Média

Sebestyén Balázs miatt nyert a Class FM ellen a Médiatanács

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 05. 30. 14:59

Korábban a témában:

Ítéletet hirdetett néhány perccel ezelőtt első fokon a Fővárosi Közigazgatási Bíróság a 2016 novembere óta csak webrádióként üzemelő Class FM-et működtető, Michael McNutt amerikai üzletember tulajdonában lévő Advenio Zrt. felperesnek a Médiatanács elleni perében.

A per azért indult, mivel a felperes szerint a Médiatanács jogszerűtlenül döntött arról, hogy a cég médiaszolgáltatási jogosultságát Magyarország egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvenciájára nem hosszabbítja meg.

Dudás Dóra Virág bíró ítélete értelmében azonban a Médiatanács jogszerűen döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg az Advenio Zrt. 7 éves, 2016 novemberében lejárt médiaszolgáltatási jogosultságát további 5 évvel. 

Földes Ádám, a Class FM vezérigazgatója
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

A Morning Show jogsértése miatt volt jogszerű elvenni a frekvenciát

A bíróság egyelőre csupán szóban ismertetett indoklása szerint a per során több elemet kellett egyszerre megvizsgálnia: egyrészt azt, hogy a Médiatanácsnak van-e saját mérlegelési jogköre egy megújítási eljárás során, hogy egy médiaszolgáltatóval meghosszabbítja-e a Médiatörvény alapján 7 év után további 5 évvel meghosszabbítható médiaszolgáltatási jogosultságát, másrészt azt, hogy a mérlegelés megfelelően alá lett-e támasztva, az releváns volt-e. Emellett a bíróság megvizsgálta azt is, hogy a Médiatanács jogszerűen hivatkozott-e arra, hogy a Class FM-mel szemben kizáró feltételek vannak a hosszabbítást illetően, mivel korábban a Class FM egy súlyos jogsértés miatt bírságot kapott a Médiatanácstól.

A bíróság hivatkozott a Médiatörvényre, ami alapján a Médiatanácsot úgynevezett diszkrecionális mérlegelési jogkör illeti meg, hogy meghosszabbítja-e egy médiaszolgáltató frekvenciaengedélyét. A bíró szerint erre a mérlegelési jogkörre a törvényben a „meghosszabbíthatja” szócska „hat” ragja utal, ami csak lehetőségként biztosítja a hosszabbítást a grémium számára. Ugyanakkor fontos azt is is megnézni, hogy a Médiatanács a mérlegelési jogkörével kellő alapossággal él-e, megfelelő és releváns indoklással dokumentálta-e a meghosszabbítási igény elutasítását, tette hozzá a bíró. A bíró erről azt mondta, őt a grémiumnak a műszaki indokkal való magyarázata nem győzte meg, hisz a testület nem vont le következtetést. Ugyanakkor azt, hogy a Médiatanács a frekvencia használatának díjazását is értékelte a megújítási eljárásban, a bíróság nem tartja hibának, inkább a közvagyon érdekében végzett tevékenységnek. A Médiatanács abban reménykedhetett, hogy ha megpályáztatja a frekvenciát, azért magasabb médiaszolgáltatási díjat tud majd elkérni. (A bíróság ezt annak ellenére mondta ki, hogy a jogvitát eredményező helyzet miatt 2016 novembere óta a frekvencia nem hasznosult és a magyar államot éveken át végül jelentős kár érte, hiszen emiatt nem érkeztek meg a médiaszolgáltatási bevételek és reklámadótól is elesett az állam.)

A bíró az ítélethozatalkor ugyanakkor azt mondta, végül azért ítélt mégis az alperes Médiatanács javára, mivel a grémium korábban 5 alkalommal megbírságolta a rádiót, és bár a Class FM többnyire eredményesen támadta meg a bírságokról szóló közigazgatási határozatokat, az 5 bírságra vonatkozó perből 1 esetben egy másik bíróság jogerősen is fenntartotta, hogy a jogsértés (amit a ma már a konkurenciánál dolgozó Sebestyén Balázs Morning Show című műsora az úgynevezett klasszifikációs eljárás, azaz a műsorszámok korosztályi besorolásának figyelmen kívül hagyásával követett el) valóban súlyos volt, még ha enyhítettek is az eredeti bírság összegén. Mivel a súlyos szó nem került ki a határozatból, a súlyos jogsértést elkövető médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács hivatkozhat arra, hogy nem hosszabbít médiaszolgáltatási jogosultságot. A jelen, a frekvencia meghosszabbításával kapcsolatos per során a korábbi, bírságos per alapját ez a bíróság már nem vizsgálhatta.

A bíró szavai alapján egyébként, ha nincs ez az egyetlen bírságra vonatkozó határozat, akkor a rádió számára kedvező módon ítélkezett volna.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu
Az NMHH jogi képviselője. Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

A kormány közelében landol a frekvencia

Az elvesztett per következtében a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-nek kell megfizetnie a perköltséget. Emellett továbbra is csak webrádióként tudnak működni. Az ügy további érdekessége, hogy a Médiatanács időközben – ki sem várva a bíróság ítéletét – a kormányközeli Hold Reklám Kft.-t hozta ki az országos kereskedelmi rádiós pályázat győzteseként. A kft.-nek 120 napja van, hogy POP FM néven tervezett szolgáltatását elindítsa a Class FM helyén. Ha tehát a Class FM fellebbez is a saját frekvenciája meghosszabbításának elutasítása ügyében és másodfokon esetleg nagyobb szerencséje lesz, a frekvenciáját már aligha tudja visszaszerezni, és legfeljebb kártérítésre számíthat a Médiatanáccsal szemben.

Földes Ádám vezérigazgató az ítélethozatal végén azt mondta, valószínűleg fellebbezni fognak, de erről még a tulajdonossal, illetve a vállalat jogászával is konzultálni fognak. Az ítélethozatalt követően szerettünk volna feltenni néhány kérdést a Médiatanács jelenlévő egyik tagjának, Auer Jánosnak, valamint az NMHH-t a perben képviselő jogi képviselőnek is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. Auer azt mondta, csak érdeklődőként volt jelen, míg a jogi képviselő szerint az NMHH kommunikációs igazgatóságát érdemes keresni a későbbiekben.

rádió1
Lekapcsolták a Rádió 1-et két városban
Azért némultak el Balázsék Székesfehérváron és Mosonmagyaróváron, hogy elindulhasson egy országos vételkörzetű kormányközeli kereskedelmi rádió, a POP FM.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.