Média
popfm

Ez lehet az új országos rádió neve

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 11. 15. 14:42

Korábban a témában:

Árulkodó védjegyek regisztrációját kezdte meg a napokban a Class FM-től tavaly ősszel elvett országos kereskedelmi rádiós frekvenciára pályázó, az Andy Vajna filmügyi biztos Rádió 1 hálózata néhány héttel ezelőtt távozó ügyvezetőjének, Bakai Mátyásnak a nevére került Hold Reklám Kft.

A 24.hu információi szerint Pop FM és Pop Rádió néven kezdeményezték ábrás védjegyek regisztrációját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Mindez arra utal, hogy  2018-tól a Pop FM vagy Pop Rádió nevet találjuk majd a Class FM egykori frekvenciájára hangolt rádiókészülékek kijelzőin, ha a Médiatanács jelenleg zajló országos kereskedelmi rádiós pályázatán az a cég lesz a befutó, melynek vezetője a forrásaink által máig Andy Vajna elkötelezettjeként emlegetett Bakai Mátyás, és amely az első háromhavi működésére félreteendő tőkéhez Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester bankjától, az MKB Banktól vett fel hitelt.

A név érdekessége, hogy Rádió POPFm néven már létezik egy másik védjegy is, amit egy helyi rádió, a Center Rádió Kft. még 2004-ben védett le, a védjegyoltalma pedig az SZTNH nyilvántartása szerint máig fennáll. Továbbá a popradio.hu és a popfm.hu internetes végződések is foglaltak már régebbről, bár ezeken érdemi tartalom jelenleg nem található.

Bakai Mátyásnak e-mailt küldünk, hogy arról érdeklődjünk, hogy a POP FM és Pop Rádió nevet azért védette-e le a Hold Reklám Kft., mert ilyen néven tervezi az országos rádiószolgáltatását, amennyiben megnyeri a cég a Médiatanács folyamatban lévő kereskedelmi rádiós pályázatát, vagy más céljaik vannak vele, illetve megkérdezzük azt is, hogy nem tartják-e problémának, hogy Rádió PopFM néven már létezik egy másik védjegyoltalom, illetve a popradio.hu és a popfm.hu is használatban van. Ha az ügyvezető-tulajdonos válaszol, arról természetesen később beszámolunk.

Bakai egyébként idén októberben köszönt le a Vajna-féle Rádió 1 -et működtető Radio Plus Kft. éléről, de hogy jó kapcsolata Vajnával nem romlott meg igazán, azt jól mutatja, hogy a Bakai vezette Hold Reklám Kft. a Vajna-féle Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva működtet rádiót Székesfehérváron és Mosonmagyaróváron.

Bakaiék versus McNutt

Az országos kereskedelmi rádiós pályázaton egyébként a Hold Reklámon kívül még egy pályázó indult el: az az Advenio Zrt., melynek tulajdonosa Michael McNutt amerikai üzletember, aki tavaly májustól novemberig a 2,5 milliós hallgatótáborral rendelkező Class FM-et működtette, miután megvásárolta azt az Orbán-kormány korábbi kedvencétől, a G-nap után a Fidesz-körökben utálat tárgyává vált Simicska Lajos nagyvállalkozótól.

McNutt cége a mai napig perben áll a Médiatanáccsal, amiért a grémium nem hosszabbította meg a rádió műsorszolgáltatási engedélyét arra hivatkozva, hogy ezt nem kötelessége megtenni, illetve diszkrecionális joga a frekvencia hasznosításáról dönteni. McNutt rádiója ezenkívül több más ügyben is beperelte a Médiatanácsot, többek között a testület által az azóta Andy Vajnához átigazolt Sebestyén Balázs vezette egykori Morning Showban elhangzottak miatt kiszabott bírság okán körülbelül öt további perük is indult a grémium ellen. Ezek a perek részben már le is zárultak, egy részük pedig a Kúrián van felülvizsgálat miatt, a frekvenciáért folytatott „nagy” per pedig csak ezután, lehetséges, hogy csak 2018-ban folytatódik majd érdemben.

Visszás helyzet is lehet a vége

A beadási határidejét tekintve múlt héten lezárult rádiós pályázat érdekessége, hogy mivel McNutték korábbi pere még nem teljesen zárult le a frekvenciáért, így akár később elvben előállhat az a helyzet is, hogy a frekvenciapályázatot Bakaiék nyerik, a bíróság viszont a folyamatban lévő perben úgy dönt, a Médiatanács jogszerűtlenül vette el a frekvenciát McNuttéktól. Ha így lesz, az meglehetősen sajátságos lesz, hiszen ketten is igényt formálhatnának ugyanarra a frekvenciára, ami technikailag viszont megvalósíthatatlan lenne.

Az NMHH/Médiatanács ezzel kapcsolatban idén júliusban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy épp a Class FM-mel szembeni peres eljárásból észlelhető, hogy a jól működő jogállami berendezkedésnek köszönhetően a Médiatanács minden egyes rádiófrekvenciás pályázati döntése esetében garantált a jogorvoslati lehetőség az érintettek számára. Ugyanakkor azt is írták, hogy az akkor még csak jövőbeni pályázat lehetséges kimenetelével, eredményével kapcsolatban a Médiatanács nem kíván jóslásokba bocsátkozni, az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás előkészítésének munkálatai pedig azért indulhattak újra, mert az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. által kezdeményezett bírósági eljárásban március 14-én meghozott ítélet másodfokon jogerősen megerősítette, hogy az NMHH folytathatja az új pályázati eljárással kapcsolatos munkát, nincs ugyanis jogalap arra, hogy az ezzel kapcsolatos NMHH-döntés végrehajtását felfüggesszék, így tehát elhárult az új országos rádiós frekvenciapályázat lefolytatásának perjogi akadálya. A Médiatanács tehát arról nem kívánt beszélni, mi történik abban az esetben, ha a Médiatanács által pályáztatott frekvenciára végül ketten is jogszerűen tartanak majd igényt, ha a Class FM nyerné meg a bírósági pert, a Médiatanács pályázatán viszont egy másik fél nyerne.

Épp ma derült ki az is, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonosa lett a Kecskeméten, valamint több más városban is frekvenciával rendelkező, az ország egyik leghallgatottabb helyi rádióját működtető Gong Rádió Kft.-nek.

Puskás Suzuki Kupa - Eredményhirdetés
Mészáros Lőrinc újabb rádiót vásárolt
Felcsút polgármestere tulajdonos lett az egyik leghallgatottabb helyi rádiónál, a Kecskeméten és több más városban is fogható Gong Rádiónál - tudta meg a 24.hu.

Kiemelt kép: A POP FM ábrás védjegye. Forrás: SZTNH

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.