Média
Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mészáros Lőrincnek kedvezett a Médiatanács, de nem verte nagy dobra

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 03. 05. 17:31

Korábban a témában:

A Gong Rádió Kft. kérelme alapján a Médiatanács március 1-jével engedélyezte a Kecskemét 96,5 MHz, a Nagykőrös 93,6 MHz és a Gyömrő 97,2 MHz médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán a Csongrád 87,6 MHz-hez kapcsolódó jogosultsággal történő vételkörzet-bővítést. Egyúttal hozzájárult a testület a Csongrád 87,6 MHz-es jogosultság, illetve a Kecskemét 96,5 MHz, a Nagykőrös 93,6 MHz  és a Gyömrő 97,2 MHz (hálózatos médiaszolgáltatás) között eddig meglévő hálózatba kapcsolódás megszűnéséhez. Mindez azt jelenti, hogy ezentúl nem kell helyi tartalmat gyártania a Gong Rádiónak az említett csongrádi frekvenciára, azokon a központi kecskeméti adásuk tartalma lesz hallható. Így a rádió költséget tud megtakarítani, illetve egyszerűsödik a működés.

Ha a Médiatanácson múlik, csakúgy mint korábban más döntés esetében is előfordult már, erről nem értesül a sajtó, merthogy a határozatot ugyan még a grémium múlt hét keddi ülésén elfogadták, de azt a testület a médiának múlt csütörtökön kiadott, az ülésen született döntésekről kiadott sajtóanyaga nem említette meg. Ezért még akkor megkérdeztük a testülettől, miért nem számoltak be a Kecskemét leghallgatottabb rádióját érintő döntésről. A testület ezután hétfőig gondolkodott a válaszon.

Nincs benne hírérték

A médiahatóság úgy magyarázza az esetet, hogy ő csak a hírértékkel rendelkező döntéseiről számol be a sajtónak. Azt nem írják, hogy Mészáros Lőrinc rádiójának vételkörzet-bővítése miért nem bír hírértékkel, amikor ennél jóval kisebb súlyú ügyekről (például 10 ezer forint összegű bírságokról) máskor be szoktak számolni. Ugyanakkor azt írják, hogy a médiahatóság közleményei nem helyettesíthetik a határozatok törvény szerinti közreadását, illetve hogy a testület üléséről a jegyzőkönyvek, határozatok elérhetők az NMHH honlapján hitelesítést követően. Válaszolják ezt annak ellenére, hogy a múlt hét keddi ülésről egyébként közel egy hét alatt sem tettek közzé a jegyzőkönyvet, és csak egy korábbi, a február 20-i a legfrissebbként fellelhető jegyzőkönyv jelen sorok írásakor is.

Kecskemét leghallgatottabb rádióját tavaly októberben szerezte meg szép csendben Mészáros Lőrinc több mint kétszáz vállalatának egyike, a Talentis Group, mely több mint 300 millió forintot fizetett a rádió 81,7 százalékáért. Bár később úgy volt, hogy Mészárosnak a frissen megszerzett rádiótól versenyjogi okokból a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján meg kell válnia, egyelőre nyomát nem látni annak, hogy ez megtörtént volna, semmilyen változás nem jelent meg ennek kapcsán a cégközlönyben sem a Gong Rádió Kft., sem pedig a tulajdonos Talentis Group Zrt. kapcsán még folyamatban lévő változásként sem. Egyébként ha mégis megtörténik a változás, a rádió akkor sem kerül majd messzire a felcsúti polgármestertől, ugyanis ő a Szőke Tisza Invest Kft.-nek passzolja tovább, melynek Mészáros Lőrinc üzlettársa, az útépítési tendereken jeleskedő Duna Aszfaltot is tulajdonló Szijj László a tulajdonosa.

Áll a bál az országos frekvencia körül

A Médiatanáccsal és a rádiós piaccal függ össze az a hír is, hogy Michael McNutt amerikai üzletember cége, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. a múlt héten újabb pert indított a grémium ellen az országos kereskedelmi rádiós pályázat vélt törvénytelenségeire hivatkozva, a testület pedig kénytelen felfüggeszteni a pályázat lebonyolítását a bírósági eljárás végéig. Mindez azt jelenti, hogy a másik pályázó, az Andy Vajna Rádió 1-ével partnerségben lévő Hold Reklám Kft.-nek nincs esélye most arra, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően megkezdhesse a műsorsugárzást, mivel a bírósági eljárás önmagában is hosszú időt vehet igénybe.

Bakai Mátyás
Amerikából lassítják Andy Vajnáék térhódítását
Csúszik a kormánybiztoshoz közeli új országos kereskedelmi rádió indulása, a másik pályázó, az amerikai Michael McNutt cége ugyanis a múlt héten újabb pert indított a Médiatanács ellen, a testület pedig kénytelen felfüggeszteni a pályázatot.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.