Média
Bakai Mátyás

Amerikából lassítják Andy Vajnáék térhódítását

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 03. 05. 14:10

Korábban a témában:

Ahogy az várható volt, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ellen még korábban indított és folyamatban lévő több pere mellett a múlt héten újabb bírósági eljárást indított az országos kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázat kapcsán a testület ellen – tudta meg a 24.hu.A per megindítása egyben azt is jelenti, hogy a nemrég még Andy Vajna nevén lévő, jelenleg a filmügyi kormánybiztos barátjának és üzleti partnerének, Bakai Mátyásnak a nevén lévő Hold Reklám Kft. az áprilisi országgyűlési választásokig már biztosan nem tudja megkezdeni a sugárzást a Class FM egykori frekvenciáján. Magyarországon emiatt országos vételkörzettel FM hullámsávon kereskedelmi rádió továbbra sem tud működni, egészen addig, amíg az ügyben jogerős ítélet nem születik. Pedig a Médiatanácsnak eleinte nagyon sürgős volt, hogy döntsön a frekvencia sorsáról: erre utalt az is, hogy a pályázatot úgy hirdette meg tavaly a grémium, hogy a frekvenciát 2016 novemberéig használó Advenio Zrt. által korábban indított perek még véget sem értek a bíróságon.

Törvénytelenségre hivatkozik a Class FM tulajdonosa

Kerestük az ügyben az Advenio Zrt.-t is, ahol megerősítették, hogy újabb pert indítottak a testület ellen. Adveniós forrásaink elmondása alapján több körülményt is kifogásoltak a múlt héten elindított, a Médiatanács elleni legújabb bírósági perben. Az Advenio Zrt. eleve a Médiatörvénybe ütközőnek tartja a pályázat kiírását amiatt, hogy az egykoron használt frekvenciájuk ügyében indított korábbi pereik le sem zárultak, az Advenio emellett a Médiatörvénnyel ellentétesnek találta a pályázati kiírás egyes részeit, például az üzleti tervvel kapcsolatos részt, emellett kifogásolják azt is, hogy a testület állítólag nem tartja be a jogszabályi határidőket.A pályázó nem ért egyet azzal sem, hogy az Advenio Zrt.-t alaki (formai) hibára hivatkozva kizárta a rádiós pályázatból, az Advenio Zrt. szerint ugyanis ők megfelelő üzleti tervet készítettek, így a kizárás indokolatlan volt.

A Médiatanács elzárkózik a pályázatának értelmezésétől

Az NMHH Médiatanácsa februárban azzal magyarázta, hogy kizárja az Advenio Zrt.-t a rádiós pályázatból, hogy a pályázó állítólag nem megfelelő üzleti tervet nyújtott be a pályázatra, majd ezt a hiánypótlási időszakban sem megfelelően korrigálta, formai hibás pályázatot pedig nem vehet figyelembe a testület. Az Advenio Zrt. szerint azonban a grémium eleve hibásan elkészített formanyomtatványon kérte a rádió elindulásának és a médiaszolgáltatási jogosultság hétéves időtartamának végére eső időszakra vonatkozó költségeinek és bevételeinek kalkulációját. Erre utal egyébként az is, hogy a pályázati kiírásban az első időszakra csak törtévi adatot várnak, az utolsó évben azonban nem ez szerepel a formanyomtatványon. Pedig az, hogy az adatokat törtidőszakra vagy egész évre kell-e megadni, közel sem mindegy, hisz ez alapjaiban határozza meg az üzleti számításokat. Mi is kérdeztük ezekről a Médiatanácsot, de azzal utasították el a válaszadást, hogy egy folyamatban lévő pályázati eljárás kapcsán ők nem adhatnak jogértelmezést.

Hónapok, mire kiderül, hogy a Vajna-közeli POP FM vagy McNutt Class FM-je szól-e a frekvencián

A Class FM által 2016 novemberéig használt frekvenciára vonatkozó országos kereskedelmi rádiós pályázaton eredetileg két induló volt, az egyik a Class FM-et működtető Advenio Zrt., az amerikai Michael McNutt vállalkozása, míg a másik pályázó az a Hold Reklám Kft., mely nem sokkal ezelőtt még Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában volt, majd a TV2-t, továbbá a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld című lapokat és azok online kiadásait, továbbá a Rádió 1 hálózatot is tulajdonló milliárdos továbbpasszolta azt annak a Bakai Mátyásnak, aki egészen addig a Rádió 1 társügyvezetője volt Andy Vajna mellett. A Hold Reklám Kft. egyébként több vidéki városban a Rádió 1 műsorait veszi át, hálózatba kapcsolódva Vajna már több mint 30 frekvenciával rendelkező láncával. A másik pályázó, a Hold Reklám Kft. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester többségi tulajdonába került MKB Banktól vett fel hitelt. Azt a Médiatanács nem volt hajlandó a 24.hu kérdésére elárulni, hogy a Hold Reklám Kft. a tervezett országos rádió működtetésének finanszírozási hátterét feltárta-e, továbbá bemutatta-e a bankhitellel összefüggő dokumentumokat, ahogy az a médiatanácsi pályázatban elvárásként szerepelt. A Médiatanács ennek kapcsán is arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, hogy folyamatban lévő pályázati eljárásról van szó.

Kérdeztük egyébként azt is, hogy mivel a Médiatanács szerint csak egy pályázó nyújtott be formailag megfelelőnek minősített pályázatot, miért nem érvényteleníti a testület a pályázatot és hirdet ki új tendert annak érdekében, hogy a frekvenciáért a pályázók között verseny alakulhasson ki a kínált műsor-szolgáltatási díj és más szempontok alapján, de erre sem adtak érdemi választ a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva. Hozzátették, szerintük a pályázatok alaki vizsgálata és az eredmény nyilvánosságra hozatala a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően történt, a pályázó feleknek megküldött indoklást követően pedig nyolc napjuk van felülvizsgálati kérelmet benyújtani a bíróságra. Ha ez így megtörténik, az a folyamatban lévő pályázati eljárást felfüggeszti, és a Médiatanács meg fogja várni a bírósági döntést. Ezt egyébként a Médiatanács korábban nem tette meg, amikor a Class FM-et működtető Advenio Zrt. több pert is indított a testület ellen, nem volt hajlandó felfüggeszteni a pályázatot.

A Hold Reklám Kft. egyébként már tavaly kezdeményezte a Pop Rádió és a POP FM ábrás védjegyoltalmak regisztrációját a Nemzeti Szabadalmi Hivatalnál. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Hold Reklám Kft. Pop Rádió vagy POP FM néven tervezi elindítani az országos kereskedelmi rádiót.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Mészáros Lőrincnek kedvezett a Médiatanács, de nem verte nagy dobra
A Médiatanács üléséről kiadott múlt heti összefoglalóból mellőzték a Mészáros Lőrinc által tavaly felvásárolt Gong Rádiót érintő vételkörzet-bővítéssel kapcsolatos döntést.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Bakai Mátyás a Rádió 1 színeiben, Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs társaságában 2016-ban, közös sajtótájékoztatón.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.