Kultúra

Elbúcsúzott az Átriumtól a Kultúrbrigád

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tavaly nyáron jelentette be az Átrium mozi épületét üzemeltető Kultúrbrigád, hogy az utolsó évadot töltik a Margit körúton. Azóta már kiderült az is, hogy azok az előadások, amikben Alföldi Róbert játszik, vagy épp rendezi őket, a XIII. kerületi RaM-ArT Színházba költöznek (Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr!, a Holt költők társasága, az Egy, kettő, három, az Isteni végjáték, a 12 dühös ember, a Mefisztó és a Varázsnagymama című előadások).

A további előadások közül A félelem megeszi a lelket a VII. kerületi Örkény István Színházban, A bogyósgyümölcskertész fia és az Anya csak egy van című előadások a Múzeum utcai Muzikumban, a Holtverseny a II. kerületben, a Jurányi Ház színháztermében lesz látható. A Nézz le!, a Kenyértörés és a Szociopoly előadások, mint eddig, a Jurányi 123-as laborjában, a B épületben lesznek láthatók.

A Kultúrbrigád most utolsó évadát is befejezte az Átriumban: az évad során 108.386 néző látta az előadásokat, és összesen 412 előadást tartottak, illetve láttak vendégül augusztus végétől július közepéig, ami rekordnak számít a társulat életében. A legtöbb előadást, szám szerint hatvanat az idén tizedik születésnapját ünneplő Az Őrült Nők Ketrece című előadásból tartották – írták közleményükben.

A Margit körúton töltött idő alatt során 2589 programot szerveztek összesen, az üzemeltetői hét év alatt több mint félmillió jegyvásárló nézett előadást

– írja továbbá a Kultúrbrigád, mely állítása szerint „tiltakozásképpen nem indul el az állam által kiírt pályázatokon, mert amíg ezekről a kormányzat által kinevezettek döntenek, addig ez csupán formalitás, és feleslegesnek tartják munkát beleölni egy előre tudható eredményű, ideológiailag motivált döntéshozatalú pályázat elkészítésébe.”

A társulat a költözés okáról azt írja:

Belefáradtak az épület fenntartásáért zajló harcba, a források keresésébe, az iparágat sújtó fluktuációba, a kormányzat független kultúrát hátrányosan érintő igazságtalan és méltatlan döntéseibe, a befolyásolási kísérletek visszaverésébe, a színházi infrastrukturális körülmények hiányába. Az évad utolsó előadása egy monstre, ötórás zenés gálaest volt, amelyben az elmúlt tizenkét év közéleti, kulturális eseményeinek összefüggésében emlékeztek vissza a csapat tagjai az eltöltött időre és a bemutatott előadásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik