Média

Öt városban megállítja a Kúria a Médiatanácsot

rádió
rádió

Új fejezet a helyi rádiós frekvenciákért folytatott háborúban: a Médiatanácsnak azonnali hatállyal fel kell függesztenie öt nagyvárosban zajló helyi rádiós pályázatait. A Médiatanács a Kúria ezzel kapcsolatos további döntésééig semmilyen intézkedést az érintett városok frekvenciájának jövőjéről nem hozhat – így határozott a Kúria jogerősen. Az ezzel kapcsolatos öt darab önálló, de hasonló indoklású bírósági végzés ma került a 24.hu birtokába.

A Kúriához a Regionális Rádió Kft. fordult az alábbi helyi rádiós frekvenciapályázatok kapcsán indított különálló pereikkel összefüggésben:

  • Székesfehérvár 101,8 MHz
  • Veszprém 90,6 MHz
  • Pécs 101,7 MHz
  • Tatabánya 96,7 MHz
  • Kaposvár 99,9 MHz.

Kormányközelinek tartott vállalkozó csatája

A Regionális Rádió Kft. azért fordult bírósághoz, mert úgy gondolja, a Médiatanács jogsértő módon járt el az érintett városok helyi rádiós pályázatain, amikor a Médiatanács minden egyes esetben kizárta a Hanák Tamás vezette, a sajtóban kormányközeliként elkönyvelt Krskó Tibor tulajdonában lévő HGY Invest Kft. leányvállalatát, a Regionális Rádió Kft.-t.

A Regionális Rádió keresetét először nem találta a bíróság megalapozottnak, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordult a vállalkozás a Kúriához, valamint kérte az eljárás felfüggesztését az ítélethozatalig. A Kúria egyetértett a felperes Regionális Rádió Kft.-vel abban, hogy ha nem függeszti fel a bíróság azonnal a Médiatanács eljárásait, akkor a Médiatanács időközben győztest hirdethetne és szerződést köthetne egy másik pályázóval, így viszont az eredeti állapot már nem lenne helyreállítható a per megnyerése esetén sem, az ügy pedig okafogyottá válna.

A 24.hu megkereste az ügyben Hanák Tamást, a Regionális Rádió Kft. ügyvezetőjét, aki a következő nyilatkozatot juttatta el részünkre:

Bízunk benne, hogy a Kúria döntése pozitív hatással lesz az első fokon eljárt Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – és közvetve a Médiatanács – joggyakorlatára is, hiszen a kérelmünket elutasító elsőfokú határozat indokolásában azt a téves tájékoztatást kaptuk, hogy a döntés ellen – a médiatörvény rendelkezéseivel ellentétben – további jogorvoslatnak helye nincsen, amelyre a Kúria most meghozott végzései – az álláspontunkat megerősítve – rácáfolnak. Nem kívánok prejudikálni, csupán bízom benne, hogy a Kúria – a joggyakorlatához híven – ezúttal is egy megalapozott, helyes döntést hoz majd. Megítélésünk szerint egy ilyen döntés számunkra kedvező kimenetellel járna.

Andy Vajnáék pályáztak minden városban, őket nem zárta ki a Médiatanács

Az említett frekvenciákra kiírt pályázatokon Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, illetve a hozzá közelálló személyek, például Vajna ügyvédjeinek cége tűnt mostanáig a leginkább esélyesnek, főleg azután, hogy a Regionális Rádiót a sajtóban egyelőre nem ismert indokra hivatkozva minden említett pályázatból kizárta a Médiatanács, míg a Vajna-közeli pályázóknál erre nem került sor.

Székesfehérváron Andy Vajna ügyvédjei pályáztak az LB Rádió Kft.-vel, épp hiánypótlásnál tart az ügyük. Veszprémben is Vajna ügyvédjei az esélyesek. Tatabányán szintén pályáztak Andy Vajna ügyvédjei, elég jó esélyeik vannak, bár a testület épp most kért felvilágosítást a pályázati ajánlattal kapcsolatban a pályázótól, ami annyit jelent, hogy nem tudott a testület értelmezni valamit a pályázati anyagban. A pécsi pályázat különösen is érdekes, ott ugyanis az a P1 Kft. is elindult, melyről kiderítettük korábban, hogy tulajdonosi szinten összefonódik a Mambó Rádió Kft.-vel, mely már rendelkezik helyi pécsi rádiós frekvenciával, és egyébként Andy Vajna cégével, a budapesti Rádió 1-el összekapcsolódott. A P1 tulajdonosa nemrég leánykori nevének megváltoztatására kényszerült, miután kiderült, hogy fiktív személyi adattal pályázott. A Médiatanács mégsem zárta ki a Vajna-közeli pályázót. Kaposváron egyébként az a Mambó Rádió Kft.  pályázik, mely Pécsen Vajna szövetségeseként, a pécsi Rádió 1 üzemeltetőjeként működik.

Egyébként nem csak a helyi rádiós pályázatok körül dúl háború, de az országos kereskedelmi rádiós pályázaton is. Utóbbinál az ügy jelenleg szintén a bíróságig jutott, miután az egyik pályázó, az Advenio Zrt. (a Class FM tulajdonosa) megtámadta a Médiatanács pályázati eljárását több vélt törvénytelenségre hivatkozva.

Michael McNutt. Fotó: Class FM/Vadnai Szabolcs
Botrány az országos kereskedelmi rádiós pályázaton
A tavaly elnémított Class FM tulajdonosa pert indított a Médiatanács ellen, és a pályázat azonnali visszavonását követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik