Média
A megújult Tények műsorvezetői, Gönczi Gábor és Marsi Anikó

Kiszivárogtak a nézettségi adatok: agyonveri az RTL Híradója a TV2 Tényeket

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 11. 23. 15:55

Korábban a témában:

A nézők szeretete helyett mi azt érezzük, bezuhantunk a Mariana-árokba

– mondta a Tények nézettségi adatait a 24.hu-hoz eljuttató TV2-es forrásunk. A Nielsen Közönségmérés legfrissebb, az elmúlt négy hétre vonatkozó nézettségi adatai azt erősítik, hogy tovább rontott pozícióin Andy Vajna kormánybiztos tévéjének műsora. Még úgy is, hogy a számok a TV2 kereskedelmi osztálya által preferált 18-59-es korosztályra vonatkoznak, nem pedig az RTL Klub által használt 18-49-re, amelyben amúgy még nagyobb a Tények hátránya. De még a Dirk Gerkens TV2-vezérigazgató által újabban leginkább kedvelt kategóriában, az összes négy évnél idősebb magyart magába foglaló csoportban is meglehetősen gyengének mutatkozott az elmúlt négy hétben a Tények.

Dirk Gerkens vezérigazgató a TV2 Csoport tavaszi műsorait bemutató tájékoztatón a budapesti High Note Sky bárban 2017. február 8-án. A vezérigazgató szerint "hamarosan, valamikor az idei évben" behozhatják a kereskedelmi célcsoportban meglévő hátrányukat az RTL Magyarországgal szemben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
TV2-vezér: Nem vagyok dermatológus
Dirk Gerkens ezzel védekezik egy interjúban, ahol szóba került, miért engedtek adásba a Tényekben egy pánikkeltő anyagot, amelyben a naptej használatáról beszélték volna le a nézőket.

Nem ritka a 10 százalékpontnál nagyobb különbség sem

A számok alapján egyre több napon vert 10 százalékpontot, olykor annál is többet az RTL Híradó a TV2 Tényekre. November 19-én vasárnap például a 18-59-es korosztályban 13,5 százalékpontot vert az RTL Híradója a TV2 Tényekre, míg a teljes (4+) lakosságban 8,9-et. Ráadásul egyes napokon 200-250 ezer nézőnyi különbség is mutatkozik a két műsor között. Most vasárnap a különbség csaknem 300 ezres volt.

További probléma Vajnáék szempontjából, hogy a Tények közönsége jelentősen megfogyatkozik az első fél órát követően, ami után jellemzően a politikai témákkal foglalkozik a csatorna.

Az RTL Klub Fala is kiütötte a TV2-t

A vasárnapi nagy híradós RTL-es győzelmet újabb siker követte: A Fal című műsor bemutató epizódja 28,7 százalékos közönségarányt ért el 18-59-ben, szemben a TV2-n vele szemben elindított Mentőexpedícióval, amely 11,5 százalékot ért el, így a két csatorna között 17,2 százalékpontnyi volt a különbség. A differencia a teljes lakosságban még jelentősebb, 18,4 százalékpont volt. Úgy tűnik tehát, sokakat érdekelt, hogy mit tud nyújtani az RTL Klub új kvízműsora, amelynek első adását azért hozták a tervezettnél előrébb, mert az RTL-nél megtudták, hogy a TV2 egy hasonló műsor elindítását tervezi.

A négy hét – alábbi táblázatunkban látható – adatai közül is kiemelkedőek a múlt heti számok. November 13-án hétfőn 9,9 százalékpontos vereséget szenvedett Tények a 18-59 év közöttiek körében, a teljes lakosságban 3,6 százalékpontnyit. Kedden a különbség 18-59-ben 9,4 százalékpont volt, a teljes lakosság körében 4,3 százalékpont. Szerdán Vajnáék hátránya tovább nőtt: a 18-59-es korosztályban 10,0 százalékpont volt, a teljes (4+) lakosságban 4,5.  Csütörtökön 18-59-ben ismét 10,0, a teljes lakosságban 3,7 százalékpont volt a differencia. Pénteken 7,3 százalékpontos zakó jött Vajna embereinek, amit csak az szépített, hogy a teljes lakosságban mindössze 0,4 százalékponttal kaptak ki. Szombaton 5,6 százalékpont volt a különbség 18-59-ben, míg a teljes lakosságban 3,1 százalékpont. Ennek a sornak a végén pedig ott áll a már említett, vasárnapi 13,5 százalékpontos különbség.

A 43., 44., 45. és 46. heti nézettségi adatokat az alábbi galéria képeire kattintva nagyítható formában részletesen is megnézheti.

A 43., 44., 45. és 46. heti televíziós nézettségi adatok teljes lakosságban (total individuals shr%) és 18-59-ben. Forrás: TV2-s munkatárs/Nielsen Közönségmérés
A 43. heti televíziós nézettségi adatok teljes lakosságban (total individuals shr%) és 18-59-ben.
A 44. hét adatai
A 45. hét adatai
A 46. hét adatai
Háború A Fal mögött: az RTL Klub elővágott a TV2 titkos terve miatt
Szivárogtatás, műsormásolás, nemzetközi „mentőakció” – iparági krimi a két nagy kereskedelmi tévé újabb nagy csatája.

Kiemelt kép: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a Tények műsorvezetői

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.