Média

Andy Vajna előre tudja, mit dönt a Médiatanács?

A Sirius Rádió kiskunfélegyházi és kiskunmajsai frekvenciáival bővít a kormánybiztos Rádió 1 hálózata. Már mennek az összekapcsolódást beharangozó promók, pedig még nincs is engedély a Médiatanácstól az összekapcsolódásra, sőt ez még napirendi pontként sem szerepelt.

Újabb rádiós frekvenciákkal bővülhet Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatának lefedettsége, miután a Sirius Rádió hamarosan hálózatba kapcsolódik a Rádió 1-el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyi rádió két frekvenciáján, a kiskunfélegyházi 91,1 MHz-en és a kiskunmajsai 88,2 MHz-en is a budapesti adás műsora lesz hallható a nap túlnyomó részében.

Bár már napokkal ezelőtt értesültünk informális csatornáinkon a fejleményről, egyelőre hivatalos nyoma nem látszott a lépésnek. Márpedig ahhoz, hogy a hálózatba kapcsolódás létrejöhessen, engedély kell a Médiatanácstól, de ilyen téma még a grémium napirendjén sem szerepelt, nem hogy az engedélyt kiadták volna. A Sirus Rádiót működtető Félegyházi Hírlap Kft. tulajdonosi viszonyaiban sem látunk egyelőre változást, de ez persze nem is biztos, hogy bekövetkezik. Ma este viszont már hallottuk a Sirus Rádió internetes oldalán keresztül az online adásban a Rádió 1 promóját, mely a Rádió 1 műsorait, például a Cooky show-t és a Balázsékat harangozza be. Most már csak az a kérdés, honnan tudja előre a Sirius rádió, hogy engedélyt fognak kapni a Médiatanácstól a hálózatba kapcsolódásra Vajnával, ha még napirendre se vette eddig a témát a grémium, nem hogy konkrét döntést hozott volna róla?

Mindenesetre a Médiatanács elmúlt időszakbeli tevékenységét figyelve, aligha kell tartania kormánybiztosnak attól, hogy pont most feküdne keresztbe a testület. Mondjuk azért legalább a látszatra odafigyelhettek volna, hogy a Médiatanács a vonatkozó ülését megtartsa a témáról.

Megtört a téridő, február 20-án tárgyalja a kérdést a Médiatanács

Február 20-án, hétfői (február 19-i) cikkünk után fél nappal közzétette az NMHH Médiatanácsa a honlapján, hogy kedden 10 órakor kezdődő ülésének lesz napirendje a kérdés a hálózatba kapcsolódásról. Mivel a Sirius Rádió és a Rádió 1 már ezt megelőzően közösen promózta a hálózatba kapcsolódást, Sebestyén Balázsék reggeli műsorát és a Cooky show-t is, aligha lehet kérdés, milyen döntés várható. Küldtünk kérdést a Médiatanácsnak tegnap, hogyan lehetséges az, hogy az engedélyhez folyamodó rádió előbb tudta, mi a döntés, mint hogy a testület ülésezett volna. Ha válaszolnak, arról természetesen beszámolunk.

Frissítés II: Reagált a médiahatóság, nem érzik magukat felelősnek

Megérkezett az NMHH reakciója a még tegnap elküldött kérdéseinkre. Ebben azt írják, hogy a médiaszolgáltatók üzletpolitikai és marketingdöntéseivel, valamint azok valóságtartalmával kapcsolatban maga a vállalkozás az illetékes; amíg azok nem ütköznek médiaigazgatási jogszabályba, a Médiatanácsnak nem tiszte azokat kommentálni. Megemlítik, amit már eddig is tudtunk, hogy a Médiatanács mai ülésének napirendje az ülés megkezdése óta olvasható a grémium honlapján, amelyben szerepel a szóban forgó kérelem ügye is. Arra a fontos kérdésre nem reagáltak egyelőre, hogy a kérelmező rádiók honnan tudhattak hamarabb a Médiatanács döntéséről, amikor még nem került sor az ülésre, ahol a döntést meghozták, sőt a napirend is csak a mai üléskor vált publikussá, illetve nem reagáltak arra sem, mennyire tekinthető ez a folyamat így normálisnak. A válaszlevélben mindössze annyi szerepel még, hogy a kérelem nyomán meghozott mai Médiatanács-döntésről a hatóság a héten a szokásos heti sajtóközlemény részeként számol majd be. Úgyhogy egyelőre marad az izgalom, hogy vajon megszavazta-e a hálózatba kapcsolódást a testület Vajnáéknak, vagy hiába gyártatták le előre az ezt népszerűsítő és már tegnap adásba került szpotot.

Tömegek pártoltak el Vajna szövetségeseitől
A Gong Rádió maradt az egyik legnépszerűbb megyeszékhelyi rádió azután is, hogy Mészáros Lőrincékhez került a helyi médium. Andy Vajna hálózatának tagjai viszont sokat vesztettek egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik