Média

Új rádiót indít a Petőfi Rádió volt felelős szerkesztője

Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetőjeként 2015. március 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetőjeként 2015. március 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A 24.hu értesülése szerint a Petőfi Rádió egykori felelős szerkesztőjéhez, Horváth Gergelyhez köthető budapesti rádió sugárzása indulhat hamarosan a 2011-ben elnémított Radiocafé egykori frekvenciáján, a budapesti FM 98,6 MHz-en.

A Médiatanács mai, keddi ülésén ugyanis eredményt hirdetett a frekvencia 7 éves használatára vonatkozó pályázaton, ahol a Manna Vision Media Kft. nevű céget nyilvánította győztesnek. A győztes kft.-t tavaly augusztusban hozta létre Horváth Gergely, aki 2016 májusig a közmédiánál, a Petőfi Rádiónak és a Petőfi TV-nek volt a felelős szerkesztője és műsorvezetője. Felmondását akkor azzal indokolta, nagyon mást gondolt többek között arról, mit jelent a magyar könnyűzenei ökoszisztéma, mit a Petőfi Rádió‬, és mit maga a közszolgálat.

Tavaly, a frekvenciapályázat beadásakor Horváth Gergely a 24.hu érdeklődésére meg is erősítette, hogy övé a cég, és elindulnak a pályázaton, de terveikről nem kívánt nyilatkozni, mondván, előbb meg akarják nyerni a tendert. Ma azután, hogy a Médiatanács eldöntötte, ki nyerte a pályázatot, újra kerestük Horváthot, de egyelőre nem jártunk sikerrel. A Médiatanács oldalán azonban találtunk egy hatósági felvilágosításkérést, melynek szövegéből kiolvasható, hogy többek között milyen nevű műsorszámokkal készülhetnek az indulásra, legalábbis a pályázatukban ezek a műsorszámok biztosan szerepeltek:

  • Mannaszedegető
  • Galaxis útikalauz crossosoknak
  • Hallgató
  • Cross training
  • Traffic
  • Mindennapi
  • Jelenések
  • Gyerekjáték
  • Popzenés áhitat

Horváth a tavaly kiírt, de mostanáig elhúzódó médiatanácsi pályázat előtt Gálosi Szabolccsal fogott össze, aki korábban a Balaton Rádiónak volt a programigazgatója, ezenkívül a radiosite.hu nevű rádiós tematikájú portálnak volt az alapító-főszerkesztője, de innen tíz év után tavaly augusztusban a rádiós tender miatt távozott, majd tavaly novemberben el is adta a portált. Gálosi ügyvezető igazgatói feladatokat lát el az új rádiót elindítani hivatott Manna Vision Media Kft. élén.

Hogy mikor indulhat az új rádió, arra a médiatanácsi pályázat adhat választ. E szerint ha a mostani győztessé nyilvánításról szóló, mai médiatanácsi határozatot az erre rendelkezésre álló jogorvoslati határidő alatt nem támadja meg senki, és az jogerőre emelkedik, Horváth Gergely cégének 45 napon belül kell hatósági szerződést kötnie a Médiatanáccsal, majd ezt követően legfeljebb 120 napja van megkezdeni a médiaszolgáltatást a frekvencián. Ha netán ez alatt nem tudnának elindulni, a grémium visszavonja a jogosultságukat.

Volt egy másik, titokzatos pályázó is

A másik pályázó, a Scaletta Kft. tavaly augusztusban alakult budapesti székhellyel. A cégjegyzék szerint a szentendrei lakóhellyel rendelkező Lénárt Béla a tulajdonosa. Lénárt rövid nyomozásunk alapján a több médiavállalatnak is jogi szolgáltatásokat végző, többek között a békéscsabai 88,9 MHz rádiós frekvencia ügyében az Interax Kft. és a Médiatanács elleni perben az Interax jogi képviseletét ellátó Nadray Katalin ügyvéd vezette Nadray ügyvédi irodánál tanácsadó. Lénárt az ügyvédi iroda honlapja alapján főleg vállalati átvilágításokkal foglalkozik. Mivel a Nadray ügyvédi iroda neve egyébként a Scaletta elektronikus elérhetőségeinél is szerepelt, joggal feltételezhető, hogy az ügyvédi irodára bízta egy kilétét felfedni nem kívánó pályázó a pályázat elkészítését. Az kevéssé tűnik valószínűnek, hogy maguk az ügyvédek szerettek volna rádiózni.

Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Engedély nélkül szól a Rádió 1 a Balatonnál, a Médiatanács mégse cselekszik
A Médiatanács nem siet elnémíttatni az érvényes hatósági szerződés nélkül jelenleg is sugárzó Rádió 1 műsorát Tihanyból, pedig másodfokú döntés van róla, hogy jogszerűen nem hosszabbította meg az engedélyt.

Nagyon értékes frekvencia

A pályázati kiírás alapján egyébként a frekvenciát megszerző rádiónak napi 24 órában kell majd műsorait sugároznia, és speciális karakterisztikájú, általános tematikájú műsorokat kell majd készítenie. A budapesti 98,6 MHz-es frekvenciával potenciálisan 2,24 millió fő érhető el. A frekvencia közösségi jellegű lesz, tehát nem kell érte frekvenciadíjat fizetni. Pedig egy olyan értékes frekvenciáról van szó, amelyet 70,66 millió forint+áfa /év összegben árazott be a Médiatanács arra az esetre, ha a leendő médiaszolgáltató súlyosan vétene a közösségi rádiózás jogi szabályai ellen, és az alapján szankcióként a grémium kereskedelmi rádióvá minősítené át. Közösségi rádióként egyébként a kereskedelmi rádiókhoz képest fele annyi reklámot sugározhatnak majd.

A frekvenciát korábban használó Radiocafét egyébként azután némította el az NMHH Médiatanácsa hét évvel ezelőtt, hogy a Radiocafé már héthavi műsor-szolgáltatási díjjal tartozott a hatóságnak. A tartozást a Radiocafé vezetősége a rádiós hirdetési piac zsugorodásával indokolta. Az adás lekapcsolásakor már a munkatársak bérét sem tudták kifizetni, ezért olyan eset is előfordult, hogy nem volt, aki felolvasta volna a híreket.

Frissítés: Itt a bejelentés, Cross FM lesz a név

Cikkünk után három nappal, június 22-én az NMHH belentette, hogy az új rádió Cross FM néven indul majd. Hozzátették, a rádiós cég pályázata alapján  elsősorban felekezetközi hitbéli értékrendet közvetítő, családcentrikus csatorna kíván lenni, hírekkel, magazinműsorokkal és minőségi könnyűzenei kínálattal, a helyi és tematikus közösségekkel együttműködve.

Időközben sikerült utolérnünk Horváth Gergelyt is, aki azt mondta, csak a hatósági szerződés aláírását követően szeretne nyilatkozni.

Radiocafé
Cross FM néven indul az új rádió
A budapesti FM 98,6 MHz-en, a hét éve elnémított Radiocafé frekvenciáján indul a Petőfi Rádió volt felelős szerkesztőjének rádiója. Családbarát lesz.
Sárrét FM
Durván beszólt a Médiatanácsnak egy rádiós, akinek elnémítják a rádióját
Napjai vannak hátra a püspökladányi rádiónak, melynek műsorvezetője kifejtette, egy batyú f*szt érdemelne a Médiatanács. Néhány püspökladányi szerint a frekvencia a mostaninál erősebb fideszesnél landolhat.

Kiemelt kép: Horváth Gergely, a Petőfi Rádió felelős szerkesztője és műsorvezetője 2015. március 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik