Média

Bezárták a közmédia egyik cégét

A Médiapozitív Kft. rövid időn belül a második olyan MTVA-s cég, ami erre a sorsa jut.

Végelszámolással megszűnt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 100 százalékos tulajdonában lévő Médiapozitív Nonprofit Kft. nevű leányvállalat. A kft. még 2011-ben jött létre eredetileg MTVA Médiaszolgáltató Kft. néven. A végelszámolás tavaly szeptemberben indult, és az idén január 21-i Cégközlönyből derül ki a folyamat december 21-i lezárulta.

A kft. bejegyzett tevékenysége szerint televízió-műsor összeállításával és szolgáltatásával foglalkozott. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a közmédia ide szervezett ki bizonyos gyártási, szerkesztési feladatokat.

Az MTVA hallgat

A kft. nem volt igazán ismert, alig néhány cikk lelhető fel a vállalatról, az egyik ilyen 2011-ben azzal foglalkozott, hogy az akkor még csak tervezett M3 retro tévécsatornának ez a cég lenne a médiaszolgáltatója. Ezenkívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyarországi regisztrált lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokat tartalmazó, 2018. január 26-i állapotokat tükröző listájában leltük még fel a kft. nevét mint a Maci tv nevű médiaszolgáltatás tulajdonosát, ami azért érdekes, mert egy megszűnt kft. hogyan végezhet médiaszolgáltatást. Ráadásul az MTVA felügyelete az NMHH alá tartozik, így vélhetően a hatóságnak értesülnie kellene arról, hogy a nyilvántartásában szereplő állami hátterű kft. már 2017 végén befejezte tevékenységét.

Még január végén megkerestük az MTVA sajtóosztályát a kérdéssel, hogy pontosan milyen tevékenysége volt a vállalkozásnak, illetve miért döntöttek a cég megszüntetéséről, de későbbi újbóli próbálkozásunkkor sem reagált a 87 milliárdból működő állami médiaholding a kérdésre. Arra sem válaszoltak, hogy jár-e a leányvállalat megszüntetése elbocsátással.

Megzuhantak a bevételek, veszteségessé vált a cég

A megszüntetett vállalat pénzügyi beszámolóit tanulmányozva az derül ki, hogy kft. 2016-ban 510 millió forint nettó bevétel mellett még mindössze 424 ezer forint veszteséget ért el. Az árbevétel 2017-ben – itt már csak január 1-jétől augusztus 31-ig tartó törtidőszakról beszélhetünk – viszont a 2016-os egész évinek a töredéke, 115,7 millió forint volt, és ekkor már 12 millió forint veszteséggel zárt adózás után a Médiapozitív Kft. Pedig a cég 2015-ben még sikeres volt a számok szintjén. Arra az évre 466,8 millió forint bevételt és 71 millió forint nyereséget mutattak ki.

A cégnyilvántartásban fellelhető cégtörténetből kiolvasható, hogy a kft.-t eleinte Kálomista Zsuzsanna, a közmédia volt kereskedelmi és vagyongazdálkodási igazgatója (az MTVA sorozatait gyártó Kálomista Gábor férje) irányította, de megfordult a cég irányítói között Papp Dániel, a hírhamisítóként elhíresült MTVA-s vezető is. A múltbeli ügyvezetők listáján szerepel még Osváth Eszter, Nyomárkay Viktor és Schluth András is. A cég utolsó vezetője a végelszámolás előtt Gáspár Kinga, a KMA (Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány) szakmai vezetője volt, ő írta alá a végelszámolással kapcsolatos utolsó papírokat is. 2014-ben megfordult a cégben Obersovszky Péter műsorvezető is, aki felügyelőbizottsági tagságot kapott egy ideig. A már említett Kálomista Zsuzsanna 2015-től felügyelőbizottsági tag lett, ahogy többek között Enyedi Csaba (az MTVA vezérigazgatói kabinetjének volt vezetője) és Vas Imre (az MTVA üzemeltetési igazgatója volt) is.

A vállalat 2017-es végelszámolási időszakára, azaz három hónapra eső pénzügyi beszámolójának kiegészítő melléklete alapján három tagú felügyelőbizottságának (Enyedi Csaba, Kálomista Zsuzsanna, Vas Imre) 1,35 millió forint választott tisztségviselői díjat fizetett ki. Az ügyvezető Gáspár Kinga bruttó 1 millió forintos fizetést kapott a beszámoló által érintett teljes időszakra.

Orbán emberei a közmédia nagy beszállítói között
Jut a 87 milliárdból működő állami médiavállalat pénzeiből Bayer Zsoltnak, a Fidesz-alapító publicistának, Győri Tibornak, Orbán Viktor legrégebbi bizalmasának és Kálomista Gábornak, a Fidesz-kormányok idején rendkívül sikeresen mozgó filmproducernek is.

Egyébként egy másik MTVA-s cég is megszűnhet hamarosan. Miután megszűnt az RTV Részletes, valamint a Telehold című műsorújság, így már nincs szükség a lapokat eddig megjelentető MTVA Kiadói Kft.-re sem. A cég jelenleg még üzemel, de Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgató nemrég azt nyilatkozta portálunknak, hogy a felelős gazdálkodás jegyében hamarosan meg fogják szüntetni. Ez 14 munkavállalót érint majd.

Arra a sajtóosztály január óta ugyancsak nem válaszolt, hogy tervezik-e még további MTVA-s leánycégek megszüntetését is.

Az MTVA leányvállalatai:

  • MTVA Digitalizációs Műhely Kft. – működik
  • Promo-Press Kft. – épp nemrég törölték a cégnyilvántartásból
  • Új Média és Teletext Kft. – működik, ide vannak elhelyezve az MTVA internetes szerkesztőségének tagjai
  • Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. (korábbi nevein Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft., Pannónia Művészeti Nonprofit Kft., Pannónia Rádió Kft. ) – üzemel, épp mostanában vette fel aktuális nevét
  • MTV Kiadói Kft. – működik, de megszüntetése várható, mivel az RTV Részletes és a Telehold műsorújságok megszűntek
  • Médiapozitív Kft. – végelszámolás
RTL Magyarország
Távozik az RTL Magyarország digitális igazgatója
Szabó András helyét Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója veszi át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik