Élet-Stílus

Eddig is leléptek fizetés nélkül az éttermekből, de a briteknél valóságos trend vált belőle

Peter Summers / Getty Images
Peter Summers / Getty Images
Hamarosan döntés születik annak a párnak az ügyében, akik Dél-Wales több étterméből is fizetés nélkül távoztak, miután alaposan jóllaktak. A házaspár több száz ezer forintnak megfelelő tartozást halmozott fel, esetük azonban nem egyedi, az utóbbi hónapokban megsokszorozódott az „ingyenétkezések” száma. Bár főleg Nagy-Britanniában dívik a „dine and dash”, már a világ egyéb részein is kezdenek rákapni az emberek – a hatóságok pedig egyelőre egy lépéssel le vannak maradva.

Áprilisban kezdett terjedni egy videó egy házaspárról, akik jól teleették magukat egy étteremben Swansea-ban, majd fizetés nélkül leléptek. Bernard McDonagh és felesége, Ann McDonagh az újonnan megnyílt Bella Ciao éttermet tesztelték le, T-bone steaket és dupla adag pudingot ettek, összesen 329 fontos (közel 150 ezer forintos) számlát csináltak. Később kiderült, csak némi ízelítőt adtak a mindennapjaikból, ugyanis számos egyéb helyen prezentálták már a

„dine and dash-t”,

azaz a fogyasztás utáni, de fizetés nélküli diszkrét (néha pedig látványos) távozást.

A házaspár 2023 augusztusa és 2024 áprilisa között összesen több mint 1000 fontnyi (mintegy 450 ezer forintnyi) ételt és italt nem fizetett ki különböző helyeken. A Port Talbotból származó pár főleg Wales déli partjainál portyázott, az éttermek mellett két szupermarketet is megkárosítottak, loptak egy Tommy Hilfiger-üzletből, és egyszer szembeszegültek egy rendőrrel is.

A bíróság úgy értesült, hogy Bernard és Ann McDonagh-ot – akiknek három, 16 év alatti gyermekük van – már korábban elítéltek lopásért és csalásért. A házaspár május 8-án elismerte a bűnösségét; óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket, ügyükben május 29-én születik ítélet a swansea-i koronabíróságon.

Esetük csak azért kirívó, mert többször is sikerrel jártak, és az ügy bíróságra került, ám a dine and dash „kultúrája” szélsebesen terjed, főleg a briteknél, a rendőrség pedig egyelőre nem tudja megállítani a trendet.

Az online rendelés és a futár sem akadály

Egy 2018-as kutatás szerint 20-ból egy éttermi étkezés után a vendéglátóhelyeknek el kell könyvelniük némi veszteséget, az emberek/párok 5 százaléka ugyanis nem fizet a fogyasztás után. Azóta a jelenség kinőtte magát, már sztárjai is vannak.

Craig Sharp művészi szintre emelte ezt, tavaly egy egyszemélyes ivó- és evőtúrára indult azzal a céllal, hogy mindenhol ingyen fogyaszt. Ez össze is jött neki, az 52 éves férfi összesen 8 ezer fontot (3,6 millió forintot) spórolt meg, de elkapták és végül elítélték: 2 év börtönt kapott.

Nagyágyú Kerry Ann Stevens is, aki már-már szenvedélyből űzte ezt a módszert, ingyenétkezéseiről pedig gyakran posztolt a közösségi médiában. A közzétett képei alapján fényűző életet élt, pedig többnyire egy fillért sem fizetett.

A nő korábban egy barátjával összehozott egy több mint 60 fontos számlát, pedig még arra is lehetőséget kapott, hogy másnap fizesse ki, nem sokkal később egy másik étteremből is leléptek – 127 fontos hiányt hagyva maguk után. A nő egy alkalommal az online rendelt ételt sem fizette ki, a megrendelt terméket átvette, majd azt mondta, hogy már kifizette, és amíg a futár az étteremnél érdeklődött efelől, ő becsukta az ajtót, az összeget végül a futár fizetéséből vonták le. Kanadában épp emiatt szigorítottak, áprilisban fogadták el azt a törvényt, ami alapján nem lehet levonni az alkalmazottak béréből a fizetés nélkül távozó vendégek által rendelt étel árát.

Komoly gondot okoznak a számlák elől menekülők

Tavaly nyáron egy család költött el egy vacsorát a Penzance melletti Fisherman’s Armsban, a családfő az étkezés végeztével úgy tett, mintha kimenne dohányozni, de csak a 215 fontos számla elől menekült, később a családtagjai is követték.

Tavaly októberben egy hétfős társaság lakmározott Kentben, 489 font értékű ételt – például osztrigát és homárt – fogyasztottak el ingyen, Cornwallban egy 12 tagú család spórolt egy nagyot. Novemberben négy nyugdíjas csinált, majd nem fizetett ki egy 96 fontos számlát a kelet-yorkshire-i Med-Mex étteremben, áprilisban pedig egy négytagú család felejtett el kiegyenlíteni egy 60 fontos számlát Sheffieldben.

A rendőrség figyelmét is felkeltették a az ingyenevők, de ez fordítva nem igaz, sőt: egyre nő a dine and dash tábora.

Április 20-án egy kilencfős társaság még csak részben valósította meg a dine and dash-t Highworth-ben, ők egy 181 fontos étkezésért csak 100 fontot fizettek, de a többség nem végez félmunkát.

Az exeteri Tamarind Bay étteremben a múlt héten 270 fontos számlát hagyott ott egy húszfős társaság, akik között sok gyerek is volt, a kifizetetlen italok között kólák és Fanták is sorakoztak. De olyan is előfordult, hogy egy férfi nem volt hajlandó kifizetni a saját részét a fogyasztásból, amikor egy ötfős társaság tagjaként étkezett, mert állítása szerint korántsem evet annyit, mint a társai.

Teljesen változó, hogy miként és milyen indokra hivatkozva távoznak ez emberek. Előfordul, hogy a számla megérkezése után döbbennek rá, hogy többet fogyasztottak, mint amennyi pénzük van, mások eleve úgy ülnek be, hogy tudják, nem engedhetik meg maguknak a kiválasztott ételt, sok esetben pedig csak az izgalom és az adrenalin miatt teszik ezt. Van, aki az étel minőségére hivatkozva tagadja meg a fizetést, mások a számla kései érkezését reagálják le így, és persze vannak olyanok is, akik nem vesződnek a kifogásokkal, egyszerűen csak távoznak, angolosan.

Bár a helyzet Nagy-Britanniában a legsúlyosabb, a jelenség a világ többi részén is terjed.

Egy 35 fős társaság is megúszta

A dine and dash csúcsán vélhetően az a házaspár ékeskedik, amely 80 vendéget etetett meg tenger gyümölcseivel és más finomságokkal egy esküvőn az olaszországi Boville Ernica éttermében, majd egész egyszerűen leléptek, 7000 fontos számlát hagyva maguk után. Ami az esküvőkön történik, az megtörténhet a temetésen is; ugyanabban a hónapban egy pár Amerikában a tor költségeit nem volt hajlandó kifizetni.

Tavaly karácsonykor egy 35 fős társaság vacsorázott meg az Atmosfar étteremben Malmöben, majd egy 82 ezer koronás (2,7 millió forint) számlát hagytak maguk után. A rendőrség egy ideig nyomozott, aztán megszüntették az eljárást, a növekvő társadalmi nyomás miatt viszont ismét elővették az ügyet.

A dine and dash előretörése mögött az is állhat, hogy az éttermek többségénél az (lett) az elv, hogy a vásárló mindenható és mindig igaza van. Ez viszont sok esetben előhozta a legrosszabb fogyasztói tulajdonságokat. Az éttermek dolgát megnehezítették az olyan oldalak, mint a Yelp vagy a Tripadvisor: ha a vendéglátóhelyek jót akartak maguknak, nem packáztak a vendégekkel, hisz akkor kaptak néhány rossz értékelést. Ha nem eléggé meleg az étel vagy a vártnál később érkezik, esetleg a felszolgáló modora nem megfelelő, az már okot ad a fogyasztónak, hogy teljes visszatérítést kérjen, szélsőséges esetben úgy „szankcionáljon”, hogy fogja magát és fizetés nélkül elrohan. Csak ma már nem is kell ok.

Ráadásul az esetek többségében nem olyan helyeket károsítanak meg, amelyek ezt meg sem éreznék, hanem a kisebb, magántulajdonban lévő éttermeket, hisz ezeken a helyeken nincs mód előre elkérni az étel árát, mint például ahogy azt a gyorsétteremláncok teszik.

A vendégnek mindig igaza van?

A fogyasztók kifogásai sokszor ellenőrizhetetlenek, és ezt többen ki is használják. Két éve Floridában egy férfi fizetés nélkül lépett le egy étteremből, ahol feljelentették.

A rendőrség hosszas keresés után megtalálta a férfit, aki azt állította: kirúgták az étteremből. Egy másik floridai étterem nem harcolt, csak egy „szégyenfalat” csinált a renitenseknek.

Tavaly a TikTokon is fellángolt egy vita, miután felvetették a kérdést, hogy 45 percnyi várakozás egy számlára indokolja-e, hogy valaki toljon egy dine and dash-t. A hozzászólók között voltak olyanok, akik egy órát vagy annál többet is vártak a számlára, változó, hogy ki lépett le és ki maradt. A kommentelők megosztottak voltak, hogy mennyit lehet várni, de a többség a nem nagyon létező „15 perces” szabályban hisz.

A fentebb említett nagyágyúk, Sharp vagy Stevens esetében annyiféle tétel volt, hogy komolynak is nevezhető büntetést szabtak ki rájuk, de a legtöbb esetben az akadályozza az ügyek felderítését, hogy az éttermeknek a felmerülő költségek és az egész huzavona miatt egyszerűen nem éri meg a hatóságokhoz fordulniuk. Ahhoz viszont, hogy ezek az esetek ne ismétlődjenek meg, felelősségre kell vonni az elkövetőket, sokak szerint épp a nem elégséges vagy nem megfelelő rendőrségi intézkedések miatt fajult el a helyzet Nagy-Britanniában.

Az UKHospitality kereskedelmi szervezet mindenesetre arra biztatja a vendéglősöket, hogy jelentsenek fel mindenkit, akik fizetés nélkül távoznak egy étteremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik