A Semmelweist nevezi Magyarország az Oscarra

Koltai Lajos rendezése.

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: a Semmelweis című, életrajzi film képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában. A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás, producer vezetésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

A nevezésről döntő testületben Káel Csaba, mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella, vágó, Lukácsy György, dramaturg-rendező, Novák Emil, operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos, filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna, Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla, dramaturg vett részt. A bizottság 18 magyar, egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar Oscar-nevezést.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül majd sor, Los Angeles-ben.

Tavaly A kojot négy lelke című animációs filmet nevezte Magyarország, amely végül nem került a jelöltek közé.

A hazai mozikban tavaly év végén bemutatott Semmelweisről írt kritikánkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
A Semmelweisnek is árt a kultúrharc
Vannak hibái, és áthallásokból is jut bőven, de összességében bírtuk Koltai Lajos Semmelweis-filmjét. Kritika.