Belföld

Megszűnik a Budapest Beacon

the_budapest_beacon
the_budapest_beacon
Négy és fél évnyi működést követően döntött a magyar és angol nyelven működő hírportál bezárása mellett a tulajdonos. A cég másik terméke, a vidékre fókuszáló Abcúg továbbműködik. A tulajdonos keményen bírálja Orbánt és az EU-t, Orbánt korrupt, a hatalomért mindenre képes embernek tartja, és megdöbbentőnek tartja a miniszterelnök szerinte fasisztázósra sikeredett székesfehérvári beszédét. Szerinte az Európai Unió egyes tagjai korruptak, amiért eltűrik Orbánnak a jogállamiság leépítését.

Befejezi működését a négy és fél évvel ezelőtt indított The Budapest Beacon című, magyar és angol nyelvű hírportál. Az ügyvezető, Richard Field amerikai-magyar üzletember az oldalon vele angolul és magyarul is közölt interjúval jelentette be.

A döntést az ügyvezető azzal magyarázta, hogy Magyarországon a média sokszínűségének súlyos erodálódása szinte lehetetlenné teszi számukra egy Magyarországról szóló tényszerű napilap kiadását.

Amikor elkezdtük ezt az egészet, jellemzően négy-öt cikk alapján tudtunk tájékozódni egy adott hírrel kapcsolatban. Számos független médium Fidesz-közeli üzletemberek általi bezáratása és/vagy megvásárlása egyre nehezebbé teszi számunkra is, hogy hiteles források révén tájékozódjunk arról, mi történik valójában Magyarországon.

Az ügyvezető később hozzátette, a kiadó emellett úgy érezte, hogy érdemesebb a Budapest Beacon helyett a forrásokat más projektekre fordítania. Richard Field ezután azt tanácsolja azoknak, akik angol nyelvű hírekre vágynak Magyarországról, hogy olvassák a The New York Timest és a BBC-t.

Szerencsére most már bőséges számú angol nyelvű hír áll rendelkezésre Magyarországról a New York Timestól a BBC-ig. Nem hiszem, hogy hiányozni fogunk.

Az abcug.hu megmarad, ígéri az ügyvezető, mondván az oldal felbecsülhetetlenül fontos munkát végez a Budapesten kívüli információk eljuttatásában.

Kiadónk továbbra is vállalja a lap működtetését, egyrészt, mivel ez egy felbecsülhetetlen információforrás a szakpolitikusok számára, mi történik valójában vidéken, másrészt olyan témákkal foglalkozik, amit a magyar sajtó egészen az utóbbi időkig jórészt figyelmen kívül hagyott. Az Abcúg előtt az újságírók ritkán utaztak el Budapesttől vagy más nagyvárostól tíz kilométernél távolabbra. Azt örömmel látom, hogy az Abcúg cikkeinek átvételén túl más kiadványok is elkezdtek beszámolni a vidéket érintő problémákról, például a szegénységről és a szegregációról.

A The Budapest Beacon bezárásáról szóló mai interjú öt nappal az országgyűlési választásokat és mindössze két nappal a Magyar Nemzet, az mno.hu és a Lánchíd Rádió bezárását követően jelent meg.

Richard Field egyébként az Amerikai Ház Kft.-n keresztül az LMP anyagi támogatójaként is ismert. A kft.-ről az üzletember most azt mondja:

Az Amerikai Ház Alapítvány tovább folytatja a vidéki szegény családok tejjel és kenyérrel való ellátását a Magyar Vöröskereszt segítségével, valamint a belátható jövőben folytatja a Budapest szegényebb részein élő emberek élelmezésének támogatását is. Ezek a programok sok éve sikeresen működnek, és nem áll szándékunkban elvonni a forrásokat ezektől.

Az interjúban az ügyvezető is mondja, szerinte úgy fognak hiányozni Kovács Zoltán kormányszóvivő számára mint egy púp a hátára.

 Magyarország nem az egyetlen olyan nyugati ország, amely átáll a sötét oldalra. Kiadónk szereti Magyarországot, és őszintén aggasztja a demokrácia visszacsúszása ebben a tízmilliós kis közép-európai országban, de még jobban aggódik egy észak-amerikai országért, ahol 320 millióan élnek, már csak azért is, mert minden problémája ellenére ez az ország egyelőre a demokrácia bástyája.

Fieldet megkérdezték arról is, mit szól hozzá, hogy a választáson a Fidesz a legszegényebb régiókban is tarolt. Erre azt mondta, azok az emberek a leginkább kockázatkerülők, akik az éhezéssel vagy a fagyhalállal néznek szembe nap mint nap. Orbán Viktor azt mondta nekik, hogy jönni fognak az iszlám terroristák, elveszik a szociális támogatásukat és megerőszakolják az asszonyaikat. És ők ezt elhitték.

Uniós korrupcióra gyanakszik Field

Arra, hogy az Európai Unió miért nem tett többet annak érdekében, hogy rákényszerítse Magyarországot a demokrácia ösvényére való visszatérésre, azt mondta, az EU egy konszenzusalapú szervezet, az EU-nak az összes tagállam együttműködésére van szüksége ahhoz, hogy lényegi reformokat léptessen életbe a túlélésének biztosítására, ezért nagyon nehéz egy vagy két tagállamot kiválasztani, és éles kritikával illetni. Hozzátette, tudomása szerint a nyugati vállalatok rengeteg pénzt keresnek Magyarországon, ezért örömmel veszik védelmükbe Orbán Viktort saját kormányaik előtt. A német cégek különösen nagy állami támogatásban részesülnek.

Az interjút készítő Lestyánszky Ádám ezután azt mondta, még ez sem magyarázza meg Brüsszel és az Európai Néppárt vonakodását, hogy nyomást gyakoroljon Orbán Viktorra és a Fideszre annak érdekében, hogy a magyar kormány teljesítse nemzetközi kötelezettségeit az emberi jogok, a jogállamiság, a hatalmi ágak elválasztása, a sajtószabadság vagy a bírói függetlenség tekintetében. Field így felelt:

Talán az ország határain túlnyúló korrupció is egy tényező. Ki tudja? Talán bizonyos európai uniós tisztségviselők is benne vannak. Ha valaki milliárdokat lop évente az európai adófizetők pénzéből, akkor megteheti, hogy megosztozik a szerencséjén.

Field ezek után a magyarországi korrupció súlyosságáról beszélt:

Ha valaki megteheti, hogy csupán nyomtatványok kitöltésével naponta ötmillió dollárnyi pénzt tud ellopni, akkor miért is akarna bármi mással foglalkozni? Persze néha fel kell számolni egy-egy hivatalt vagy kormányzati ügynökséget, hogy a nyomokat eltüntessék. A választások megnyerése egy nettó haszonélvező EU-tagországban felér egy engedéllyel az uniós adófizetők pénzének ellopására. Kormányzati alkalmazottak ezrei nap mint nap mást sem tesznek, mint olyan papírkötegeket gyártanak, melyek ahhoz kellenek, hogy lehívhassák az EU-s pénzeket és továbbítsák olyan cégeknek, amelyek vezető fideszes tisztségviselőkhöz közeli üzletemberek, illetve rokonok tulajdonában állnak.

Field ezután megemlíti a 24.hu múlt heti cikkét, hogy az Európai Uniótól érkezett 25 milliárd forint külön bónuszt oszt ki mintegy háromezer kormányalkalmazott között a kormányzat.

Orbán és kleptokrata csapata

Ahol ilyen problémák előfordulnak, ott természetesen előbb-utóbb a független média is elkezd erről írni, és a civil szervezetek is elkezdik bírálni a kormányt. Akkor őket azzal vádolják meg, hogy egy külföldi felforgató fizeti őket, a választópolgárokat pedig azzal lehet ijesztgetni, hogy egy öreg és gazdag zsidó ide küldi a muszlim fiatalokat, akik majd megerőszakolják a feleségeiket és a lányaikat, elveszik a munkahelyüket és a nyugdíjukat. E tekintetben a migrációs válság a legjobbkor jött Orbán Viktornak és kleptokrata csapatának.

Az interjúban ezután Field arról a tízmilliárdos nagyságrendben folytatott kormányzati propagandakampányról beszél, ahol összemosták a terrorizmust a migrációval.

Ez tökéletesen beleillik a kormányzat azon tervébe, hogy új, kormányközeli médiabirodalmat építsen fel a magyar adófizetők pénzén az állami hirdetéseken keresztül. Az sem lenne túl meglepő számomra, ha kiderülne, hogy ezeknek a pénzeknek a nagy része bizonyos politikai pártok kasszáiba, vagy akár kormányzati tisztviselők offshore számláira került volna.

Pálfordulás Jobbik ügyben

Szóba kerül az is, hogy Field szerint a Jobbik eleinte üldözte a magyar romákat és ezért személyesen neki kellett őket buszokkal kimenekítenie Gyöngyöspatáról. Field nemrég viszont köszönetet mondott Vonának az országért tett szolgálataiért és minden jót kívánt neki. A pálfordulás okait firtató kérdésre Field azt mondta:

Dühös voltam Vonára, amiért politikai előnyt akart kovácsolni a konzervatív szavazóknál abból, hogy gárdistákat vonultatott fel Gyöngyöspatán, és heteken keresztül megfélemlítették az ottani cigány negyed lakóit még 2011 márciusában. Az azóta eltelt időszakban tett erőfeszítése a Jobbik megreformálására szerintem őszinte volt. Csak akkor bírálhatjuk a politikusokat igazságos módon, ha készek vagyunk elismerni azt is, ha helyesen cselekszenek. Úgy vélem, Vona Gábor megérdemli ezt, igyekezett sokat tenni annak érdekében, hogy pártját a radikális szélsőjobb felől a centrum felé mozdítsa el.

Egymásra mosolyogtak a zsidókat listázó Gyöngyösivel a játszótéren

Az interjú készítője szerint erre azt mondta, hiába Vona megtérése, sok jobbikos politikus továbbra is szélsőséges nézeteket képvisel, Gyöngyösi Márton például néhány éve a parlament zsidó származású tagjainak listázását sürgette. Field ere azt mondta, ezzel a magyar-izraeli kettős állampolgárságú parlamenti képviselőkre gondolhatott Gyöngyösi, és szerinte sem ez volt a legszebb pillanatainak egyike, majd elmesélte, hogy nem sokkal az említett Gyöngyösi-féle incidenst követően a két kisfiát kivitte egy parkba, ahol Gyöngyösi Márton szintén a kisfiával játszott, és bár vonakodtak egymás közelébe menni, végül egymásra mosolyogtak a gyerekek iránti szeretet miatt.

Először vonakodtam a közelébe menni, és bizonyára ő is érzékelte ezt, de amikor a fiaim felmásztak az ő fia mellé a körhintára, nem volt más választásom, mint, hogy én is oda menjek és meglökjem azt. Egyszerre összenéztünk és elmosolyodtunk, mert a gyerekeink nevettek. Bármilyen világnézeti különbség is van közöttünk, azon a délutánon néhány pillanat erejéig volt bennünk valami közös: a gyerekeink iránt érzett szeretet, és a hit egy jobb jövőben.

Megdöbbentette Orbán „fasiszta beszéde”

Zárszóként Richard Field arról beszélt, milyen nagyon megdöbbentette „Orbán fasiszta beszéde” melyet a választások előtti pénteken mondott el Székesfehérváron.

Különösen az a rész volt megdöbbentő, amikor minden ellenzéki politikust azzal vádolt meg, hogy Soros szolgálatába álltak, és hogy pénzért és hatalomért mindenre képesek. Ezzel szemben számomra egyértelmű, hogy Orbán Viktor az, aki mindenre képes a pénzért és a hatalomért. Azonban a beszédének végén volt egy dolog, amellyel magam is teljes mértékben egyet értek: „A leghevesebb küzdelem idején is arra kérek mindenkit, hogy tekintsen a szívébe. Lássa meg szomszédjában a felebarátját és a honfitársát. Egy vérből vagyunk, mondta a farkasok fia, és igaza van. Összeköt bennünket a szívünk, az emlékeink, és a hűség a hazánkhoz. Mind magyarok vagyunk. Magyarnak lenni azt jelenti, hogy szeretjük a hazánkat és tiszteljük egymást.”

Magyarország érdekében őszintén remélem, hogy komolyan is gondolja mindezt, de a Figyelő csütörtöki számának fényében, melyben felsorolják Soros feltételezett magyarországi – többségében magyar állampolgárságú – „zsoldosait”, erősen kételkedem ebben –  tette  hozzá Field.

Magyar Nemzet (Kiemelt fotó: Berecz Valter/24.hu)
„Visszavontam az ajánlatomat a Magyar Nemzetre”
Simicska Lajos nem reagált Milkovics Pál ajánlatára, mondta a 24.hu-nak a csehországi médiabefektető. Simicska Lajost is kerestük, egyáltalán szándékában áll-e eladni a lapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik