Média

Amerikából lassítják Andy Vajnáék térhódítását

Bakai Mátyás
Bakai Mátyás

Ahogy az várható volt, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ellen még korábban indított és folyamatban lévő több pere mellett a múlt héten újabb bírósági eljárást indított az országos kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázat kapcsán a testület ellen – tudta meg a 24.hu.A per megindítása egyben azt is jelenti, hogy a nemrég még Andy Vajna nevén lévő, jelenleg a filmügyi kormánybiztos barátjának és üzleti partnerének, Bakai Mátyásnak a nevén lévő Hold Reklám Kft. az áprilisi országgyűlési választásokig már biztosan nem tudja megkezdeni a sugárzást a Class FM egykori frekvenciáján. Magyarországon emiatt országos vételkörzettel FM hullámsávon kereskedelmi rádió továbbra sem tud működni, egészen addig, amíg az ügyben jogerős ítélet nem születik. Pedig a Médiatanácsnak eleinte nagyon sürgős volt, hogy döntsön a frekvencia sorsáról: erre utalt az is, hogy a pályázatot úgy hirdette meg tavaly a grémium, hogy a frekvenciát 2016 novemberéig használó Advenio Zrt. által korábban indított perek még véget sem értek a bíróságon.

Törvénytelenségre hivatkozik a Class FM tulajdonosa

Kerestük az ügyben az Advenio Zrt.-t is, ahol megerősítették, hogy újabb pert indítottak a testület ellen. Adveniós forrásaink elmondása alapján több körülményt is kifogásoltak a múlt héten elindított, a Médiatanács elleni legújabb bírósági perben. Az Advenio Zrt. eleve a Médiatörvénybe ütközőnek tartja a pályázat kiírását amiatt, hogy az egykoron használt frekvenciájuk ügyében indított korábbi pereik le sem zárultak, az Advenio emellett a Médiatörvénnyel ellentétesnek találta a pályázati kiírás egyes részeit, például az üzleti tervvel kapcsolatos részt, emellett kifogásolják azt is, hogy a testület állítólag nem tartja be a jogszabályi határidőket.A pályázó nem ért egyet azzal sem, hogy az Advenio Zrt.-t alaki (formai) hibára hivatkozva kizárta a rádiós pályázatból, az Advenio Zrt. szerint ugyanis ők megfelelő üzleti tervet készítettek, így a kizárás indokolatlan volt.

A Médiatanács elzárkózik a pályázatának értelmezésétől

Az NMHH Médiatanácsa februárban azzal magyarázta, hogy kizárja az Advenio Zrt.-t a rádiós pályázatból, hogy a pályázó állítólag nem megfelelő üzleti tervet nyújtott be a pályázatra, majd ezt a hiánypótlási időszakban sem megfelelően korrigálta, formai hibás pályázatot pedig nem vehet figyelembe a testület. Az Advenio Zrt. szerint azonban a grémium eleve hibásan elkészített formanyomtatványon kérte a rádió elindulásának és a médiaszolgáltatási jogosultság hétéves időtartamának végére eső időszakra vonatkozó költségeinek és bevételeinek kalkulációját. Erre utal egyébként az is, hogy a pályázati kiírásban az első időszakra csak törtévi adatot várnak, az utolsó évben azonban nem ez szerepel a formanyomtatványon. Pedig az, hogy az adatokat törtidőszakra vagy egész évre kell-e megadni, közel sem mindegy, hisz ez alapjaiban határozza meg az üzleti számításokat. Mi is kérdeztük ezekről a Médiatanácsot, de azzal utasították el a válaszadást, hogy egy folyamatban lévő pályázati eljárás kapcsán ők nem adhatnak jogértelmezést.

Hónapok, mire kiderül, hogy a Vajna-közeli POP FM vagy McNutt Class FM-je szól-e a frekvencián

A Class FM által 2016 novemberéig használt frekvenciára vonatkozó országos kereskedelmi rádiós pályázaton eredetileg két induló volt, az egyik a Class FM-et működtető Advenio Zrt., az amerikai Michael McNutt vállalkozása, míg a másik pályázó az a Hold Reklám Kft., mely nem sokkal ezelőtt még Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában volt, majd a TV2-t, továbbá a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld című lapokat és azok online kiadásait, továbbá a Rádió 1 hálózatot is tulajdonló milliárdos továbbpasszolta azt annak a Bakai Mátyásnak, aki egészen addig a Rádió 1 társügyvezetője volt Andy Vajna mellett. A Hold Reklám Kft. egyébként több vidéki városban a Rádió 1 műsorait veszi át, hálózatba kapcsolódva Vajna már több mint 30 frekvenciával rendelkező láncával. A másik pályázó, a Hold Reklám Kft. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester többségi tulajdonába került MKB Banktól vett fel hitelt. Azt a Médiatanács nem volt hajlandó a 24.hu kérdésére elárulni, hogy a Hold Reklám Kft. a tervezett országos rádió működtetésének finanszírozási hátterét feltárta-e, továbbá bemutatta-e a bankhitellel összefüggő dokumentumokat, ahogy az a médiatanácsi pályázatban elvárásként szerepelt. A Médiatanács ennek kapcsán is arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, hogy folyamatban lévő pályázati eljárásról van szó.

Kérdeztük egyébként azt is, hogy mivel a Médiatanács szerint csak egy pályázó nyújtott be formailag megfelelőnek minősített pályázatot, miért nem érvényteleníti a testület a pályázatot és hirdet ki új tendert annak érdekében, hogy a frekvenciáért a pályázók között verseny alakulhasson ki a kínált műsor-szolgáltatási díj és más szempontok alapján, de erre sem adtak érdemi választ a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva. Hozzátették, szerintük a pályázatok alaki vizsgálata és az eredmény nyilvánosságra hozatala a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően történt, a pályázó feleknek megküldött indoklást követően pedig nyolc napjuk van felülvizsgálati kérelmet benyújtani a bíróságra. Ha ez így megtörténik, az a folyamatban lévő pályázati eljárást felfüggeszti, és a Médiatanács meg fogja várni a bírósági döntést. Ezt egyébként a Médiatanács korábban nem tette meg, amikor a Class FM-et működtető Advenio Zrt. több pert is indított a testület ellen, nem volt hajlandó felfüggeszteni a pályázatot.

A Hold Reklám Kft. egyébként már tavaly kezdeményezte a Pop Rádió és a POP FM ábrás védjegyoltalmak regisztrációját a Nemzeti Szabadalmi Hivatalnál. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Hold Reklám Kft. Pop Rádió vagy POP FM néven tervezi elindítani az országos kereskedelmi rádiót.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Mészáros Lőrincnek kedvezett a Médiatanács, de nem verte nagy dobra
A Médiatanács üléséről kiadott múlt heti összefoglalóból mellőzték a Mészáros Lőrinc által tavaly felvásárolt Gong Rádiót érintő vételkörzet-bővítéssel kapcsolatos döntést.

Kiemelt kép: Bakai Mátyás a Rádió 1 színeiben, Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs társaságában 2016-ban, közös sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik