Média
Sárrét FM

Durván beszólt a Médiatanácsnak egy rádiós, akinek elnémítják a rádióját

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 18. 17:17

Korábban a témában:

Mindössze néhány napja maradt az éterben a Sárrét FM nevű püspökladányi rádiónak, mely június 27-én minden bizonnyal kénytelen lesz befejezni műsorát. A Médiatanács ugyanis korábban a rádió elnémításáról döntött. A kelet-magyarországi helyi közösségi rádió a 16 ezer fős Püspökladányon kívül annak körülbelül 30 kilométeres térségében az FM 91,8 MHz hullámsávon sugározta műsorát.

A Sárrét FM már meg is kezdte a bezárását megelőző visszaszámlálást a Facebook-oldalán. Az egyik hozzászóló itt megkérdezte a rádiótól, hogy miért alakul így, mire a rádió közösségi média felületének kezelője, aki ma még a rádió műsorvezetője is (így ő az állását is elveszti pár nap múlva), nem épp a Médiatanács tagjainak feltétlen tiszteletére utaló szófordulatot használva nyilvánosan hozzátette, hogy nem tudja ugyan pontosan, kik döntöttek így, de

egy batyu f@szt bekaphatnak.

Csúnya szavakkal illették a Médiatanácsot
Csúnya szavakkal illették a Médiatanácsot

Frissítés: A rádió munkatársa elnézést kér, de az egész életét ennek a rádiónak rendelte alá

Cikkünk után a rádió kiírta az oldalára, attól tart, hogy bajuk lehet a történtekből, pedig ők csak ezt a kis jót, a rádiót szerették volna megtartani. Később egy újabb posztban elnézést is kértek, hozzátéve, hogy csak az elkeseredettség van a megjegyzés mögött. „Míg szólt a rádió az egész életemet ennek az ügynek rendeltem alá, a műsornak mennie kellett, várták a hallgatók. Erre most egy vonással vége… Pedig mindig minden szavamra vigyáztam. Most nem. Elnézést kérek!”

Néhány helybéli azt feltételezi, Vajnáékhoz kerülhet a frekvencia

Az elnémuló rádió egyébként zenét és híreket, információkat sugárzott. A rádiót működtető Sárrét Média Bt. 2017-ben 7,7 millió forint nettó árbevételt és 1,1 millió forint adózás utáni eredményt ért el, szóval közel sem egy aranybányának tűnik.

A cég vezetője és beltagja Dienes Zoltán, míg a másik tulajdonosa kültagként Dede Zsoltné. Őket az általunk megkérdezett püspökladányiak erős fideszes és minisztériumi kapcsolatokkal rendelkezőknek jellemezték. De vannak náluk jóval erősebbek is.Helyi forrásaink szinte biztosra vették, hogy a helyi rádiós frekvencia idővel a Sárrét eddigi tulajdonosaihoz képest valamelyik, jóval erősebb fideszes kapcsolatokkal rendelkező médiavállalkozónál landol majd. A legvalószínűbbnek azt tartják a helyiek, hogy előbb-utóbb az Andy Vajna-közeli, a múlt héten elindult Retro Rádió vételkörzetét fogja bővíteni a frekvencia. Ez egyébként igencsak logikus lépésnek tűnik, hiszen a Retro Rádió sztereó lefedettségi térképe alapján ez a terület ma még kívül esik a vételkörzetén.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1RO2/DIBjcK/U/WMy2ih+x3Y4dulXKHnX4DJ8dFGwiHqmiyP+94IfKUHWCu+M7uOPx/JQkpAMjGHlLHgF5LKR0xmqwQk2epunGIxdWaQEykIGbF4UYC9YZNMFioxhYHPzZldzm93tOK052YRH9hJfIEdVVIkkjxbguKJ/CMJQSJlTOkF2f03/M3hGcvb98gDmHKH+YHkH3bsRfu3XztUeGASd2X4JFgTVKhDXwaT1KLt8W9RhXcBMcVYTBcaGiNm6KgQwDZeR81YKJaYjGlD2jjpv1X6PGiJiUXV5C1nyE++oDzMu8ojlt/FIWVXUoXsn+XYpdBI/fKniYKOqaYtH2WU+7Oqug51nbtHlWANAa++5QYuObmn8AoA9kcTYCAAA=
Beperelték a Retro Rádiót, gond lehet a névvel
Azonnali bírósági intézkedést kezdeményeztek a pénteken induló Retro Rádióval szemben valószínűsített védjegybitorlásra hivatkozva. Ha elfogadják a kérelmet, nem használhatja a Retro nevet.

Többszörösen megbűnhődnek a bírságok miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén március 8-án jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a Sárrét FM médiaszolgáltatójának, a Sárrét Média Bt.-nek a lejáró 7 éves médiaszolgáltatási engedélyét további 5 évvel. A magyarázat szerint azért döntött így a grémium, mert a Médiatanács korábban már több jogerős határozatban is megállapította, hogy a médiaszolgáltató ismételt jelleggel megsértette a médiaigazgatási jogszabályokat. Ezek az elmarasztaló határozatok egyébként az NMHH oldaláról visszakereshetők. 10-20 ezer forint összegű, vagyis igencsak csekély összegű bírságokról van szó.Állítólag nem teljesítették megfelelően a zeneművekre vonatkozó úgynevezett kvótakötelezettségeket megfelelően, máskor késve küldték be az adatszolgáltatásra szolgáló űrlapjukat a hatósághoz. Tavaly ez utóbbi megállapítás miatt például 12 ezer forint összegű bírságot kellett befizetnie a rádiót működtető betéti társaságnak. Máskor a nem megfelelő reklámozás kapcsán talált problémát a Médiatanács, de a grémium ezért még bírságot sem szabott ki, csak figyelmeztetett.

Hiába voltak azonban csekély összegűek a bírságok, a Médiatanács arra hivatkozott, hogy a Médiatörvény alapján nem lehet megújítani a médiaszolgáltatók lejáró jogosultságát, ha a Médiatanács jogerős határozatában megállapította, hogy a médiaszolgáltató a hatósági szerződést vagy a médiatörvényben foglalt rendelkezéseket ismételten vagy súlyosan megszegte. Ez azt jelenti, hogy a grémium akár enyhe jogsértések esetén is megtagadhatja egy médiaszolgáltatási szerződés meghosszabbítását, ha újból hibát követ el az adott médiaszolgáltató.

Balatonfüred, 2018. május 12. Résztvevők a Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2018. május 12-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Engedély nélkül szól a Rádió 1 a Balatonnál, a Médiatanács mégse cselekszik
A Médiatanács nem siet elnémíttatni az érvényes hatósági szerződés nélkül jelenleg is sugárzó Rádió 1 műsorát Tihanyból, pedig másodfokú döntés van róla, hogy jogszerűen nem hosszabbította meg az engedélyt.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.