Joaquin Phoenix lehetett volna a Széttörve skizofrén antihőse, de abból is gyorsan kiszállt a forgatás előtt

James McAvoy két héttel a kezdés előtt kapta meg a szerepet.

Augusztusban elég nagy felháborodást váltott ki Hollywoodban, hogy Joaquin Phoenix öt nappal a forgatás előtt dobbantott Todd Haynes készülő romantikus melegdrámájából, még az is felmerült, hogy jogi következményei lehetnek az ügynek.

Most James McAvoy egy podcastban arról mesélt, hogy annak idején ő is azért kapta meg a 2016-os Széttörve című M. Night Shyamalan-thriller főszerepét. mert Phoenix két héttel a kezdés előtt rájött, hogy mégse szeretné azt eljátszani.

Néha az sül el a legjobban, ha az utolsó pillanatban csatlakozik az ember. Azt hiszem, két héttel a forgatás kezdete előtt szállt ki. Tényleg az utolsó pillanatban történt. Két hetem volt rá

– mondta McAvoy, aki a filmben a három tinilányt elrabló Kevin szerepét játszotta, aki a történet szerint erős skizofréniával küzd, és több mint húsz személyisége van. A karaktert aztán a 2019-es, Üveg című folytatásban ismét ő alakította.

Nem volt könnyű feladat két hét alatt felkészülni rá, pláne, hogy ennyiféle különböző szerepet kellett eljátszania:

A forgatókönyv jól összeállt, úgyhogy sok esetben rögtön világos volt, hogy mit akarok csinálni. De volt néhány karakter, amit kicsit tovább tartott megtalálni. Patricia és Dennis  nagyon gyorsan jött. Hedwig már egy kis időbe telt. Csak az olvasópróbán jött az áttörés, ami miatt nagyon ideges voltam.

McAvoy azt is felidézte azt is, hogy karrierje elején egy Harry Potter-szerepre is esélyes volt, de mivel hét hónapig nem dolgozhatott volna a kiválasztási folyamat miatt, inkább passzolta a lehetőséget.