Média
Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Engedély nélkül szól a Rádió 1 a Balatonnál, a Médiatanács mégse cselekszik

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 18. 14:06

Korábban a témában:

Továbbra is szól a Rádió 1 a Balatonnál, holott az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1 hálózatának tagja, a Life Essence Kft. 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága közel egy hónapja, május 24-én lejárt, és bár a határidőt néhány nappal megtoldotta egy ideiglenes bírói intézkedés, a kft. jelenleg is 105,7 Rádió 1 néven sugároz műsort a Balaton térségében Tihanyból az FM 105,7 MHz-en.

Ha nincs érvényes hatósági szerződés, ez kalózadásnak minősül, azaz jogszerűtlen. Csakhogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem siet, hogy elnémíttassa a rádiót, sőt az NMHH honlapján a nyilvántartásában változatlanul szerepelteti a kft.-t és a frekvenciát, mintha érvényes engedéllyel sugározna a cég.

Az ügy előzménye, hogy a Médiatanács egy korábbi súlyos jogsértésre hivatkozva idén január 30-án elutasította a rádiós cég 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságának további 5 évvel történő meghosszabbítása iránti kérelmét. Az indoklás szerint azért, mert a cég évekkel korábban hatósági engedély nélkül, sőt kifejezetten hatósági tiltás ellenére kapcsolódott hálózatba a győri BMC Rádióval, ami súlyos jogsértésnek minősül.

A tihanyi 105,7 Rádió 1 adását engedélyek hiányában ez alapján május 24-én el kellett volna némítani, de a Life Essence Kft. – amely pert indított a Médiatanács hosszabbítást elutasító döntése ellen – még ezt megelőzően azonnali jogvédelemként ideiglenes bírói intézkedést kérve elérte, hogy az ügyben a hosszabbítási eljárás ügyében születendő jogerős bírói ítéletig tovább szólhasson az adás. Az ítélet azonban május 30-án megszületett, ami teljes mértékben a Médiatanácsnak adott igazat. Az ítélet kézhezvételét követően elvben fel kellett volna hagyni a Rádió 1 sugárzásával a Balatonnál, hiszen ezzel hatályát vesztette az ideiglenes bírói intézkedés, és hatósági szerződés hiányában nem folytatható médiaszolgáltatás az FM hullámsávon.

Bukta a Balatont a Rádió 1, a Médiatanács nyerte a pert
Egy tegnapi bírósági ítélet értelmében a Médiatanács jogszerűen veszi el a Rádió 1 Tihany frekvenciáját, mivel az azt működtető kft. elvesztette perét a grémium ellen.

Az NMHH kommunikációs osztályán először még azt közölték a 24.hu érdeklődésére, hogy amint megkapják a május 30-i ítéletet, intézkedni fognak. Június 4-én ezt írták az NMHH-tól:

Az ügyben szerdán született ítélet, amelynek szóbeli indokolása szerint az az NMHH minden érvét elfogadva megállapította, hogy a megújítást a korábban megállapított súlyos jogsértés kizárja. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. Amint megküldi a bíróság az ítéletet hivatalosan, írásban, a Médiatanács meg fogja tenni az abban foglaltak alapján a szükséges lépéseket.

A május 30-i ítéletet néhány nappal később meg is kapta a hatóság, a rádiót azonban ezután sem némította el. Azóta eltelt újabb két hét, rákérdeztünk ezért a napokban újra, hogy az NMHH egy korábbi levelében még az szerepelt, hogy amennyiben kézhez veszi az ítéletet, azon nyomban megteszi a szükséges lépéseket a rádióval szemben, ám ez nem történt meg, illetve megkérdeztük azt is, hány napba telik egy néhány oldalas ítélet vizsgálata egy olyan hivatalban, ahol más esetben, például a kormányközeli Hold Reklám Kft.-vel mindössze 3 nap alatt hatósági szerződést tudnak aláírni az induló országos kereskedelmi rádió kapcsán. Azokra a véleményekre is rákérdeztünk, hogy esetleg időhúzásról lehet szó annak érdekében, hogy lehetőleg addig szóljon a Rádió 1 Tihanyból, amíg a térségbe a Rádió 1 más frekvencián vissza nem tud térni, hiszen elég kínos lenne, ha a nyaralószezonban némulna-e el a Rádió 1 a Balatonnál. Az NMHH-tól a kérdésekre ez a válasz érkezett:

Egy hatósági döntés megalapozása a konkrét ügy sajátosságainak figyelembevételével történik meg, ezért nincs, nem lehet előre meghatározott időtartama, kivéve, ha a bírósági ítélet erről külön nem rendelkezik.

Az NMHH válaszának azonban ellentmond, hogy a korábbi ideiglenes bírói intézkedés, ami a sugárzás lehetőségét a lejáró szerződéssel azonos feltétekkel néhány nappal kitolta, csak a jogerős bírósági ítéletig tette lehetővé, hogy a rádió folytathassa tevékenységét az FM hullámsávon.

Jelenleg a cég már semmilyen hatósági szerződéssel nem rendelkezik, így kérdés az is, hogy a frekvenciaért fizet-e, és ha igen, mennyit, hiszen a díj mértékét a hatósági szerződés állapítaná meg, ilyen azonban már nincs.

Érdekesség az is, hogy bár a vonatkozó jogszabályok szankcionálják, ha egy médiaszolgáltató engedély nélkül használ egy rádiófrekvenciát, jól látszik, hogy a hatóság egyelőre nagyon elnéző a kalóz Rádió 1 üzemeltetőjével szemben, hiszen nem hogy nem intézkedett a sugárzás lekapcsoltatása iránt, de az NMHH honlapjának közhiteles frekvencianyilvántartásában cikkünk megjelentetésekor is szerepelteti a Life Essence Kft.-t a tihanyi frekvencia használójaként, és a nyilvántartást a legutóbbi változtatás, május 28. óta nem cserélték le.

Megkérdeztük a médiahatóságot arról is, hogy tervezik-e, hogy a kalózkodás felett egyelőre szemet hunyó munkatársaikat kérdőre vonják, de az NMHH kommunikációs osztálya erre azt írta:

Nem történt mulasztás. A hatóság munkatársai jogszerűen jártak el.

Összefoglalva tehát: miközben a másodfokon eljáró bíróság jogszerűnek ítélte, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató engedélyét a Life Essence Kft. korábbi súlyos jogsértése miatt, a hatóság rendben lévőnek tartja, hogy az ítélet kézhezvétele ellenére nem lépnek fel munkatársai az engedély nélkül sugárzó rádióval szemben, ahogyan azt más, engedély nélkül sugárzó rádiók esetében meg szokták tenni.

A bíró és a médiahatóság szerint is jogerős a döntés, a Rádió 1 szerint nem

Megkérdeztük minderről egyébként a Rádió 1-et is. Sajtósukon keresztül azt válaszolták, hogy

a Life Essence Kft.-t a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ideiglenes intézkedéssel jogosította fel arra, hogy a Tihany 105,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatását 2016. december 20. napján kelt hatósági szerződés alapján 2018. május 24. napját követően is folytassa a per jogerős befejezéséig. Arra tekintettel, hogy a cég – a Life Essence Kft. – megfellebbezi a keresetét elutasító, 2018. május 30. napján meghozott bírósági ítéletet, a per a Life Essence szerint jogerősen nem fejeződött be, így az említett ideiglenes intézkedéssel biztosított feljogosítás jelenleg is hatályban van. A per jogerős befejezésére majd a Life Essence Kft.  fellebbezésének jogerős elbírálásával kerül sor, amely bírósági döntésből fog kiderülni, hogy a Life Essence Kft. folytathatja-e vagy sem a jelenleg az ideiglenes intézkedés által biztosított médiaszolgáltatást

– áll a válaszban.

A Rádió 1 válasza azonban ellentmond nemcsak a médiahatóság hivatalos válaszának, mely szerint az ítélet jogerős (az elsőfokú döntés a Médiatanácsé, a másodfok a bíróságé), de ellentmond Dudás Dóra Virág bíró szavainak is, aki a másodfokú döntés kihirdetésekor azt mondta, mivel a per idén indult, arra már az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvény vonatkozik, az alapján pedig a 105,7 Rádió 1-et működtető Life Essence Kft.-nek – tudomása szerint – már nincs lehetősége fellebbeznie a döntés ellen: „önöknek szerintem legfeljebb marad a Kúria”. Igaz, a Life Essence jogi képviselője már az ítélethirdetéskor is meg volt róla győződve, hogy a Médiatörvény alapján igenis biztosított egy újabb fellebbezés lehetősége, mire Dudás Dóra Virág bíró annyit mondott, hogy

ha önök találnak fellebbezési lehetőséget, akkor tegyék meg.

Egyébként, ha valaki a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel, az nincs halasztó hatállyal egy másodfokú közigazgatási döntés végrehajtására, ami már ekkor jogerőssé válik. Korábban más ügyekben a Médiatanács is ezen a véleményen volt. Ha viszont így van, a Médiatanácsnak már le kellett volna kapcsolnia a rádiót, legkésőbb a másodfokon eljáró bíróság ítéletének kézhezvételekor.

Sárrét FM
Durván beszólt a Médiatanácsnak egy rádiós, akinek elnémítják a rádióját
Napjai vannak hátra a püspökladányi rádiónak, melynek műsorvezetője kifejtette, egy batyú f*szt érdemelne a Médiatanács. Néhány püspökladányi szerint a frekvencia a mostaninál erősebb fideszesnél landolhat.
SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1RO2/DIBjcK/U/WMy2ih+x3Y4dulXKHnX4DJ8dFGwiHqmiyP+94IfKUHWCu+M7uOPx/JQkpAMjGHlLHgF5LKR0xmqwQk2epunGIxdWaQEykIGbF4UYC9YZNMFioxhYHPzZldzm93tOK052YRH9hJfIEdVVIkkjxbguKJ/CMJQSJlTOkF2f03/M3hGcvb98gDmHKH+YHkH3bsRfu3XztUeGASd2X4JFgTVKhDXwaT1KLt8W9RhXcBMcVYTBcaGiNm6KgQwDZeR81YKJaYjGlD2jjpv1X6PGiJiUXV5C1nyE++oDzMu8ojlt/FIWVXUoXsn+XYpdBI/fKniYKOqaYtH2WU+7Oqug51nbtHlWANAa++5QYuObmn8AoA9kcTYCAAA=
Beperelték a Retro Rádiót, gond lehet a névvel
Azonnali bírósági intézkedést kezdeményeztek a pénteken induló Retro Rádióval szemben valószínűsített védjegybitorlásra hivatkozva. Ha elfogadják a kérelmet, nem használhatja a Retro nevet.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: vitorlásverseny rajtja a Balatonon 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.