Média
popfm

Eldőlt: kormányközeli rádió indul a Class FM helyén

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 05. 23. 12:49

Korábban a témában:

A 24.hu értesülése alapján a Médiatanács eheti ülésén a Hold Reklám Kft.-t hozta ki győztesnek az egyetlen országos vételkörzetű kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázaton. Nem volt nehéz a döntés, hisz korábban a két pályázóból az egyiket, a manapság már csak weben fogható Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t alaki (formai) hibákra hivatkozva kizárta a kizárólag a Fidesz delegáltjaiból álló, Karas Monika elnök vezette testület.

A keddi döntés következtében a Class FM által 2016. november 20-ig használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia helyén nagy bizonyossággal a kormányközeli kft. sugározhat majd rádióműsort, tovább növelve ezzel a Fidesz-közeli médiumok számát.

A szálak Felcsútra vezetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hold Reklám Kft. Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal (a Rádió 1, a TV2 Média Csoport, a Bors bulvárnapilap, a Délmagyarország és a Kisalföld regionális napilapok tulajdonosával) és Mészáros Lőrinc nemrég lemondott milliárdos felcsúti polgármesterrel, az Echo TV és a Gong Rádió tulajdonosával, Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátjával is összefüggésbe hozható.

Mészáros Lőrinchez úgy kötődik a Médiatanács tenderén győztesnek nyilvánított cég, hogy az a volt felcsúti polgármester többségi tulajdonába került MKB Banktól vett fel hitelt, nem sokkal a rádiós pályázat előtt. A céget jelenleg az a Bakai Mátyás vezeti, aki tavaly még a Rádió 1 társügyvezetője volt a Rádió 1-et tulajdonló Andy Vajna mellett. Bakai és Vajna baráti viszonyt ápolnak, emellett a Hold Reklám Kft. olyannyira jó üzleti kapcsolatban van Andy Vajnával, hogy a Hold Reklám Kft. több nagyvárosban is a Rádió 1 hálózat műsorait sugározza helyi rádiós frekvenciáin hálózatos partnerként. A Hold Reklám Kft. a Vajna tulajdonában lévő Lucky Ventures Kft. leányvállalata volt, a frekvenciapályázat előtt írták át Bakai nevére a céget.

A Hold Reklám Kft. még tavaly ősszel levédte a POP FM és POP Rádió ábrás védjegyeket, ebből az országos vételkörzetű új rádió tervezett nevére és zenei stílusára is következtetni lehet.

A Médiatanács az országos kereskedelmi rádiós pályázatot 2017. szeptember 8-án hirdette meg. A grémium annak ellenére döntött a pályáztatásról, hogy a testület ellen, a frekvenciát korábban használó Class FM (Advenio Zrt.) számos pere a pályázat kezdetéig, sőt a mai napig sem zárult le teljesen.

Az Advenio Zrt. 2016 májusáig Simicska Lajosnak, Orbán Viktor volt barátjának, a Fidesz egykori pártpénztárnokának, a második Orbán-kormány alatt meghirdetett számos állami közbeszerzés győztesének volt a tulajdona, de tőle a céget ekkor megvásárolta Michael McNutt amerikai üzletember vállalkozása, a néhai Sláger Rádiót működtető Sláger Rádió Zrt., melynek 2016 novemberében lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács nem hosszabbította meg.

Az amerikai üzletember cégének esélyei a Médiatanács eheti döntését követően meglehetősen csekéllyé váltak arra, hogy a Class FM egykori analóg frekvenciáját visszaszerezhesse. Ha ugyanis a frekvencián egy másik rádió kezdi meg a sugárzást, az eredeti állapot már nehezen lesz helyreállítható. Az Advenio Zrt. ezért valószínűleg csak kártérítésre számíthat, ha a bíróság végül neki ad igazat.

Frissítés: Megerősítették (2018.05.25. 13:26)

A Médiatanács cikkünk után 2 nappal hivatalosan is megerősítette, hogy a Hold Reklám Kft.-t hozta ki győztesnek. A cégnek 120 napja van, hogy elindítsa a médiaszolgáltatást. A vállalkozásnak le kell mondania a mosonmagyaróvári és székesfehérvári meglévő, jelenleg a Rádió 1-el hálózatban működő frekvenciájáról.

rádió1
Hogyan hallgathatták ezrek a nem létező Vajna-rádiót?
Újabb megmagyarázhatatlannak tűnő részlet a médiahatóság rádióhallgatottság-mérése körül.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.