Média

Ez lehet az új országos rádió neve

popfm
popfm

Árulkodó védjegyek regisztrációját kezdte meg a napokban a Class FM-től tavaly ősszel elvett országos kereskedelmi rádiós frekvenciára pályázó, az Andy Vajna filmügyi biztos Rádió 1 hálózata néhány héttel ezelőtt távozó ügyvezetőjének, Bakai Mátyásnak a nevére került Hold Reklám Kft.

A 24.hu információi szerint Pop FM és Pop Rádió néven kezdeményezték ábrás védjegyek regisztrációját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Mindez arra utal, hogy  2018-tól a Pop FM vagy Pop Rádió nevet találjuk majd a Class FM egykori frekvenciájára hangolt rádiókészülékek kijelzőin, ha a Médiatanács jelenleg zajló országos kereskedelmi rádiós pályázatán az a cég lesz a befutó, melynek vezetője a forrásaink által máig Andy Vajna elkötelezettjeként emlegetett Bakai Mátyás, és amely az első háromhavi működésére félreteendő tőkéhez Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester bankjától, az MKB Banktól vett fel hitelt.

A név érdekessége, hogy Rádió POPFm néven már létezik egy másik védjegy is, amit egy helyi rádió, a Center Rádió Kft. még 2004-ben védett le, a védjegyoltalma pedig az SZTNH nyilvántartása szerint máig fennáll. Továbbá a popradio.hu és a popfm.hu internetes végződések is foglaltak már régebbről, bár ezeken érdemi tartalom jelenleg nem található.

Bakai Mátyásnak e-mailt küldünk, hogy arról érdeklődjünk, hogy a POP FM és Pop Rádió nevet azért védette-e le a Hold Reklám Kft., mert ilyen néven tervezi az országos rádiószolgáltatását, amennyiben megnyeri a cég a Médiatanács folyamatban lévő kereskedelmi rádiós pályázatát, vagy más céljaik vannak vele, illetve megkérdezzük azt is, hogy nem tartják-e problémának, hogy Rádió PopFM néven már létezik egy másik védjegyoltalom, illetve a popradio.hu és a popfm.hu is használatban van. Ha az ügyvezető-tulajdonos válaszol, arról természetesen később beszámolunk.

Bakai egyébként idén októberben köszönt le a Vajna-féle Rádió 1 -et működtető Radio Plus Kft. éléről, de hogy jó kapcsolata Vajnával nem romlott meg igazán, azt jól mutatja, hogy a Bakai vezette Hold Reklám Kft. a Vajna-féle Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva működtet rádiót Székesfehérváron és Mosonmagyaróváron.

Bakaiék versus McNutt

Az országos kereskedelmi rádiós pályázaton egyébként a Hold Reklámon kívül még egy pályázó indult el: az az Advenio Zrt., melynek tulajdonosa Michael McNutt amerikai üzletember, aki tavaly májustól novemberig a 2,5 milliós hallgatótáborral rendelkező Class FM-et működtette, miután megvásárolta azt az Orbán-kormány korábbi kedvencétől, a G-nap után a Fidesz-körökben utálat tárgyává vált Simicska Lajos nagyvállalkozótól.

McNutt cége a mai napig perben áll a Médiatanáccsal, amiért a grémium nem hosszabbította meg a rádió műsorszolgáltatási engedélyét arra hivatkozva, hogy ezt nem kötelessége megtenni, illetve diszkrecionális joga a frekvencia hasznosításáról dönteni. McNutt rádiója ezenkívül több más ügyben is beperelte a Médiatanácsot, többek között a testület által az azóta Andy Vajnához átigazolt Sebestyén Balázs vezette egykori Morning Showban elhangzottak miatt kiszabott bírság okán körülbelül öt további perük is indult a grémium ellen. Ezek a perek részben már le is zárultak, egy részük pedig a Kúrián van felülvizsgálat miatt, a frekvenciáért folytatott „nagy” per pedig csak ezután, lehetséges, hogy csak 2018-ban folytatódik majd érdemben.

Visszás helyzet is lehet a vége

A beadási határidejét tekintve múlt héten lezárult rádiós pályázat érdekessége, hogy mivel McNutték korábbi pere még nem teljesen zárult le a frekvenciáért, így akár később elvben előállhat az a helyzet is, hogy a frekvenciapályázatot Bakaiék nyerik, a bíróság viszont a folyamatban lévő perben úgy dönt, a Médiatanács jogszerűtlenül vette el a frekvenciát McNuttéktól. Ha így lesz, az meglehetősen sajátságos lesz, hiszen ketten is igényt formálhatnának ugyanarra a frekvenciára, ami technikailag viszont megvalósíthatatlan lenne.

Az NMHH/Médiatanács ezzel kapcsolatban idén júliusban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy épp a Class FM-mel szembeni peres eljárásból észlelhető, hogy a jól működő jogállami berendezkedésnek köszönhetően a Médiatanács minden egyes rádiófrekvenciás pályázati döntése esetében garantált a jogorvoslati lehetőség az érintettek számára. Ugyanakkor azt is írták, hogy az akkor még csak jövőbeni pályázat lehetséges kimenetelével, eredményével kapcsolatban a Médiatanács nem kíván jóslásokba bocsátkozni, az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás előkészítésének munkálatai pedig azért indulhattak újra, mert az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. által kezdeményezett bírósági eljárásban március 14-én meghozott ítélet másodfokon jogerősen megerősítette, hogy az NMHH folytathatja az új pályázati eljárással kapcsolatos munkát, nincs ugyanis jogalap arra, hogy az ezzel kapcsolatos NMHH-döntés végrehajtását felfüggesszék, így tehát elhárult az új országos rádiós frekvenciapályázat lefolytatásának perjogi akadálya. A Médiatanács tehát arról nem kívánt beszélni, mi történik abban az esetben, ha a Médiatanács által pályáztatott frekvenciára végül ketten is jogszerűen tartanak majd igényt, ha a Class FM nyerné meg a bírósági pert, a Médiatanács pályázatán viszont egy másik fél nyerne.

Épp ma derült ki az is, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonosa lett a Kecskeméten, valamint több más városban is frekvenciával rendelkező, az ország egyik leghallgatottabb helyi rádióját működtető Gong Rádió Kft.-nek.

Mészáros Lőrinc újabb rádiót vásárolt
Felcsút polgármestere tulajdonos lett az egyik leghallgatottabb helyi rádiónál, a Kecskeméten és több más városban is fogható Gong Rádiónál - tudta meg a 24.hu.

Kiemelt kép: A POP FM ábrás védjegye. Forrás: SZTNH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik