Művészek és közszereplők kezdeményeztek népszavazást, hogy ne kerüljön kereszt a Szabadság-szoborra

Az aláírók szerint a kereszt „nem arra való, hogy politikai szimbólumként meggondolatlanul és ízléstelenül fitogtassák".

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetése, illetve más művészek, közéleti szereplők és tudósok népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Fővárosi Közgyűléshez, hogy megakadályozzák, hogy keresztet helyezzenek el a Szabadság-szobor talapzatán, írja a hvg.hu.

A kereszt, az erkölcsi megújulást hozó ember kínhalála, hatalmas jelképe az európai hagyománynak, de nem arra való, hogy politikai szimbólumként meggondolatlanul és ízléstelenül fitogtassák. Ott van helye, ahol hagyománya van, úton-útfélen szerte az országban, templomok előtt, vagy templomtornyok tetején, hívők és szentek emlékművén

– írták nyílt levelükben. Szerintük a Szabadság-szobron nincs helye, mert politikai kihasználása számtalanszor ellentétbe került egy éppoly jelentős európai hagyománnyal, a vallásszabadsággal, gondolatszabadsággal.

„És akkor még nem beszéltünk ennek a Szabadság-szobornak a mindenki által ismert történetéről, amelynek szemérmetlen eltörlése egy világi állam részéről várhatóan sokak szemében nem a kívánt hatást, hanem az erőszakosság és nevetségesség érzését kelti föl. Annak idején indokolható döntés volt az emlékmű elől a szovjet katona szobrát eltávolítani, hogy az emlékmű a szabadság fogalmának egy szélesebb és általánosabb fogalmát fogadhassa be; a mostani elhatározás újra, s megengedhetetlenül szűkítené e fogalom tartalmát” – írták, lezárásképp pedig felszólították Budapest önkormányzatát, hogy „kérdezzen meg bennünket helyi népszavazás formájában, akarjuk-e ezt a változtatást”.

A levelet a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége, Maurer Dóra, Ferencz Győző, Haász István, Hegedűs D. Géza, Imre Flóra, Tihanyi László, Vincze László, Csomay Zsófia, Klimó Károly mellett aláírta még többek között Ács Pál, Békés Csaba, Darvasi László, Demszky Gábor, Dés László, Eörsi Anna, Iványi Gábor, Kalmár Melinda, Kardos Julianna, Ludassy Mária, Parti Nagy Lajos, Romsics Ignác, Sz. Bíró Zoltán, Széchenyi Ágnes, Spíró György, Várady Szabolcs, Vásárhelyi Mária, Vörös Imre és Závada Pál.

A  Citadella talapzatára tervezett hatalmas keresztet sokan ellenzik, többek között egy katolikus pap is felszólalt ellene.