Kultúra

Jön Veres Attila második amerikai kötete, és megjelenik Oroszországban is

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Bram Stoker-díjra jelölt szerzőt spanyol nyelvterületen is olvashatják majd a horrorrajongók.

A magyar műfaji irodalomban ritka pillanat volt, amikor Veres Attilának 2022-ben The Black Maybe címmel önálló kötete jelent meg az Egyesült Államokban, a Valancourt Books kiadónál, az pedig még ritkább, hogy a novellásgyűjtemény tavalyt Bram Stoker-díjra jelölték, ezzel Veres lett az első, akit a legrangosabb nemzetközi horror elismerésben idáig jutott. Emellett tavaly elkeltek a kötet spanyol jogai is, melyet ráadásul az egyik legnagyobb nemzetközi spanyol kiadó vállalt magára, mely a teljes dél-amerikai terjesztésért is felel.

A Veres könyveit Magyarországon kiadó Agave közleménye szerint ezzel még nem ért véget Veres nemzetközi menetelése: a Valancourt Books a The Black Maybe sikerén felbuzdulva úgy döntött, hogy teljes egészében kiadja az Egyesült Államokban Attila legutóbbi kötetét, mely magyarul A valóság helyreállítása címet viseli. Az Agave ráadásul egy ideje már tárgyalásban volt egy orosz kiadóval is, és e megállapodásra is végre pont került, vagyis hamarosan az oroszországi horrorrajongók is olvashatják Attila írásait.

Egyáltalán nem érdekesek számomra a címkék. Amikor megírok valamit, semmi más nem számít, csak az ötlet, a sztori és hogy mit akarok ezzel elmondani. A gondolkodásmódom miatt ez könnyen elcsúszik olyan irányba, amit könnyű a horror felől olvasni, de ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül horrornak gondolnám, amit írok. Viszont nem is zavar, ha annak nevezik

– mondta Veres a 24.hu-nak adott interjúban, amit A valóság helyreállítása megjelenésekor készítettünk vele.

Kapcsolódó
„A közelgő apokalipszis árnyékában élünk, és ez csak rosszabb lesz”
Veres Attila írta az idei év egyik legnyomasztóbb magyar könyvét. Ősszel megjelent az első angol nyelvű kötete is, decemberben pedig bemutatták a forgatókönyvéből készült Átjáróház című filmet. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik