Média

Plusz 5 év Andy Vajna partnereinek a Médiatanácstól

Eheti ülésén úgy döntött a Médiatanács, hogy újabb öt évre engedélyezi a Hold Reklám Kft. médiaszolgáltatónak, hogy további 5 évig, 2023 júniusáig használhassa a Székesfehérvár 103,8 MHz helyi frekvenciát. A rádió 103,8 Rádió 1 néven Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatával működik partnerségben, és a nap túlnyomó részében a Rádió 1 műsorát sugározza. A testület a médiatörvény adta diszkrecionális jogkörével élve, a Bakai Mátyás vezette Hold Reklám Kft. kérelmére döntött így. (Arról a cégről van szó, mely az országos kereskedelmi rádiós pályázaton egyedüliként maradhatott bent.)

Bakai Mátyás
Eldőlni látszik, ki indíthat új országos kereskedelmi rádiót
A Médiatanács kizárta az országos pályázatból a Class FM-et. Bakai Mátyás, a pályázaton egyedül maradó kft. tulajdonosa néhány hónapja még Andy Vajnának dolgozott, sőt a cég jelenleg is a Rádió 1 partnere.

Ugyancsak jó hír Andy Vajna számára, hogy a zalaegerszegi 95,8 MHz-en is meghosszabbította a testület egy, a Rádió 1-el hálózatban működő rádió, a helyi önkormányzat érdekeltségében lévő Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. 95,1 Rádió 1 néven működő rádiójának műsorszolgáltatási engedélyét ugyancsak 5 évvel.

A testület emellett meghosszabbította a Helikon Rádió Egerszeg frekvenciaengedélyét is szintén 5 évvel.

A Médiatanács azt is bejelentette, hogy kereskedelmi jelleggel a március 27. és április 25. közötti időszakra ideiglenes hatósági szerződést köt a grémium egy Simon Péter Béla nevű magánszeméllyel a Veszprém 95,1 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására. A frekvencián március 26-ig a Mária Rádió Völgyhíd szól, ám a médiaszolgáltató hatósági szerződését jogszabályi akadályra hivatkozva nem újította meg a tanács. A frekvencián Mária Rádió Vigasztaló néven hallhatók majd keresztény hitéleti műsorszámok.

A Médiatanács eheti ülésén ezenkívül elvégezte a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát, és a szükséges hiánypótlás teljesítése után pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázatot beadó, a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány tulajdonában lévő Hegyalja Média Kft.-t.

A kiskunfélegyházi kisközösségi rádió, a Rádió Smile médiaszolgáltatóját, a Mosoly Média Kft.-t 10 ezer forint bírsággal sújtotta a testület, arra hivatkozva, hogy egy tavaly novemberi műsorhét hatósági ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a szolgáltató a szöveg- és a hírműsorszámarányok, továbbá az ismételt műsorszámokra, illetve a közszolgálati tartalomra vonatkozó arányok esetében sem teljesítette vállalásait és a kapcsolódó törvényi előírásokat.

A testület eheti ülésén egyébként a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által megszerzett, majd a Gazdasági Versenyhivatal miatt üzlettársainak továbbpasszolt Gong Rádió vételkörzet összevonási kérelmével is foglalkozott, de a testület eheti összefoglalójában mellőzte ennek említését, és egyelőre nem közölte a sajtóval, milyen döntést hozott. (A döntés kapcsán kérdést küldünk a Médiatanácsnak, ha válaszolnak, arról később beszámolunk.)

Több nap után megjött a Médiatanács válasza

A Médiatanács hétfőn megerősítette a 24.hu kérdésére, hogy valóban vételkörzet-bővítéssel foglalkozott a Gong Rádió kapcsán és engedélyezte, amit Mészáros Lőrinc rádiója kért. A testületnek arra is volt magyarázata, miért nem tett említést a döntésről az üléséről kiadott sajtóanyagban.

Ismét pénzt kaphatnak a rádiók

A Médiatanács heti ülésén meghirdette a helyi és körzeti rádiók hírműsorainak és szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak gyártási támogatását célzó, összesen 300 millió – fordulónként 75 millió – forint keretösszegű pályázati eljárást. A Magyar Média Mecenatúra Programon belül futó pályázat célja, hogy négy negyedéven keresztül támogasson olyan rendszeresen jelentkező, közszolgálati célú műsorszámokat, amelyek minden hét azonos napján, napjain szólnak. A műsorok tartalmának a megjelölt médiaszolgáltatásokhoz tartozó vételkörzetek eseményeihez, a lakók informálódási igényeihez kell igazodniuk. A pályázati eljárásban olyan helyi és körzeti rádiók vehetnek részt, amelyek médiaszolgáltatásaikat legalább három hónapja ténylegesen gyakorolják. A pályázat első fordulójának beadási határideje március 29., 12 óra. Eredményhirdetés legkésőbb május 15-ig lesz, ígéri a grémium.

médiafogyasztás, mobil, facebook
Sok időt töltenek a magyarok a közösségi médiával
A magyar netezők legjellemzőbb médiafogyasztási platformja lett a social media, de a tévénézésre és online hírportálok látogatására fordított idő is jelentős maradt, derül ki a legfrissebb kutatási adatokból.

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1 hálózat tulajdonosa. Fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik