Média

Mészáros Lőrincnek kedvezett a Médiatanács, de nem verte nagy dobra

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Gong Rádió Kft. kérelme alapján a Médiatanács március 1-jével engedélyezte a Kecskemét 96,5 MHz, a Nagykőrös 93,6 MHz és a Gyömrő 97,2 MHz médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán a Csongrád 87,6 MHz-hez kapcsolódó jogosultsággal történő vételkörzet-bővítést. Egyúttal hozzájárult a testület a Csongrád 87,6 MHz-es jogosultság, illetve a Kecskemét 96,5 MHz, a Nagykőrös 93,6 MHz  és a Gyömrő 97,2 MHz (hálózatos médiaszolgáltatás) között eddig meglévő hálózatba kapcsolódás megszűnéséhez. Mindez azt jelenti, hogy ezentúl nem kell helyi tartalmat gyártania a Gong Rádiónak az említett csongrádi frekvenciára, azokon a központi kecskeméti adásuk tartalma lesz hallható. Így a rádió költséget tud megtakarítani, illetve egyszerűsödik a működés.

Ha a Médiatanácson múlik, csakúgy mint korábban más döntés esetében is előfordult már, erről nem értesül a sajtó, merthogy a határozatot ugyan még a grémium múlt hét keddi ülésén elfogadták, de azt a testület a médiának múlt csütörtökön kiadott, az ülésen született döntésekről kiadott sajtóanyaga nem említette meg. Ezért még akkor megkérdeztük a testülettől, miért nem számoltak be a Kecskemét leghallgatottabb rádióját érintő döntésről. A testület ezután hétfőig gondolkodott a válaszon.

Nincs benne hírérték

A médiahatóság úgy magyarázza az esetet, hogy ő csak a hírértékkel rendelkező döntéseiről számol be a sajtónak. Azt nem írják, hogy Mészáros Lőrinc rádiójának vételkörzet-bővítése miért nem bír hírértékkel, amikor ennél jóval kisebb súlyú ügyekről (például 10 ezer forint összegű bírságokról) máskor be szoktak számolni. Ugyanakkor azt írják, hogy a médiahatóság közleményei nem helyettesíthetik a határozatok törvény szerinti közreadását, illetve hogy a testület üléséről a jegyzőkönyvek, határozatok elérhetők az NMHH honlapján hitelesítést követően. Válaszolják ezt annak ellenére, hogy a múlt hét keddi ülésről egyébként közel egy hét alatt sem tettek közzé a jegyzőkönyvet, és csak egy korábbi, a február 20-i a legfrissebbként fellelhető jegyzőkönyv jelen sorok írásakor is.

Kecskemét leghallgatottabb rádióját tavaly októberben szerezte meg szép csendben Mészáros Lőrinc több mint kétszáz vállalatának egyike, a Talentis Group, mely több mint 300 millió forintot fizetett a rádió 81,7 százalékáért. Bár később úgy volt, hogy Mészárosnak a frissen megszerzett rádiótól versenyjogi okokból a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján meg kell válnia, egyelőre nyomát nem látni annak, hogy ez megtörtént volna, semmilyen változás nem jelent meg ennek kapcsán a cégközlönyben sem a Gong Rádió Kft., sem pedig a tulajdonos Talentis Group Zrt. kapcsán még folyamatban lévő változásként sem. Egyébként ha mégis megtörténik a változás, a rádió akkor sem kerül majd messzire a felcsúti polgármestertől, ugyanis ő a Szőke Tisza Invest Kft.-nek passzolja tovább, melynek Mészáros Lőrinc üzlettársa, az útépítési tendereken jeleskedő Duna Aszfaltot is tulajdonló Szijj László a tulajdonosa.

Áll a bál az országos frekvencia körül

A Médiatanáccsal és a rádiós piaccal függ össze az a hír is, hogy Michael McNutt amerikai üzletember cége, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. a múlt héten újabb pert indított a grémium ellen az országos kereskedelmi rádiós pályázat vélt törvénytelenségeire hivatkozva, a testület pedig kénytelen felfüggeszteni a pályázat lebonyolítását a bírósági eljárás végéig. Mindez azt jelenti, hogy a másik pályázó, az Andy Vajna Rádió 1-ével partnerségben lévő Hold Reklám Kft.-nek nincs esélye most arra, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően megkezdhesse a műsorsugárzást, mivel a bírósági eljárás önmagában is hosszú időt vehet igénybe.

Bakai Mátyás
Amerikából lassítják Andy Vajnáék térhódítását
Csúszik a kormánybiztoshoz közeli új országos kereskedelmi rádió indulása, a másik pályázó, az amerikai Michael McNutt cége ugyanis a múlt héten újabb pert indított a Médiatanács ellen, a testület pedig kénytelen felfüggeszteni a pályázatot.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik