Média

Mészáros Lőrinc bírságot kapott

80 ezer forint összegű bírságot kapott a milliárdos felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vezette Talentis Group által tavaly 300 millió forintért megszerzett Gong Rádió a Médiatanács eheti ülésén. A Kecel, Solt és Baja területén működő Gong Rádió, illetve a Csongrádon hallható Gong FM 87,6 szolgáltatójára (az ország egyik leghallgatottabb helyi rádiójára) azért szabta ki ezt a tulajdonost aligha megrengető bírságot, mert a két rádió megszegte a Médiatanáccsal kötött hatósági szerződését. Egy-egy év eleji adáshét vizsgálata alapján kevesebb saját műsoridőt, szöveget, közszolgálati, helyi közéleti és helyi mindennapi élettel foglalkozó műsort, több ismétlést – valamint a Gong Rádió kevesebb hírműsorszámot is – tett közzé, mint amit kellett volna.

A Médiatanács ennél kicsit magasabb összeget szabott ki egy másik médiaszolgáltatóra, a keszthelyi Rádió Balatonra, mely egy januári adáshét vizsgálata alapján ugyancsak kevesebb közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest. Nekik 110 ezer forintjuk bánja.

A budapesti d1TV szolgáltatójára 40 ezer forintos bírságot rótt ki a Médiatanács, mert az Életmód Magazin című műsor egy januári adásában négyszer, ismételten burkolt reklámot tett közzé egy sminkiskoláról. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Két rádiós pályázat Nyíregyházán és egy Sopronban

A Médiatanács bejelentése alapján újabb rádiós frekvenciapályázatok meghirdetését tervezi idén. Ezek az év második felében lejáró helyi kereskedelmi hasznosítású rádiós frekvenciára – a Nyíregyháza 99,4 MHz, a Nyíregyháza 103,9 MHz és a Sopron 94,1 MHz – vonatkoznak. A pályázati felhívás tervezetét a Médiatanács eheti ülésén fogadta el, és most ezt bárki véleményezheti, ha letölti a Médiatanács honlapjáról.

A Médiatanács egyébként közölte, hogy pert nyert a Class FM-et működtető Advenio Zrt. felperes ellen. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudták megmondani, amikor felhívtuk őket, hogy a döntés jogerősnek tekinthető-e. Ez egyébként csak egy per a sok közül, ami az Advenio Zrt. és a Médiatanács között van az országos kereskedelmi rádiós frekvencia ügyében, szóval ez a meccs még közel sem lefutott.

A Class FM-et 2016-ban némította el a Karas Monika vezette Médiatanács. Azóta új pályázatot hirdettek a rádió frekvenciájára, de a kihirdetett pályázatot a bíróság felfüggesztette. Az elnémítás óta Magyarországon nem érhető el országos vételkörzettel kereskedelmi rádió, kizárólag az állami rádiócsatornák és főleg városokban helyi rádiók foghatók.

rádió
Pert nyert a Médiatanács a Class FM ellen, de sokra nem megy vele a testület
A Class FM üzemeltetője ellen ítélkezett a bíróság a folyamatban lévő országos kereskedelmi rádiós pályázat miatti egyik perben. Ez azonban még csak a pályázók nyilvántartásba vételére irányuló per volt, és valószínűleg mód van még felülvizsgálatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik