Média

Eldőlt: kormányközeli rádió indul a Class FM helyén

popfm
popfm

A 24.hu értesülése alapján a Médiatanács eheti ülésén a Hold Reklám Kft.-t hozta ki győztesnek az egyetlen országos vételkörzetű kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázaton. Nem volt nehéz a döntés, hisz korábban a két pályázóból az egyiket, a manapság már csak weben fogható Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t alaki (formai) hibákra hivatkozva kizárta a kizárólag a Fidesz delegáltjaiból álló, Karas Monika elnök vezette testület.

A keddi döntés következtében a Class FM által 2016. november 20-ig használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia helyén nagy bizonyossággal a kormányközeli kft. sugározhat majd rádióműsort, tovább növelve ezzel a Fidesz-közeli médiumok számát.

A szálak Felcsútra vezetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hold Reklám Kft. Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal (a Rádió 1, a TV2 Média Csoport, a Bors bulvárnapilap, a Délmagyarország és a Kisalföld regionális napilapok tulajdonosával) és Mészáros Lőrinc nemrég lemondott milliárdos felcsúti polgármesterrel, az Echo TV és a Gong Rádió tulajdonosával, Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátjával is összefüggésbe hozható.

Mészáros Lőrinchez úgy kötődik a Médiatanács tenderén győztesnek nyilvánított cég, hogy az a volt felcsúti polgármester többségi tulajdonába került MKB Banktól vett fel hitelt, nem sokkal a rádiós pályázat előtt. A céget jelenleg az a Bakai Mátyás vezeti, aki tavaly még a Rádió 1 társügyvezetője volt a Rádió 1-et tulajdonló Andy Vajna mellett. Bakai és Vajna baráti viszonyt ápolnak, emellett a Hold Reklám Kft. olyannyira jó üzleti kapcsolatban van Andy Vajnával, hogy a Hold Reklám Kft. több nagyvárosban is a Rádió 1 hálózat műsorait sugározza helyi rádiós frekvenciáin hálózatos partnerként. A Hold Reklám Kft. a Vajna tulajdonában lévő Lucky Ventures Kft. leányvállalata volt, a frekvenciapályázat előtt írták át Bakai nevére a céget.

A Hold Reklám Kft. még tavaly ősszel levédte a POP FM és POP Rádió ábrás védjegyeket, ebből az országos vételkörzetű új rádió tervezett nevére és zenei stílusára is következtetni lehet.

A Médiatanács az országos kereskedelmi rádiós pályázatot 2017. szeptember 8-án hirdette meg. A grémium annak ellenére döntött a pályáztatásról, hogy a testület ellen, a frekvenciát korábban használó Class FM (Advenio Zrt.) számos pere a pályázat kezdetéig, sőt a mai napig sem zárult le teljesen.

Az Advenio Zrt. 2016 májusáig Simicska Lajosnak, Orbán Viktor volt barátjának, a Fidesz egykori pártpénztárnokának, a második Orbán-kormány alatt meghirdetett számos állami közbeszerzés győztesének volt a tulajdona, de tőle a céget ekkor megvásárolta Michael McNutt amerikai üzletember vállalkozása, a néhai Sláger Rádiót működtető Sláger Rádió Zrt., melynek 2016 novemberében lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács nem hosszabbította meg.

Az amerikai üzletember cégének esélyei a Médiatanács eheti döntését követően meglehetősen csekéllyé váltak arra, hogy a Class FM egykori analóg frekvenciáját visszaszerezhesse. Ha ugyanis a frekvencián egy másik rádió kezdi meg a sugárzást, az eredeti állapot már nehezen lesz helyreállítható. Az Advenio Zrt. ezért valószínűleg csak kártérítésre számíthat, ha a bíróság végül neki ad igazat.

Frissítés: Megerősítették (2018.05.25. 13:26)

A Médiatanács cikkünk után 2 nappal hivatalosan is megerősítette, hogy a Hold Reklám Kft.-t hozta ki győztesnek. A cégnek 120 napja van, hogy elindítsa a médiaszolgáltatást. A vállalkozásnak le kell mondania a mosonmagyaróvári és székesfehérvári meglévő, jelenleg a Rádió 1-el hálózatban működő frekvenciájáról.

rádió1
Hogyan hallgathatták ezrek a nem létező Vajna-rádiót?
Újabb megmagyarázhatatlannak tűnő részlet a médiahatóság rádióhallgatottság-mérése körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik