Média

Mészáros Lőrinc újabb rádiót vásárolt

Felcsút polgármestere tulajdonos lett az egyik leghallgatottabb helyi rádiónál, a Kecskeméten és több más városban is fogható Gong Rádióban – tudta meg a 24.hu. A bevásárlást Mészáros Lőrinc a herceghalmi bejegyzésű Talentis Group nevű cégén keresztül hajtotta végre még október 24-én. A Talentisnek fele részben tulajdonosa a gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó és polgármester, míg a másik tulajdonosa az Orbán Viktor miniszterelnökkel barátságban lévő vállalkozó családtagja, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla. Mészáros Lőrinc igazgatósági tagja is a vállalkozásnak.

Az ügyletre mostanáig nem derült fény, az új tulajdonos megjelenésének azonban jelenleg már a cégnyilvántartásban is látszik nyoma, ahol függőben lévő változásként mutatják bejegyzését. A korábbi tulajdonosok (a Kecskeméti Önkormányzat, a Gömöri-családhoz köthető Aranyhomok Szálloda Kft., Feldmájer Péter,  Kalmár László, Szetlik Lili és Gergő, Tőzsér Judit, Birizdó Imre, illetve Ágoston Endre és Seres József cége, ART TeleCom Kft.)  státusza változatlannak tűnik, és az ügyvezető személye is maradt az a Tőzsér Judit, aki tavaly Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Orbán Viktortól. Nem látszik változás a cég jegyzett tőkéjében sem, ami arra utal, hogy Mészáros Lőrinc úgy tudott megjelenni a cégben, hogy a korábbi tulajdonosok részesedése lecsökkent. Idén augusztus közepén egyébként a Gong Rádióból történő kiválással létrejött egy új cég is, a Gong Ingatlanhasznosító Kft., melynek a Gong Rádió régi tulajdonosai lettek a tulajdonosai.

Frissítés (2017. 11. 20.): Mészárosék mellett csak a Kecskeméti Önkormányzat maradt a rádióban

Időközben kiderült, hogy Mészáros Lőrinc cége, a Talentis 81,7 százalékban lett tulajdonosa a Gong Rádiónak, minden más tulajdonos kiszállt belőle, kivéve Kecskemét fideszes vezetését. Mészáros összesen 300 milliót fizet a rádióért, melynek Habony Árpád rokonai, Szetlik Lili és Gergő is tulajdonosai voltak. A részletekről itt írtunk bővebben.

Az 1996-os alapítású, kecskeméti Gong Rádió Kft. a leadott pénzügyi beszámolója alapján rendkívül sikeres üzleti vállalkozás, tavalyi nettó árbevétele 181 millió forint volt, adózott eredménye 42 millió forint. A kft. több helyi rádiós frekvenciával is rendelkezik, Kecskeméten kívül jelen vannak Nagykőrösön, Csongrádon, Gyömrőn, Kecelen, Solton és Baján is. A Gong Rádiót a 18 és 59 év közötti korosztály 51,4 százaléka hallgatta helyben, ezzel toronymagasan piacvezetőnek számít, sőt Magyarországon a 4. leghallgatottabb helyi rádió a Gong Kecskeméten az Inspira Media Research adatai alapján.

Mészáros Lőrinc az elmúlt időszakban már vásárolt magának egy másik rádiót, övé lett a balatoni Part FM. Ezenkívül Mészárosé a mintegy 200 médiatermék jogával rendelkező Mediaworks Zrt., mely olyan lapoknak kiadója mint a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a Manager Magazin és számos más magazin, valamint Mészáros cégéé lett a magyarországi helyi napilapok többsége. Mészárosé ezenkívül az Echo TV is, melyet Széles Gábortól vett meg. Mészáros neve az országos kereskedelmi rádiós pályázat kapcsán is felmerült, de végül Andy Vajna cégének, a Radio Plus Kft.-nek a nemrég távozott ügyvezetője, Bakai Mátyás, illetve az általa megvásárolt Hold Reklám Kft. indult el a Class FM valamikori frekvenciájáért a Class FM tulajdonosával, az Advenio Zrt.-vel szemben a Médiatanács pályázatán, ahol egyelőre zajlik a pályázatok kiértékelése. Ezért egyelőre csak találgatni lehet, hogy az Advenio Zrt. mögött lévő, tavaly a rádiót működtető céget Simicska Lajostól megvásárló amerikai Michael McNutt visszakapja-e a tőle tavaly elvett országos kereskedelmi rádiós frekvenciát, vagy Vajna Rádió 1 hálózatának volt vezetője kapja-e a frekvenciát. Bakaiék mindenesetre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került MKB Banktól vettek fel a pályázathoz hitelt a G7 szerint.

Turbófokozatba kapcsol a médiauralom kiterjesztése

Úgy tudjuk, a következő időszakban turbófokozatba kapcsolnak a kormányközeli üzletemberek, hogy a még megmaradt néhány magyarországi rádiót, vagy annak frekvenciáját is megszerezzék még a közelgő országgyűlési választások előtt. E terjeszkedésben Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Belénessy Csaba és Vajna ügyvédjei vesznek részt elsősorban. A folyamat erősítésére utal az is, hogy néhány napja megtudtuk, hogy titokban Andy Vajna kormánybiztos megvásárolta Debrecen leghallgatottabb rádióját, a Best FM-et, valamint az Európa Rádió nevű, korábban közösségi-vallási rádió is épp most döntött úgy, hogy kereskedelmi rádióvá alakul át Szegeden, és Andy Vajna Rádió 1 hálózatával kapcsolódik hálózatba.

Dunaújváros Andy Vajna szövetségeséé lesz

Emellett a 24.hu információja szerint a Médiatanács is újabb rádiófrekvenciákat ítél majd oda kormányközeli embereknek. Információink szerint épp eheti ülésén döntött a testület arról, hogy az Andy Vajnával szövetséges Belénessy Csaba cégéé, a Crossborder Kft.-é lett a Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós frekvencia. Belénessy korábban megpróbálta a Fejér megyei Velence helyi rádiós frekvenciáját is megszerezni egy B&T nevű kft. segítségével, és bár a pályázata hemzsegett a hibáktól, a Médiatanács mégis az MTI volt elnökének ítélte a frekvenciát, amelyet Belénessy Andy Vajna hálózatával összekapcsolódva kívánt működtetni. A bíróság azonban a frekvenciára ugyancsak pályázó Fehérvár Rádió keresetét október 26-án megalapozottnak találva kimondta, a Médiatanács olyan súlyos jogsértéseket követett el, hogy az érdemben befolyásolta az eljárás végkimenetelét. A Médiatanács azóta hivatalosan nem döntött a frekvencia jövőjéről, így egyelőre az egyébként alakilag és tartalmilag is érvényes pályázatot benyújtó Fehérvár Rádió sem kezdhette meg a frekvencia használatát.

„Aggodalommal tölt el bennünket, ami a rádiós piacon zajlik”
Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke szerint magyar családok megélhetését veszélyezteti a Médiatanács pályázatai körüli helyzet.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Gong Rádió új tulajdonosa és Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/archív

Ajánlott videó

Olvasói sztorik