Belföld

Kiderült, melyik termékek drágultak legjobban Magyarországon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A KSH friss kiadványában úgy számolnak, hogy a vendéglátóiparban kiugróan, majdnem az uniós átlag háromszorosával emelték az árakat – számolt be erről az RTL Híradója.

Ez azt jelenti, hogy amíg a vendéglátásban és a szálláshelyekben 23,8 százalékos a drágulás, addig az élelmiszerek közül legjobban a keksz (37,8 százalék), illetve a kenyér (35 százalék) drágult.

Az is probléma, hogy a magyaroknak továbbra is a megugrott árakkal kell számolniuk, miközben a bérszínvonal a legalacsonyabbak közé tartozik az unióban a GKI szerint.  Azaz miközben az élelmiszer árak utolérték az uniós élelmiszer árakat, a fizetések vásárlóértéke a tagállamok átlagának mindössze 67 százaléka.

Molnár László a GKI elemzője szerint, „noha a magyar fizetések inkább nőttek az elmúlt években, összességében mégis az unió leszakadó táborába tartozunk.” Idetartozik az is, hogy dacára a fizetésemeléseknek, a magyarok kétharmadának kevesebbet ért a fizetése 2023-ban, mint ért 2022-ben az unió legmagasabb inflációja miatt – hangzik el az RTL riportjában.

A GKI szerint két és fél évbe telhet, mire visszanyerik a vásárlóerejüket a magyar fizetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik