Média

Az MTVA-vezér focis milliárdokról, megszűnő közmédiás cégről és saját jövőjéről

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Mária Terézia című kétrészes minisorozat werkfilmje bemutatóján a Magyar Rádió Márványtermében 2017. december 18-án. Január 5-én és 6-án tűzi műsorra a Duna Televízió a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia által közösen készített alkotást. A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített filmet Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Mária Terézia című kétrészes minisorozat werkfilmje bemutatóján a Magyar Rádió Márványtermében 2017. december 18-án. Január 5-én és 6-án tűzi műsorra a Duna Televízió a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia által közösen készített alkotást. A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített filmet Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vaszily Miklós az UEFA-nak focis közvetítésekre kifizetendő 5,74 milliárd forintról, a MTVA Kiadói Kft. bezárásáról, és arról is nyilatkozott a 24.hu-nak, mit gondol a szárnyra kapott pletykáról, hogy állítólag kiszemelték őt a TV2 vezérigazgatójának.

Tegnapi cikkünkben már idéztünk Vaszily Miklóstól, aki a havi 2 millió forint fizetéssel járó MTVA vezérigazgatói feladatain kívül a Schmidt Mária többségi tulajdonában lévő BIF Nyrt.-nél is pozíciókat vállalt nemrég, és bár néhány bírálatot kapott emiatt etikai okokból, ő új megbízatását a BIF igazgatóságában és audit bizottságában nem tartja aggályosnak. 

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója
Elárulta az MTVA vezérigazgatója, 2 milliós fizetése ellenére miért vállal „másodállást” Schmidt Máriánál
Vaszily Miklós nem lát kivetnivalót abban, hogy piaci cégnél vállal tisztséget, sőt az MTVA más vezetőinek sem tiltja meg, hogy az üzleti élet más területein is kipróbálják magukat. Polyák Gábor médiajogász szerint viszont nyilvánvalóak az etikai aggályok.

E témán kívül néhány más, ugyancsak aktuális fontos ügyek kapcsán is kérdeztük Vaszily Miklóst, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre.

Rendben van az 5,74 milliárd

Az egyik aktualitás, hogy az elmúlt napokban kiderült, az MTVA 5,74 milliárd Ft-ot fizet az UEFA-nak a focis Bajnokok Ligája sportközvetítési jogaiért.

5,74 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek a BL tévéközvetítése
Az állami tévének nem okoz gondot, hogy ráígérjen a piaci alapon működő sportcsatornákra.

Azt kérdeztük, ennek mértékét az MTVA azért igyekezett-e mostanáig titkolni és az általunk az adatvédelmi hivatalnál indított eljárást követően is rejtegetni, mert az állami intézmény egyébként maga is túlzottan magasnak találja a kifizetett összeget, illetve az összeg nagysága mennyire tekinthető felelős gazdálkodói lépésnek. Vaszilynak ezzel a kérdéssel kapcsolatos válaszában az áll:

Az említett összeg három évre szól, az számos elérhető jog – online, netes közvetítési, visszanézhetőség – egyidejű megfizetésével. A világon legnépszerűbb, kiemelten keresett sportjogoknak ez sajnos a nemzetközi ára, amely egy többfordulós tenderfolyamaton keresztül alakult ki.

Arra, hogy miért nem mondták el eddig, mennyi pénzt fizet ki a focis jogokra a legutóbb 87 milliárd forintból gazdálkodó intézmény, azt írta:

Azért szerettük volna, ha mindezt nem kell kirakatba raknunk, mert a következő tárgyalási fordulónál jelentős érdeksérelmet szenvedhetünk el, ha a versenytársaink ismerik az általunk korábban megfizetett árat.

Az RTV Részletes vevőjelöltjei elálltak vételi szándékuktól

Arra, hogy van-e összefüggés aközött, hogy ilyen súlyos összeget fizetnek ki és az MTVA létszámleépítést hajt végre, ami érinti a Telehold és az RTV Részletes című műsorújságokat, e lapok meg is szűnnek, az MTVA vezére egyszavas mondattal szóval reagált:

Nincsen.

Arra a felvetésre, hogy az MTVA a felelős gazdálkodói gondolkodással magyarázta a két műsorújságja megszüntetését, ám ha ez tényleg így van, logikusabb lépés lett volna eladni a lapokat azoknak a potenciális vevőknek, akik korábban kifejezték érdeklődésüket, Vaszily Miklós ezt válaszolta az e-mailben:

Akik kifejezték az érdeklődésüket, megvizsgálták a lapokat és elálltak vételi szándékuktól, ezért nem maradt más választásunk mint megszüntetni a lapok kiadását.

14 munkavállalót érint az MTVA Kiadói Kt. bezárása

Hogy mi lesz a lapokat megjelentető MTVA Kiadói Kft.-vel, az megmarad-e két lapjának megszűnése után is, az MTVA vezérigazgatója azt írta, mivel az alaptevékenység megszűnt, a cég fenntartásának a továbbiakban már nincsen értelme.

Arra, hogy ha a lapok nem működtek nyereségesen, akkor a beszámolója alapján hogyan tudott a kft. eddig mégis nyereségesen zárni, milyen egyéb bevételei voltak a cégnek, ha pedig nem voltak nyereségesek, miért nem zárták be előbb a lapokat, vagy adták el azokat, Vaszily így reagált:

Mostanra esett le az előfizetői létszám annyira, hogy a lapok kiadása már nem lett volna gazdaságilag fenntartható.

Az MTVA vezérigazgatója azt is elmondta, a létszámleépítés és lapbezárás összesen hány embert érint, de azt nem, mekkora összeget szánnak végkielégítésekre:

Az MTVA-ban jelenleg nincs létszámleépítés. A lapok megszüntetése 14 munkavállalót érint az MTVA Kiadói Kft.-ben. Ami a végkielégítéseket illeti, a Kiadói Kft. a hatályos törvényi szabályokat szem előtt tartva, természetesen a felmondási idővel és a végkielégítéssel is kalkulál.

Vaszily: Nekem az MTVA-ban van még feladatom

Az elmúlt napokban maga Dirk Gerkens (az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 vezérigazgatója) is megerősítette a Marketing&Media magazinnak adott interjúban, hogy hallott olyan pletykákat, hogy Vaszily Miklós kerülne a helyére a TV2 élére, de Gerkensnek szándékában áll maradni, és úgy tudja, Vajna elégedett a munkájával.

Dirk Gerkens vezérigazgató a TV2 Csoport tavaszi műsorait bemutató tájékoztatón a budapesti High Note Sky bárban 2017. február 8-án. A vezérigazgató szerint "hamarosan, valamikor az idei évben" behozhatják a kereskedelmi célcsoportban meglévő hátrányukat az RTL Magyarországgal szemben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
TV2-vezér: Maradok!
Dirk Gerkens azt mondta, nem igaz, hogy Vaszily Miklós MTVA-vezér kerül a helyére Andy Vajna tévétársasága élén. Azt is mondta, nem számviteli trükk volt az RTL-nek küldött 4,7 milliárd forint összegű TV2-számla.

Arról érdeklődtünk Vaszily-nál, próbáltak-e nála puhatolózni, a TV2-től, illetve Andy Vajnától, hogy vállalna-e feladatot a második legnagyobb kereskedelmi televízió irányításában. Vaszily erre azt reagálta:

Nekem az MTVA-ban van feladatom. Magyarország piacvezető rádiós és harmadik legnagyobb elérésű televíziós médiaportfólióját vezetem. Van még bőven rám váró feladat az MTVA-ban.

Kiemelt kép: Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Mária Terézia című kétrészes minisorozat werkfilmje bemutatóján a Magyar Rádió Márványtermében 2017. december 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik