanács meg fogja tenni az abban foglaltak alapján a szükséges lépéseket.

A május 30-i ítéletet néhány nappal később meg is kapta a hatóság, a rádiót azonban ezután sem némította el. Azóta eltelt újabb két hét, rákérdeztünk ezért a napokban újra, hogy az NMHH egy korábbi levelében még az szerepelt, hogy amennyiben kézhez veszi az ítéletet, azon nyomban megteszi a szükséges lépéseket a rádióval szemben, ám ez nem történt meg, illetve megkérdeztük azt is, hány napba telik egy néhány oldalas ítélet vizsgálata egy olyan hivatalban, ahol más esetben, például a kormányközeli Hold Reklám Kft.-vel mindössze 3 nap alatt hatósági szerződést tudnak aláírni az induló országos kereskedelmi rádió kapcsán. Azokra a véleményekre is rákérdeztünk, hogy esetleg időhúzásról lehet szó annak érdekében, hogy lehetőleg addig szóljon a Rádió 1 Tihanyból, amíg a térségbe a Rádió 1 más frekvencián vissza nem tud térni, hiszen elég kínos lenne, ha a nyaralószezonban némulna-e el a Rádió 1 a Balatonnál. Az NMHH-tól a kérdésekre ez a válasz érkezett:

Egy hatósági döntés megalapozása a konkrét ügy sajátosságainak figyelembevételével történik meg, ezért nincs, nem lehet előre meghatározott időtartama, kivéve, ha a bírósági ítélet erről külön nem rendelkezik.

Az NMHH válaszának azonban ellentmond, hogy a korábbi ideiglenes bírói intézkedés, ami a sugárzás lehetőségét a lejáró szerződéssel azonos feltétekkel néhány nappal kitolta, csak a jogerős bírósági ítéletig tette lehetővé, hogy a rádió folytathassa tevékenységét az FM hullámsávon.

Jelenleg a cég már semmilyen hatósági szerződéssel nem rendelkezik, így kérdés az is, hogy a frekvenciaért fizet-e, és ha igen, mennyit, hiszen a díj mértékét a hatósági szerződés állapítaná meg, ilyen azonban már nincs.

Érdekesség az is, hogy bár a vonatkozó jogszabályok szankcionálják, ha egy médiaszolgáltató engedély nélkül használ egy rádiófrekvenciát, jól látszik, hogy a hatóság egyelőre nagyon elnéző a kalóz Rádió 1 üzemeltetőjével szemben, hiszen nem hogy nem intézkedett a sugárzás lekapcsoltatása iránt, de az NMHH honlapjának közhiteles frekvencianyilvántartásában cikkünk megjelentetésekor is szerepelteti a Life Essence Kft.-t a tihanyi frekvencia használójaként, és a nyilvántartást a legutóbbi változtatás, május 28. óta nem cserélték le.

Megkérdeztük a médiahatóságot arról is, hogy tervezik-e, hogy a kalózkodás felett egyelőre szemet hunyó munkatársaikat kérdőre vonják, de az NMHH kommunikációs osztálya erre azt írta:

Nem történt mulasztás. A hatóság munkatársai jogszerűen jártak el.

Összefoglalva tehát: miközben a másodfokon eljáró bíróság jogszerűnek ítélte, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató engedélyét a Life Essence Kft. korábbi súlyos jogsértése miatt, a hatóság rendben lévőnek tartja, hogy az ítélet kézhezvétele ellenére nem lépnek fel munkatársai az engedély nélkül sugárzó rádióval szemben, ahogyan azt más, engedély nélkül sugárzó rádiók esetében meg szokták tenni.

A bíró és a médiahatóság szerint is jogerős a döntés, a Rádió 1 szerint nem

Megkérdeztük minderről egyébként a Rádió 1-et is. Sajtósukon keresztül azt válaszolták, hogy

a Life Essence Kft.-t a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ideiglenes intézkedéssel jogosította fel arra, hogy a Tihany 105,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatását 2016. december 20. napján kelt hatósági szerződés alapján 2018. május 24. napját követően is folytassa a per jogerős befejezéséig. Arra tekintettel, hogy a cég – a Life Essence Kft. – megfellebbezi a keresetét elutasító, 2018. május 30. napján meghozott bírósági ítéletet, a per a Life Essence szerint jogerősen nem fejeződött be, így az említett ideiglenes intézkedéssel biztosított feljogosítás jelenleg is hatályban van. A per jogerős befejezésére majd a Life Essence Kft.  fellebbezésének jogerős elbírálásával kerül sor, amely bírósági döntésből fog kiderülni, hogy a Life Essence Kft. folytathatja-e vagy sem a jelenleg az ideiglenes intézkedés által biztosított médiaszolgáltatást

– áll a válaszban.

A Rádió 1 válasza azonban ellentmond nemcsak a médiahatóság hivatalos válaszának, mely szerint az ítélet jogerős (az elsőfokú döntés a Médiatanácsé, a másodfok a bíróságé), de ellentmond Dudás Dóra Virág bíró szavainak is, aki a másodfokú döntés kihirdetésekor azt mondta, mivel a per idén indult, arra már az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvény vonatkozik, az alapján pedig a 105,7 Rádió 1-et működtető Life Essence Kft.-nek – tudomása szerint – már nincs lehetősége fellebbeznie a döntés ellen: „önöknek szerintem legfeljebb marad a Kúria”. Igaz, a Life Essence jogi képviselője már az ítélethirdetéskor is meg volt róla győződve, hogy a Médiatörvény alapján igenis biztosított egy újabb fellebbezés lehetősége, mire Dudás Dóra Virág bíró annyit mondott, hogy

ha önök találnak fellebbezési lehetőséget, akkor tegyék meg.

Egyébként, ha valaki a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel, az nincs halasztó hatállyal egy másodfokú közigazgatási döntés végrehajtására, ami már ekkor jogerőssé válik. Korábban más ügyekben a Médiatanács is ezen a véleményen volt. Ha viszont így van, a Médiatanácsnak már le kellett volna kapcsolnia a rádiót, legkésőbb a másodfokon eljáró bíróság ítéletének kézhezvételekor.

Sárrét FM
Durván beszólt a Médiatanácsnak egy rádiós, akinek elnémítják a rádióját
Napjai vannak hátra a püspökladányi rádiónak, melynek műsorvezetője kifejtette, egy batyú f*szt érdemelne a Médiatanács. Néhány püspökladányi szerint a frekvencia a mostaninál erősebb fideszesnél landolhat.
szkander_csata
Beperelték a Retro Rádiót, gond lehet a névvel
Azonnali bírósági intézkedést kezdeményeztek a pénteken induló Retro Rádióval szemben valószínűsített védjegybitorlásra hivatkozva. Ha elfogadják a kérelmet, nem használhatja a Retro nevet.

Kiemelt kép: vitorlásverseny rajtja a Balatonon 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik