Média

Durván beszólt a Médiatanácsnak egy rádiós, akinek elnémítják a rádióját

Sárrét FM
Sárrét FM

Mindössze néhány napja maradt az éterben a Sárrét FM nevű püspökladányi rádiónak, mely június 27-én minden bizonnyal kénytelen lesz befejezni műsorát. A Médiatanács ugyanis korábban a rádió elnémításáról döntött. A kelet-magyarországi helyi közösségi rádió a 16 ezer fős Püspökladányon kívül annak körülbelül 30 kilométeres térségében az FM 91,8 MHz hullámsávon sugározta műsorát.

A Sárrét FM már meg is kezdte a bezárását megelőző visszaszámlálást a Facebook-oldalán. Az egyik hozzászóló itt megkérdezte a rádiótól, hogy miért alakul így, mire a rádió közösségi média felületének kezelője, aki ma még a rádió műsorvezetője is (így ő az állását is elveszti pár nap múlva), nem épp a Médiatanács tagjainak feltétlen tiszteletére utaló szófordulatot használva nyilvánosan hozzátette, hogy nem tudja ugyan pontosan, kik döntöttek így, de

egy batyu f@szt bekaphatnak.

Csúnya szavakkal illették a Médiatanácsot
Csúnya szavakkal illették a Médiatanácsot

Frissítés: A rádió munkatársa elnézést kér, de az egész életét ennek a rádiónak rendelte alá

Cikkünk után a rádió kiírta az oldalára, attól tart, hogy bajuk lehet a történtekből, pedig ők csak ezt a kis jót, a rádiót szerették volna megtartani. Később egy újabb posztban elnézést is kértek, hozzátéve, hogy csak az elkeseredettség van a megjegyzés mögött. „Míg szólt a rádió az egész életemet ennek az ügynek rendeltem alá, a műsornak mennie kellett, várták a hallgatók. Erre most egy vonással vége… Pedig mindig minden szavamra vigyáztam. Most nem. Elnézést kérek!”

Néhány helybéli azt feltételezi, Vajnáékhoz kerülhet a frekvencia

Az elnémuló rádió egyébként zenét és híreket, információkat sugárzott. A rádiót működtető Sárrét Média Bt. 2017-ben 7,7 millió forint nettó árbevételt és 1,1 millió forint adózás utáni eredményt ért el, szóval közel sem egy aranybányának tűnik.

A cég vezetője és beltagja Dienes Zoltán, míg a másik tulajdonosa kültagként Dede Zsoltné. Őket az általunk megkérdezett püspökladányiak erős fideszes és minisztériumi kapcsolatokkal rendelkezőknek jellemezték. De vannak náluk jóval erősebbek is.Helyi forrásaink szinte biztosra vették, hogy a helyi rádiós frekvencia idővel a Sárrét eddigi tulajdonosaihoz képest valamelyik, jóval erősebb fideszes kapcsolatokkal rendelkező médiavállalkozónál landol majd. A legvalószínűbbnek azt tartják a helyiek, hogy előbb-utóbb az Andy Vajna-közeli, a múlt héten elindult Retro Rádió vételkörzetét fogja bővíteni a frekvencia. Ez egyébként igencsak logikus lépésnek tűnik, hiszen a Retro Rádió sztereó lefedettségi térképe alapján ez a terület ma még kívül esik a vételkörzetén.

szkander_csata
Beperelték a Retro Rádiót, gond lehet a névvel
Azonnali bírósági intézkedést kezdeményeztek a pénteken induló Retro Rádióval szemben valószínűsített védjegybitorlásra hivatkozva. Ha elfogadják a kérelmet, nem használhatja a Retro nevet.

Többszörösen megbűnhődnek a bírságok miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén március 8-án jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a Sárrét FM médiaszolgáltatójának, a Sárrét Média Bt.-nek a lejáró 7 éves médiaszolgáltatási engedélyét további 5 évvel. A magyarázat szerint azért döntött így a grémium, mert a Médiatanács korábban már több jogerős határozatban is megállapította, hogy a médiaszolgáltató ismételt jelleggel megsértette a médiaigazgatási jogszabályokat. Ezek az elmarasztaló határozatok egyébként az NMHH oldaláról visszakereshetők. 10-20 ezer forint összegű, vagyis igencsak csekély összegű bírságokról van szó.Állítólag nem teljesítették megfelelően a zeneművekre vonatkozó úgynevezett kvótakötelezettségeket megfelelően, máskor késve küldték be az adatszolgáltatásra szolgáló űrlapjukat a hatósághoz. Tavaly ez utóbbi megállapítás miatt például 12 ezer forint összegű bírságot kellett befizetnie a rádiót működtető betéti társaságnak. Máskor a nem megfelelő reklámozás kapcsán talált problémát a Médiatanács, de a grémium ezért még bírságot sem szabott ki, csak figyelmeztetett.

Hiába voltak azonban csekély összegűek a bírságok, a Médiatanács arra hivatkozott, hogy a Médiatörvény alapján nem lehet megújítani a médiaszolgáltatók lejáró jogosultságát, ha a Médiatanács jogerős határozatában megállapította, hogy a médiaszolgáltató a hatósági szerződést vagy a médiatörvényben foglalt rendelkezéseket ismételten vagy súlyosan megszegte. Ez azt jelenti, hogy a grémium akár enyhe jogsértések esetén is megtagadhatja egy médiaszolgáltatási szerződés meghosszabbítását, ha újból hibát követ el az adott médiaszolgáltató.

Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Engedély nélkül szól a Rádió 1 a Balatonnál, a Médiatanács mégse cselekszik
A Médiatanács nem siet elnémíttatni az érvényes hatósági szerződés nélkül jelenleg is sugárzó Rádió 1 műsorát Tihanyból, pedig másodfokú döntés van róla, hogy jogszerűen nem hosszabbította meg az engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik